Het hele huis schoon en fris

Sommige huishoudelijke producten hebben een handleiding nodig voordat je begint met schoonmaken, terwijl juist deze attributen in huis vaak zo vies worden. Opgehoopte vetresten, irritant stof dat blijft hangen, of etensresten die je niet weg krijgt. Wij helpen je op weg met het:

 • Reinigen van de wasmachine
 • Schoonmaken van de oven
 • Opfrissen van de inductieplaat
 • Verwijderen van etensresten in de airfryer
 • Vetvrij krijgen van de afzuigkap
 • Verwijderen van vlekken uit de stoffen bank en tapijt
 • Schoonmaken van de badkamer

Laat die schoonmaakwoede maar komen!

Wasmachine

Het is je waarschijnlijk wel bekend dat je wasmachine om de zoveel tijd een reinigingsbeurt nodig heeft. Er zijn verschillende manieren waarop je je wasmachine weer schoon en vetvrij krijgt.

 1. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai vervolgens een wasprogramma op 90 graden.

 1. Giet een flinke scheut natuurazijn in de wasmiddellade en draai een kookwas.

 1. Draai een was op hoge temperatuur (90 graden) met een half kopje soda (geen baking soda!) in een lege trommel.

 1. Let er naast het schoonmaken van de trommel, ook op dat de rubbers worden schoongehouden: maak ze na elke wasbeurt goed droog, om een vieze geur te voorkomen.

Oven

Je oven krijgt na verloop van tijd vervelende aangekoekte vetresten die er niet met een simpel nat doekje uit gaan. Er zijn een paar manieren waarop je de oven schoon kan krijgen.

 1. Je kan proberen de oven schoon te maken met baking soda. Je verwarmt de oven voor op 250 graden, doet een half kopje baking soda in een ovenschaal met water en zet dit ongeveer een half uur in de hete oven. Als de oven vervolgens weer een beetje afgekoeld is kan je met een doekje zo alle vetresten weghalen.

 1. Je kan de oven ook schoonmaken met citroen: door de citroen in plakjes te snijden en deze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 250 graden te leggen, komt het citroensap vrij en wordt het aangekoekte vet in de oven zacht. Vervolgens kun je de oven met een doekje afnemen.

Inductieplaat 

Het schoonmaken van de inductieplaat kan best lastig zijn. Je wilt te agressieve schoonmaakmiddelen vermijden, en geen krassen, vlekken of verkleuringen veroorzaken op de kookplaat veroorzaken. We raden je aan de inductieplaat met alleen water schoon te maken. Wil je toch een sopje en een frisse geur, dan kan je het best een beetje afwasmiddel gebruiken, of nog beter: een inductiekookplaat reiniger. Deze zijn hier speciaal voor bedoelt dus zorgen dat er geen vlekken op de kookplaat ontstaan.

Afzuigkap 

Je kent waarschijnlijk wel de plakkerige laag die in no time weer op de afzuigkap blijft liggen. Dezelfde vetresten blijven ook in het filter van de afzuigkap hangen, waardoor de afzuigkap minder goed gaat werken. Voor het schoonmaken van het filter kun je gebruik maken van een sopje met heet water, een scheut afwasmiddel en een schep baking soda. Leg de filters een half uurtje in het sopje en keer ze tussentijds even om. Na afloop droog je de filters even goed af, waarna je ze weer helemaal fris en schoon kunt terugplaatsen. Werkt dit niet goed genoeg? Dan kan je altijd gebruik maken van afzuigkapontvetter.

