Budget kerst

15x handige tips

Luxe voor een laag prijsje

Als wij warmte, gezelligheid, lichtjes en heel, heel veel eten zeggen, denk jij… Juist. Kerst! We houden van de kerstdagen, maar tegelijkertijd zijn ze een rib uit je lijf. Kerstcadeaus, de kerstboom, kerstversiering, dure uitjes, en dan natuurlijk nog het kerstdiner. En dat terwijl je met een paar kleine budget aanpassingen een bijzonder lekker én betaalbaar kerstdiner op tafel kan zetten. Lees hier onze 15 tips voor een budget kerst!

Een feestelijk én goedkoop kerstdiner

 1. Begin met het mooi opmaken van je bord. Als je het eten feestelijk op de borden legt, kan je zelfs een boterham met pindakaas er bijzonder uit laten zien.

 1. Hou een paar weken van tevoren al de Bonus in de gaten en koop producten die lang goed blijven (zoals je lievelingswijn) wanneer ze in de aanbieding zijn.

 2. Hergebruik je ingrediënten. Heb je groenten over? Maak er een kerstsoep van en je hebt een voorgerecht voor tweede kerstdag. Kaas over? Gebruik hem in de kaasfondue. Kan je de overgebleven ingrediënten of kliekjes echt niet kwijt in het kerstdiner? Zet ze opnieuw op tafel bij het kerstontbijt of de kerstbrunch. Niemand vindt het erg om nog een keer die lekkere quiche te eten. Zo zet je meerdere keren een budget kerstdiner op tafel.

 3. De vriezer is je beste vriend. Groente en fruit dat niet in het seizoen is, kan je ingevroren kopen (denk bijvoorbeeld aan zomerfruit). Dat is een stuk goedkoper en het bevat net zo veel vitaminen. En vergeet niet het eten in te vriezen wat niet is opgegaan.

 4. Wees spaarzaam met verse kruiden. Koop één of twee bosjes, en gebruik deze in meerdere gerechten. Tip: Verse kruiden doen het ook super als versiering. Denk aan een blaadje munt op je toetje, een bosje koriander op de ragout en wat bieslook op de gevulde eieren. Het geeft nét even die final touch.

 5. Kook (een beetje meer) plantaardig deze kerst. Dierlijke producten kosten nu eenmaal meer. Neem 's een kijkje bij het vegetarisch kerstmenu. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vega wellington?

 6. Snijd groente en fruit zelf. De verleiding is misschien groot om het voorgesneden te kopen, maar die pompoen kan je ook zelf snijden. We zijn benieuwd hoe veel granaatappelpitjes jij uit de granaatappel kan halen!

 7. Bekijk goed of het de moeite waard is om iets zelf te maken in plaats van het kant en klaar te kopen. Sommige producten zijn zelfgemaakt een stuk prijziger dan uit een potje, zoals pesto, kruidenboter of tomatenblokjes.

 8. Bespaar op je kerstbudget door te kiezen voor recepten met minder ingrediënten. Je hebt niet veel nodig om een heleboel smaak te creëren.

 9. Hou je aan het recept, weeg je ingrediënten af en overschat de maag van je gasten niet.

Budget kerstversiering

 1. Ga naar buiten. Dennenappels, kastanjes, mos en dennentakken uit het bos... Maak je huis knus door de natuur naar binnen te halen.

 1. Doe de kaarsen aan. Kaarsen zijn niet alleen ontzettend sfeervol, ze zijn ook nog eens goedkoop én ze houden je warm. Zet waxinelichtjes in oude potjes, glaasjes, tussen takken of in een uitgebrande stompkaars en je huis straalt in no time heel veel warmte uit.

 1. Do it yourself kerstversiering is niet alleen leuk om te maken (meteen een manier om de kinderen bezig te houden), het is ook nog eens goedkoop. Bekijk eens deze ideeën voor DIY kersthangers voor in de boom, en deze DIY knutselwerken voor kerst.

Budget kerstcadeaus

 1. Koop of maak persoonlijke in plaats van dure cadeaus. Een zelfgemaakt fotoalbum, een sleutelhanger of een zelfgemaakte kaart of brief. Iets minder creatief? Denk aan waar je die persoon het meest blij mee maakt. Misschien wel met zijn of haar favoriete chocoladereep, een fijne (geur)kaars, een boek van de kringloop of een paar sokken?

 1. Een cadeau gaat om het gebaar, niet om wat het heeft gekost. Bekijk bijvoorbeeld eens deze kersthangers in de boom voor maar 1 euro.

Meer lezen?

Hoe doe je betaalbaar boodschappen?

8 tips om goedkoop boodschappen te doen

Goedkoop boodschappen doen kan best lastig zijn. Met een paar simpele aanpassingen ben je zo goedkoper uit.

Lees onze 8 tips

10x tips om je bord mooi op te maken

Tuurlijk: het gaat allemaal om de smaak... Maar het oog wil ook wat, zéker als je de blits wil maken bij een diner. Wil je je bord eruit doen zien als in een restaurant?

Bekijk de 10 tips
Tips om thuis uiteten te gaan

Thuis uiteten

Met deze 3 gangendiners voor thuis kan je nét doen alsof je in een restaurant zit.

Ga thuis uiteten