Cottage cheese

Volkoren crackers belegd met cottage cheese.

Say (cottage) cheese!

Cottage cheese, Engels voor huttenkaas, is een voedzame, eiwitrijke en vetarme kaas die in talloos veel verschillende recepten kan worden gebruikt. De klonterige textuur is voor sommigen een absolute no go, maar wij zijn er dol op. Heb je er nog geen (hutten)kaas van gegeten en ben je benieuwd naar wat cottage cheese is, waarom huttenkaas gezond is en wat je er allemaal mee kan maken? We vertellen je alles over deze bijzondere kaassoort.

Wat is cottage cheese?

Cottage cheese is een verse kaas die gemaakt wordt van de wrongel van koemelk. De wrongel wordt voorzichtig losgeroerd en gespoeld om het overtollige wei af te voeren, waardoor kleine klontjes achterblijven. Hier heeft cottage cheese zijn bijzondere, klonterige textuur aan te danken. Eigenlijk is cottage cheese kaas in zijn meest verse, pure vorm, omdat hij niet wordt geperst of gerijpt zoals andere harde kazen. Huttenkaas heeft een milde, romige, zachtzure en neutrale smaak. Leuk feitje: van deze overtollige wei wordt een andere bekende verse kaas, ricotta gemaakt.
Toast met cottage cheese en kruiden op verschillende borden

Is hüttenkäse hetzelfde als cottage cheese?

Ja, hüttenkäse, cottage cheese en huttenkaas zijn allemaal hetzelfde product. Cottage cheese betekent huttenkaas in het Nederlands. Hüttenkäse is officieel een Duitse merknaam: we hebben het dan over één specifiek merk van cottage cheese.

Recepten met cottage cheese

Er zijn eindeloos veel recepten met cottage cheese mogelijk. Hüttenkäse is een super gezond broodbeleg. Je kan huttenkaas natuurlijk eten op een (rogge)broodje of een cracker, maar ook in warme gerechten is cottage cheese een ster. Onze favorieten:

Cottage cheese wrap
Cottage cheese flatbread
Hüttenkäse als dip bij de borrel;
Pasta met hüttenkäse;
Hüttenkäse gemengd door je favoriete salade;
Pancakes of pannenkoeken met hüttenkäse;
Mediterrane gerecht met geitenkaas, tomaten, en komkommer geserveerd met flatbread en een glas citroenwater.

Is cottage cheese gezond?

Ja, cottage cheese is een gezondere keuze en wordt vaak gegeten door mensen die willen afvallen. Het is een goede bron van eiwitten, wat belangrijk is voor de opbouw en het herstel van spieren. En voor een kaasje bevat het verrassend weinig vet en calorieën. Daarnaast krijg je er ook meteen wat handige voedingsstoffen bij, zoals fosfor en vitamine B12. Wel even opletten: er zit vaak aardig wat toegevoegd zout in, dus houd daar rekening mee.

Wat is het verschil tussen kwark en cottage cheese?

Cottage cheese en kwark lijken qua smaak, kleur en uiterlijk misschien op elkaar, maar zijn verschillend in de manier waarop ze worden gemaakt, de voedingswaarden, de textuur en het gebruik ervan. Kwark en cottage cheese kunnen dus niet zo maar door elkaar worden vervangen. Kwark wordt gemaakt door melk te verwarmen en er daarna een zuur aan toe te voegen, zoals citroensap of azijn. Er ontstaat een glad mengsel. Kwark heeft een hoger eiwitgehalte en een lager vetgehalte dan hüttenkäse. We gebruiken kwark vaak in zoete baksels, of eten het los als ontbijt.

Meer lezen?

25x gezonde inspiratie voor op je boterham

Wat is precies gezond broodbeleg en wat kan je beter niet te vaak op je boterham smeren?

Bekijk gezonde inspiratie
Twee boterhammen met avocado en tomaat

Kaassoorten: een lekker overzicht

Kaas is ontzettend populair. Vandaar dat er ook zo ontzettend veel kaassoorten bestaan. Zo veel, dat je soms door de koeien de kaas niet meer ziet. Toe aan wat structuur? Bekijk het onverzicht.

Bekijk kaassoorten
Stapeltje kaas met verschillende soorten kaas, inclusief blauwe kaas, geitenkaas en brie.

8x eiwitrijke tussendoortjes

Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Bekijk alle recepten en tips voor (soms) makkelijke, gezonde en vooral eiwitrijke tussendoortjes!

Lees meer
eiwitrijke repen