Pastasoorten

10x populaire pastasoorten

Pasta bestaat er in vele soorten en maten. Van penne, lasagne, spaghetti en tagliatelle tot ravioli. Ja, er zijn heel veel soorten pasta. Wij hebben de meest populaire varianten voor je opgeschreven, met daarbij een suggestie met welke sauzen en ingrediënten deze pastasoorten goed te combineren zijn. Veel kookplezier!

Bekendste pastasoorten op een rij

  • Spaghetti: lange, dunne pasta, die niet hol is

  • Tagliatelle: lange, platte pasta met de lengte van spaghetti

  • Penne: langwerpige buisjes die meestal schuin zijn afgesneden

  • Fusili: spiraalvormige pasta

  • Farfalle: vlindervormige pasta

  • Tortellini: kleine deegrondjes die worden gevuld en dichtgevouwen in de vorm van een ring

  • Ravioli: twee plakjes deeg waartussen een vulling zit

  • Cannelloni: grote buisvormige pasta die gevuld kan worden
  • Lasagne: pastabladen
  • Rigatoni: buisvormige pasta, net wat groter en rechter dan penne

1. Spaghetti

Misschien wel de bekendste pastasoort – spaghetti! Deze lange, ronde pastasliert kan je overal mee combineren en kan je zowel in dunne als dikkere varianten maken of kopen. De naam is dan ook afhankelijk van de dikte. Zo noemen we hele dunne spaghetti ook wel spaghettini. Erg lekker met spaghetti is de klassieke spaghetti carbonara en spaghetti bolognese. Hier vind je nog veel meer recepten met spaghetti.

2. Tagliatelle

Tagliatelle is een lintvormige pastasoort. Tagliatelle is in de regel ongeveer 5mm breed. Deze pastasoort kan je goed combineren met lichte tomatensauzen, vis en sauzen waar vlees in zit.

3. Penne

Penne zijn holle pasta buisjes die aan de zijkant schuin zijn afgesneden. Deze pastasoort wordt met vele sauzen gecombineerd. Dit omdat de pastasaus lekker in de buisjes gaat zitten, waardoor je pastagerecht nog lekkerder wordt. Onze favoriet? Penne a la Norma en penne met zalm en romige spinazie

4. Fusilli

Fusilli is een pastasoort in de vorm van een spiraal. Je hebt hem in een korte en lange variant. De lange variant is wat minder bekend. Fusilli kan je met bijna alle sauzen combineren, dus wil je wat variatie in je pastagerechten aanbrengen. Go for it!

5. Farfalle

Farfalle is een pastasoort in de vorm van een vlindertje. Deze pasta wordt veel gebruikt in pastasalades. De grotere farfalle noem je ook wel farfalloni. Buiten volkoren en witte farfalle kunnen er ook andere kleuren voorkomen. Bijv. rood, groen of zwart. Dan wordt er rode biet, tomaat, spinazie of inkt van een inktvis aan de pasta toegevoegd. Dit gebeurt overigens ook bij andere pastasoorten.

6. Tortellini

Tortellini wordt ook wel het naveltje van de venus genoemd. Volgens een Italiaanse legende was de bedenker een herbergier die Venus, Bacchus en Mars te logeren kreeg. Hij raakte in de ban van Venus en wilde haar via het sleutelgat begluren. Hij zag echter alleen haar navel. Dit inspireerde hem en hij bereidde zijn nieuwe pasta in de vorm van de navel van Venus. Tortellini is te combineren met heel veel soorten sauzen en vullingen. Een populaire variant is tortellini met room en spek of paddenstoelen.

7. Ravioli

Ravioli is een pasta gevuld met een heerlijke vulling, het lijken een soort van kussentjes. Je kan ze vers kopen of zelf maken! Ravioli heb je in veel verschillende soorten en maten, maar in de winkel vind je ze vaak met een vulling van paddenstoelen, mozzarella, prosciutto of artisjok. Kies bij deze pastasoort een dunne saus. Je kan hem daarna garneren met wat rucola, voor een frisse bite.

8. Cannelloni

Cannelloni zijn holle buisjes die je kan vullen met een lekkere vulling, zoals spinazie met ricotta. Je zet hem dan in de oven met een lekkere tomatensaus en een laagje kaas. In het Italiaans betekent Cannelloni ‘grote pijpen’. Je kunt deze pastasoort kant-en-klaar gebruiken, maar je kan ook de lasagnebladen gebruiken. Je kunt de vulling dan in verse lasagnebladen scheppen en de bladen daarna oprollen.

9. Lasagne

De favoriet: lasagne! Lasagne is een bekende pastasoort en de naam wordt natuurlijk ook gebruikt voor het gerecht lasagne. Het zijn dunne deegbladeren waar vulling aan toegevoegd wordt, zoals de klassieke bolognese saus of spinazie en zalm.

10. Rigatoni

De buisvormige Rigatoni pasta is een look-a-like van de penne, maar dan net even wat groter en rechter. Deze pasta is perfect voor volle smeuïge sauzen, want de saus kruipt gemakkelijk in de buisjes en blijft goed plakken aan de buitenkant van de pasta. Of je nu gaat voor een heerlijke tomatensaus of meer een romige saus, alles is goed bij deze pasta.
Verschillende soorten sushi op elkaar gestapeld

6x bekendste sushisoorten

Ook geen idee hoe je al die verschillende sushisoorten uit elkaar kan halen? En hoe je ze zelf kan maken? Wij helpen je een handje

Alles over sushisoorten

Graansoorten: welke zijn er en hoe herken je ze?

Wie bij granen alleen aan tarwe denkt, heeft nog een wereld te ontdekken. Er zijn namelijk allerlei graansoorten, allemaal met hun eigen eigenschappen en smaak. Ontdek het hier!

Lees meer over graansoorten
Pizzasoorten

Pizzasoorten om zelf te proberen

Al eeuwen een publieksfavoriet, de pizza! Benieuwd wat nou het verschil is tussen verschillende pizzasoorten? Lees dan snel verder!

Meer over pizzasoorten