Terug van weggeweest: de kweepeer

Een tijd lang is de kweepeer in ons land uit beeld geweest, maar inmiddels is deze vrucht weer hard op weg om een plekje in de Nederlandse keukens te heroveren. En dat is niet voor niets! De kweepeer is gekookt en klaargemaakt namelijk een echte lekkernij. Ze zijn zoet en zodra je ze stooft of kookt komt er een honingzoet aroma vrij en gaat de vrucht heerlijk smaken. Kweeperen zijn perfect voor het maken van jam en marmelade, maar is ook een aanrader als bijgerecht bij vlees, gevogelte of wild.

Wat is kweepeer? 

De kweepeer is een geelgroene vrucht die lijkt op een kruising van een appel en peer. De kweepeer groeit aan een kweepeerboom, een boomsoort die deelt uitmaakt van de rozenfamilie. Van mei tot juni staat de kweepeer in bloei en komen er grote witte bloemen aan de takken. Eind september zijn kweeperen rijp en kunnen ze geplukt worden.

Wat is een Kweepeer

Waar komt kweepeer vandaan? 

Oorspronkelijk komt de kweepeer uit de landen rond de Kaspische Zee. Nu worden kweeperen vooral geteeld in Zuid-Europese landen en Japan. In Zuid-Europa wordt de kweepeer vooral gebruikt om er confiture en marmelade van te maken. Het woord marmelade is afkomstig van het Portugese woord voor kweepeer, namelijk “marmelo”.

Kweeperen in tasje

Wat is de smaak van kweepeer?

Kweepeer op zichzelf heeft een vrij zure smaak. Hierdoor wordt het vaak verwerkt in andere producten, zoals jam. Verwerkt, heeft het een friszure en bloemige smaak.

Hoe eet je een kweepeer?

Rauw kun je kweeperen bijna niet eten. Daar zijn ze te hard en te zuur voor. Kweeperen zijn ideaal om te verwerken in compote, jam of chutney en in taart en koekjes. Dit komt doordat er veel pectine in de schil en de pitten van de kweepeer zit, een stofje dat voor binding zorgt. Het harde, zure vruchtvlees verandert dan in een heerlijk stuk fruit.

Het beste is om kweeperen net als stoofperen langzaam en een flinke tijd te koken. De kooktijd is afhankelijk van de rijpheid van de kweepeer. Naast zoete gerechten kun je van kweepeer ook vruchtensap, thee, wijn en likeur maken en is het als bijgerecht lekker bij vlees, gevogelte of wild.

Kweepeer jam

Wanneer is een kweepeer rijp? 

Als de schil van de kweepeer mooi geel van kleur is, hard aanvoelt en lekker ruikt is de kweepeer rijp.

hele kweeperen

Hoe bewaar je kweepeer?  

Bewaar rijpe kweeperen in de koelkast. Ze zijn dan nog 2-3 dagen houdbaar. Onrijpe kweeperen kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur.

Wanneer je van kweepeer een jam of marmelade hebt gemaakt kun je deze langer bewaren. Als deze uit 60% suiker en 40% fruit bestaat kun je het zelfs langer dan een jaar bewaren aangezien suiker een conserverende werking heeft.

Kweepeer bewaren

Meer lezen?

Potje zelfgemaakte jam

Zelf jam maken: hoe doe je dat?

Zelf jam maken is leuk om te doen, niet moeilijk en het eindresultaat is om van te smullen. Nog een pluspunt: het is heel geschikt om kinderen bij te laten helpen. Maar hoe maak je je eigen jam?

Lees meer over het maken van jam
Producten met een 35%korting sticker

Minder voedsel verspillen. Zó doe je dat.

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan
Seizoensgroente- en fruit

14x koffiesoorten

Groente en fruit uit het seizoen en van eigen bodem zijn het allerlekkerst. Ontdek welke groente- en fruitsoorten in welk seizoen groeien.

Lees meer over seizoensgroente en –fruit