Franse kazen

De 7 lekkerste Franse kazen: van brie tot camembert

Niets lekkerder dan een kaasplank vol met Franse kazen, toch? Zeker van een echt Frans kaasje ben je bij de kaasjes met het AOC keurmerk (Appellation d’Origine Contrôlée). Dit keurmerk beschermt de oorsprong en zorgt ervoor dat sommige kazen écht alleen in het juiste deel van Frankrijk worden gemaakt. In totaal zijn er wel 365 Franse kazen, en ze zijn als het aan ons ligt allemaal het proeven waard! We hebben onze 7 toppers voor jou geselecteerd met daarbij de lekkerste recepten.

  • Brie
  • Camembert
  • Roquefort
  • Port salut
  • Morbier
  • Comté
  • Emmentaler

Brie

Brie is misschien wel de bekendste Franse witschimmelkaas. Dit Franse kaasje is vernoemd naar de regio Brie in de Champagnestreek. Brie is beschermd, maar er zijn inmiddels ontzettend veel imitaties. Traditioneel heet brie ‘Brie de Meaux’ of ‘Brie de Melun’. De smaak van brie is vol, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping.

Camembert

Camembert komt oorspronkelijk uit Normandië. Samen met de brie is dit de meest populaire kaas uit Frankrijk. Ook is deze vol van smaak, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping. Nu horen we je denken: wat is dan het verschil met brie? De kazen komen alle 2 uit een andere regio namelijk Normandie en de Champagnestreek. Daarnaast bevat brie meer room en daardoor een hoger vetgehalte, wat een net iets romigere smaak geeft.

Roquefort

Wat veel mensen niet weten, is dat roquefort een schapenkaas is. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk en mag ook wel tot de blauwaderkazen worden gerekend. Het is één van de bekendste blauwschimmelkazen met een streng keurmerk. Deze kaas mag enkel in Roquefort en omgeving worden gemaakt en wordt gerijpt in de bekende grotten van Roquefort.

Port salut

Deze zachte kaas kennen we allemaal wel. De naam Port Salut staat voor de Franse begroeting: ‘Welkom’. Alle kaasjes van Port Salut staan namelijk voor gastvrijheid. Deze kaas met een oranje korst behoort tot de zachte kazen. Door zijn milde en toegankelijke smaak is de kaas geliefd bij iedereen en niet weg te denken op een kaasplank!

Morbier

De Morbier is een halfharde kaas die uit het dorp Morbier in Frankrijk komt. De morbier staat bekend om zijn ‘aslaagje’, een zwarte lijn midden in de kaas. Morbier is redelijk mild van smaak, maar de nasmaak is vrij pittig.

De lekkerste recepten met morbier

Comté

Comté is de meest gegeten kaas in Frankrijk. Een unieke bergkaas die tot wel 40 kilo kan wegen. De smaak is nootachtig en intens rijk van smaak en perfect voor een dessert, op brood of in de kaasfondue.

Emmentaler

Emmentaler is eigenlijk een Zwitserse kaas maar hij wordt ook volop in grote delen van Frankrijk geproduceerd, waardoor het toch een Franse kaas mag heten. De kaas komt oorspronkelijk uit het alpengebied waar boeren zomers zoveel melk hadden en het niet konden verhandelen omdat ze te ver van de bewoonde wereld waren. De melk werd daarom omgezet in kaas die lang houdbaar was. Vanwege zijn subtiele smaak wordt emmentaler vaak in een kaasfondue gebruikt.

Tip: Noem een Franse kaas nooit een stinkerd!

Franse kazen kunnen stinken, dat weten we. Maar zeg nooit dat een kaas stinkt (‘il pue‘), in Frankrijk heeft een kaas een parfum prononcé (uitgesproken parfum), beaucoup de caractère (veel karakter) of een ander mooi eufemisme. Ook gehoord: un fromage qui fouette! (een kaas met een zweepje).

Meer lezen?

Kaassoorten: een lekker overzicht

Kaas is ontzettend populair. Vandaar dat er ook zo ontzettend veel kaassoorten bestaan. Zo veel, dat je soms door de koeien de kaas niet meer ziet. Toe aan wat structuur? Bekijk het overzicht.

Naar alle kaassoorten
Glas en fles rode wijn

De 8 rode wijnsoorten die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Meer lezen over rode wijn

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hier een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten