Say (cottage) cheese!

Cottage cheese, Engels voor huttenkaas, is een voedzame, eiwitrijke en vetarme kaas die in talloos veel verschillende recepten kan worden gebruikt. De klonterige textuur is voor sommigen een absolute no go, maar wij zijn er dol op. Heb je er nog geen (hutten)kaas van gegeten en ben je benieuwd naar wat cottage cheese is, waarom huttenkaas gezond is en wat je er allemaal mee kan maken? We vertellen je alles over deze bijzondere kaassoort.

Wat is cottage cheese?

Cottage cheese is een verse kaas die gemaakt wordt van de wrongel van koemelk. De wrongel wordt voorzichtig losgeroerd en gespoeld om het overtollige wei af te voeren, waardoor kleine klontjes achterblijven. Hier heeft cottage cheese zijn bijzondere, klonterige textuur aan te danken. Eigenlijk is cottage cheese kaas in zijn meest verse, pure vorm, omdat hij niet wordt geperst of gerijpt zoals andere harde kazen. Huttenkaas heeft een milde, romige, zachtzure en neutrale smaak. Leuk feitje: van deze overtollige wei wordt een andere bekende verse kaas, ricotta gemaakt. Ricotta en cottage cheese worden vaak door elkaar vervangen.

Bakje cottage cheese

Is hüttenkäse hetzelfde als cottage cheese?

Ja, hüttenkäse, cottage cheese en huttenkaas zijn allemaal hetzelfde product. Hüttenkäse is alleen officieel een Duitse merknaam: we hebben het dan over één specifiek merk van cottage cheese. Cottage cheese en huttenkaas zijn productnamen en zijn niet gekoppeld aan een merk.

Roggebrood met cottage cheese en bieslook

Wat kun je maken met cottage cheese?

Er zijn eindeloos veel recepten met cottage cheese mogelijk. Hüttenkäse is een super gezond broodbeleg. Je kan huttenkaas natuurlijk eten op een (rogge)broodje of een cracker, maar ook in warme gerechten is cottage cheese een ster. Onze favorieten:

  1. Hüttenkäse als dip bij de borrel

  1. Pasta met hüttenkäse

  1. Hüttenkäse gemengd door je favoriete salade

  1. Pancakes of pannenkoeken met hüttenkäse

  1. Hüttenkäse in een wrap of omelet

Cottage cheese dip met wrap

Is cottage cheese gezond?

Ja, cottage cheese is een gezondere keuze en wordt vaak gegeten door mensen die willen afvallen. Het is een goede bron van eiwitten, wat belangrijk is voor de opbouw en het herstel van spieren. Hüttenkäse bevat, zeker voor een kaassoort, weinig vet en weinig calorieën. Bovendien zitten er andere belangrijke voedingsstoffen in cottage cheese, zoals fosfor en vitamine B12. Let wel op de hoeveelheid natrium in hüttenkäse: sommige merken voegen veel zout toe aan het onbewerkte product. Zonde en echt niet nodig.

Schijfjes komkommer met huttenkase en ham

Wat is het verschil tussen kwark en cottage cheese?

Cottage cheese en kwark lijken qua smaak, kleur en uiterlijk misschien op elkaar, maar zijn verschillend in de manier waarop ze worden gemaakt, de voedingswaarden, de textuur en het gebruik ervan. Kwark wordt gemaakt door melk te verwarmen en er daarna een zuur aan toe te voegen, zoals citroensap of azijn. Er ontstaat een glad mengsel. Kwark heeft een hoger eiwitgehalte en een lager vetgehalte dan hüttenkäse. We gebruiken kwark vaak in zoete baksels, of eten het los als ontbijt.

Boterham met huttenkase en kiwi

Meer lezen?

25x gezonde inspiratie voor op je boterham

Wat is precies gezond broodbeleg en wat kan je beter niet te vaak op je boterham smeren?

Bekijk gezonde inspiratie
Twee boterhammen met avocado en tomaat

Kaassoorten: een lekker overzicht

Kaas is ontzettend populair. Vandaar dat er ook zo ontzettend veel kaassoorten bestaan. Zo veel, dat je soms door de koeien de kaas niet meer ziet. Toe aan wat structuur? Bekijk het onverzicht.

Bekijk kaassoorten

8x eiwitrijke tussendoortjes

Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Bekijk alle recepten en tips voor (soms) makkelijke, gezonde en vooral eiwitrijke tussendoortjes!

Lees meer
eiwitrijke repen