Airfryer 

Hoe makkelijk het bereiden van eten in de airfryer is, hoe vervelend het schoonmaken van het apparaat kan zijn. Door de voedingsmiddelen die in de airfryer worden gedaan, ontstaat een aanslag van aangekoekt vet en voedselresten. De airfryer heeft een paar onderdelen die allemaal behandeld moeten worden bij het schoonmaken:

 1. Het mandje schoonmaken: laat de mand 10 minuten weken in een bak met warm water en een paar druppels afwasmiddel.

 1. Binnenkant airfryer: ook deze kan schoongemaakt worden met afwasmiddel.

 1. Verwarmingselement: haal de stekker uit het stopcontact en zet de airfryer ondersteboven. Maak het verwarmingselement schoon met warm water en afwasmiddel.

 1. De buitenkant niet vergeten! Ook deze mag met afwasmiddel en een warm doekje worden schoongemaakt.

Werken al deze stappen niet bij het schoon krijgen van je airfryer? Of wil je zeker weten dat alle aangekoekte resten echt goed verdwijnen? Dan kan je altijd nog gebruik maken van een airfryer reiniger.

Stoffen bank, vloerkleed en tapijt 

Je stoffen bank maak je eigenlijk op dezelfde manier schoon als je vloerkleed of tapijt. De vlekken kunnen allemaal verwijderd worden met een tapijtreiniger. Je wrijft de vlekken rustig in met een zachte borstel of spons en droogt het daarna met een handdoek. Geen tapijtreiniger in huis? Dan kan je ook weer naar de baking soda grijpen. Maak hiermee een lauwwarm sopje en wrijf het zacht in in de vlekken. Zorg er wel voor dat je ze weer goed droog maakt, anders kunnen er vlekken ontstaan. Om geurtjes uit de bank of het kleed te halen kun je ook gebruik maken van wat schoonmaakazijn in een plantenspuit.

Badkamer

De badkamer is een heerlijke plek, maar alleen als hij ook lekker schoon is. Want een badkamer is ook dé plek voor kalk en schimmels, als je niet oplet. Maar met deze tips is jouw badkamer zo spik en span:

 1. De badkamertegels
  Voor het poetsen van de douche tegels kun je ook weer schoonmaakazijn gebruiken, maar je neemt dan 50% schoonmaakazijn en 50% water. Belangrijk hierbij is dat je, na het ‘insoppen’ van de tegels, alles een minuutje of 15 in laat trekken en daarna alles goed afspoelt. Wil je de glans op je douche tegels extra benadrukken, gebruik dan een emmer water met een scheutje glansspoelmiddel. Werkt echt!
 2. Je glazen douchewand
  Om te beginnen helpt het enorm als je de douchewand na het douchen altijd even droogt met een trekken en na droogt met een handdoek.
  Wanneer je je douchewand gaat poetsen, doe dit dan altijd met een pluisvrije doek, het liefst een microvezeldoekje.
 3. De doucheknoppen en doucheknop
  Giet een laag schoonmaakazijn van ongeveer 5 centimeter in een bak of emmer. Neem een theedoek en dompel deze helemaal onder in de schoonmaakazijn. Wikkel vervolgens de doorweekte theedoek om de doucheknoppen of de douchekop heen en laat dit zo enkele uren zitten. Haal na een uur of twee-drie de theedoek weg en spoel alles goed af. Het resultaat? Het blinkt weer als nieuw!
 4. Schimmel in de badkamer verwijderen
  Baking soda kan wonderen doen als het om schimmel gaat. Je mengt zuiveringszout met water en eventueel een beetje azijn. Vervolgens breng je dit met een plantenspuit aan op de schimmel. Poets met een harde borstel en poets nog even na met een doek.
  Een iets heftigere aanpak is met ammonia, die je puur op de schimmel spuit en een uur in laat trekken. Vervolgens ga je met een harde borstel flink poetsen.

Meer lezen?

Alles over baking soda

Je hebt dit witte goedje vast wel eens in de kast zien staan: baking soda. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je er precies mee? We leggen het uit!

Alles over baking soda
Baking soda

Alles over duurzaam schoonmaken

Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Wij geven je tips om duurzaam aan de slag te gaan.

Lees meer over druuzaam schoonmaken
Aanrecht met schoonmaakartikelen