7x witte wijnsoorten

7 witte wijnsoorten die je moet kennen

Er zijn onwijs veel soorten witte wijn, die van elkaar verschillen in smaak. Kom je ook niet verder dan chardonnay en sauvignon blanc? Geen nood! Wij zetten onze top 7 witte druivensoorten voor je op een rij. Zo kom je meer te weten over witte wijnsoorten, hun smaak én de oorsprong. We geven je hier nog meer inspiratie voor wijn bij je kerstdiner.

  • Chardonnay
  • Sauvignon blanc
  • Pinot grigio
  • Riesling
  • Viognier
  • Grüner veltliner
  • Verdejo

Chardonnay

Ongetwijfeld heb je deze klassieker wel voorbij zien komen in een restaurant of in je plaatselijke Albert Heijn of slijterij. Chardonnay is namelijk een bekende druif waar veel witte wijnen van gemaakt wordt. De geboortestreek van de chardonnaydruif is in de Franse Bourgogne. Daar is deze druivensoort nog altijd te vinden in de wijngaarden. Wijn van de chardonnaydruif heeft een zachte smaak en gaat van gerijpte, volle smaak tot heerlijk frisse varianten. De bodem waar de chardonnay druif groeit speelt daarbij ook een belangrijke rol. Zo is de zuurgraad in warme regio’s lager dan chardonnay uit koelere klimaten.

Sauvignon blanc

Ook de druifsoort sauvignon blanc is goed vertegenwoordigd in de winkels en horeca. Net als chardonnay heeft deze witte wijnsoort Franse roots en is ook bekend om de droge smaak. Alleen dan is het ook wel gedaan met de gelijkenissen. Sauvignon blanc wijnen hebben namelijk een hogere zuurgraad. Dat vertaalt zich dan ook door naar een frissere afdronk. Een sauvignon blanc uit Frankrijk is elegant en met subtiele frisse tonen. Bij een sauvignon uit Nieuw-Zeeland zijn veel meer aroma’s te proeven van kruisbes en gras.

Pinot grigio

Pinot Grigio wijn komt voornamelijk uit Italië, maar is in Frankrijk te vinden als pinot gris. Deze druifsoort is een blauwe druif en is ook de druivensoort die gebruikt wordt voor de rode wijn pinot noir. Pinot grigio wijnen uit Noord-Italië hebben een zuivere, frisse smaak. Er is trouwens geen eenduidige smaak van pinot grigio, want per land en regio verschilt de wijn erg van smaak. De smaak gaat van droog naar zoet en naar een zeer strakke smaak. Er is maar één manier om deze wijnsoort te ontdekken: door ‘m te ervaren.

Riesling

Riesling, de naam verklapt het al weer; deze wijnsoort vindt haar oorsprong in ons buurland Duitsland. En het Duitse heuvelachtige landschap leent zich ontzettend goed voor deze druifsoort. Riesling wijnen worden omschreven als slank, elegant en met een frisse zuurgraad. Ook bij de riesling heeft de bodem veel invloed op de geur en smaak. Naast het frisse zuurtje kunnen witte wijnen van riesling van strakdroog tot volzoet variëren.

Viognier

Ben je fan van een glas Chardonnay? Dan word je ook blij van Viognier. Viognier wordt gekenmerkt door een droge, en volle smaak. Afhankelijk van de rijping kan een Viognierwijn een hoge zuurtegraad hebben. Als een viognierwijn gerijpt is op eikenhout is deze milde zuur, bij een stalen vat is een hogere zuurtegraad het resultaat. De oorsprong van deze druifsoort is niet geheel bekend, maar dat de druif over de gehele wereld nu geoogst wordt is een feit.

Grüner Veltliner

Niet zo bekend als de eerdergenoemde witte wijnen, maar de Grüner Veltliner is zeker upcoming. Deze van oorpsrong Oostenrijkse druivensoort staat bekend om haar frisse smaak. De groene uit Veltlin is een laat rijpende druif, dus hiervoor is een warme herfst nodig. Met als resultaat een suikerrijke druif met milde zuren. Naast de frisse smaak, staat de Gru-Ve ook wel bekend om haar peperachtige, kruidige toon.

Verdejo

Een glas Verdejo doet het zeer goed in de zomermaanden. De smaken van groene meloen, citrusvruchten, venkel en witte perzik maken de Verdejo een frisse en fruitige wijn. Deze Spaanse druivensoort heeft flink wat populariteit vergaard de afgelopen jaren. De Verdejo wijnen staan bekend om hun volle body en zachte aroma's.

Meer lezen?

6 weetjes over rosé wijn

Welke soorten zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We hebben alles op een rij gezet!

Lees alles over rosé wijn
Glazen rosewijn

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten

De 8 rode wijnsoorten die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten