Terug van weggeweest: de kweepeer

Een tijd lang is de kweepeer in ons land uit beeld geweest, maar inmiddels is deze vrucht weer hard op weg om een plekje in de Nederlandse keukens te heroveren. En dat is niet voor niets! De kweepeer is gekookt en klaargemaakt namelijk een echte lekkernij. Ze zijn zoet en zodra je ze stooft of kookt komt er een honingzoet aroma vrij en gaat de vrucht heerlijk smaken. De kweepeer is perfect voor het maken van confiture en marmelade, maar is ook een aanrader als bijgerecht bij vlees, gevogelte of wild.

Wat is kweepeer? 

De kweepeer is een geelgroene vrucht die lijkt op een kruising van een appel en peer. De kweepeer groeit aan een kweepeerboom, een boomsoort die deelt uitmaakt van de rozenfamilie. Van mei tot juni staat de kweepeer in bloei en komen er grote witte bloemen aan de takken. Eind september zijn kweeperen rijp en kunnen ze geplukt worden.

Waar komt kweepeer vandaan? 

Oorspronkelijk komt de kweepeer uit de landen rond de Kaspische Zee. Nu wordt kweepeer vooral geteeld in Zuid-Europese landen en Japan. In Zuid-Europa wordt de kweepeer vooral gebruikt om er confiture en marmelade van te maken. Het woord marmelade is afkomstig van het Portugese woord voor kweepeer, namelijk “marmelo”.

Hoe moet je kweepeer bereiden? 

Rauw kun je kweeperen bijna niet eten. Daar zijn ze te hard en te zuur voor. Kweeperen zijn ideaal om te verwerken in compote, jam of chutney en in taart en koekjes. Dit komt doordat er veel pectine in de schil en de pitten van de kweepeer zit, een stofje dat voor binding zorgt. Het harde, zure vruchtvlees verandert dan in een heerlijk stuk fruit.

Het beste is om kweeperen net als stoofperen langzaam en een flinke tijd te koken. De kooktijd is afhankelijk van de rijpheid van de kweepeer. Naast zoete gerechten kun je van kweepeer ook vruchtensap, thee, wijn en likeur maken en is het als bijgerecht lekker bij vlees, gevogelte of wild.

Wanneer is een kweepeer rijp? 

Als de schil van de kweepeer mooi geel van kleur is, hard aanvoelt en lekker ruikt is de kweepeer rijp.

Hoe bewaar je kweepeer?  

Bewaar rijpe kweeperen in de koelkast. Ze zijn dan nog 2-3 dagen houdbaar. Onrijpe kweeperen kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur.

Meer lezen?

Alles over rosé wijn

Met een verfrissend glas rosé waan je je direct op een terrasje in de zon. Maar welke rosé kan je het beste kiezen? En hoe komt deze wijn eigenlijk aan zo’n mooie roze kleur?

Lees alles over rosé wijn

Waarom je iedere dag gemberthee wilt drinken

Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. Ontdek de voordelen van dit lekkere drankje.

Lees meer over gemberthee

14x koffiesoorten

Weet jij wat het verschil is tussen een flat white of een cortado? Of doe je niet al te moeilijk en kies je dan gewoon voor een cappuccino?  Wij zitten alle koffiesoorten voor je op een rij.

Lees meer over koffiesoorten