Met een schone lei beginnen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een barbecue, maar de perfecte barbecue hangt niet alleen af van het lekkerste vlees, de sappigste groenten en de beste marinades, maar ook van een schone, goed onderhouden BBQ. Dus of je nu fan bent van grillen op een gas-BBQ, voor de klassieke houtskoolgrill gaat of een gietijzeren BBQ gebruikt: begin (of beter: eindig) met het schoonmaken van je BBQ! Hoe? We geven je de beste tips om je BBQ het stralende middelpunt te maken!

Schoonmaken van het rooster

Het rooster is een belangrijk onderdeel van je BBQ én wordt het meest gebruikt. Dus het rooster verdient speciale aandacht. Begin met het verwijderen van voedselresten en aangekoekt vet door het rooster grondig af te borstelen met een BBQ-borstel. Daarna kun je het rooster het beste laten weken in warm water met een ontvetter of afwasmiddel. Gebruik een zachte spons of doek om het rooster af te vegen en spoel het grondig af. Nog even afdrogen en je rooster is weer klaar om te gaan! Wil je voorkomen dan het rooster gaat roesten? Smeer het dan na het schoonmaken even in met wat plantaardige olie.

Met BBQ-borstel barbecuerooster schoonmaken

Gas-BBQ schoonmaken

Bij het schoonmaken van een gas-BBQ is het belangrijk om veilig te werk te gaan. Zorg er altijd voor dat de gasfles is uitgeschakeld en losgekoppeld voordat je begint met schoonmaken. Verwijder de grillroosters en vetopvangbakjes en week ze in warm water met zeep. Gebruik een BBQ-borstel om vet- en voedselresten te verwijderen. Maak de binnenkant van de BBQ schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel. Vergeet niet om ook de branders en de ontstekingspunten schoon te maken met een borstel om verstoppingen te voorkomen. Spoel alles goed af en laat het drogen voordat je alle onderdelen weer terugplaatst.

Met doek gas-BBQ schoonmaken

Gietijzeren BBQ schoonmaken

Gietijzeren barbecues vragen wat meer aandacht als het om schoonmaken gaat, want ze zijn wat gevoeliger voor roest en beschadiging. En je wilt het gietijzer natuurlijk in topconditie houden! Laat de BBQ eerst goed afkoelen. Verwijder het rooster en borstel eventuele voedselresten voorzichtig weg met een wat zachtere borstel. Bijvoorbeeld een nylonborstel in plaats van een staalborstel. Gebruik ook geen andere schuurmiddelen die het gietijzer kunnen beschadigen. Maak een mengsel van water en mild afwasmiddel om de binnenkant van de BBQ voorzichtig schoon te maken. Spoel af met water en droog de BBQ goed af om roestvorming te voorkomen. Nadat het gietijzer is schoongemaakt met afwasmiddel is het -zelfs al heb je je BBQ goed afgespoeld- goed om deze even in te wrijven met een dun laagje plantaardige olie. Eigenlijk hetzelfde dus als wat je doet om je gietijzeren pan schoon te maken.

Gietijzeren BBQ-rooster met vlammen

Roest verwijderen

Als je roestplekken op je BBQ ziet, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik een staalborstel om voorzichtig roestige plekken te schrobben. Maak daarna een mengsel van water en azijn om de roestige plekken te behandelen. Voor hardnekkige roestvlekken kun je een pasta maken van bakpoeder en water en op de roestplekken smeren. Laat dit even intrekken en schrob dan opnieuw met een borstel. Ook hierna weer belangrijk om de barbecue goed af te spoelen en te drogen voordat je hem weer gebruikt.

Met staalborstel roest verwijderen van BBQ-rooster

Binnenkant van de BBQ schoonmaken

Je zou het bijna vergeten, maar ook de binnenkant van je barbecue kan af en toe een sopje gebruiken! Verwijder eventuele asresten en vetophopingen met een aspook of borstel. Gebruik een sopje van warm water en afwasmiddel om de binnenkant schoon te maken. Spoel grondig af en laat de BBQ volledig drogen voordat je hem weer gebruikt.


Ten slotte -en misschien een beetje flauw- maar: voorkomen is beter dan genezen! Dus de beste manier om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent aan het schoonmaken van je BBQ is zorgen dat hij niet heel erg vies wordt. Smeer bijvoorbeeld vooraf het rooster van de BBQ in met wat olie om te voorkomen dat het vlees, de groenten of vis eraan vast blijven plakken en aanbranden. Ook is het slim om niet tot de volgende keer te wachten met het schoonmaken van je BBQ. Dan zijn vet en etensresten hard geworden en veel moeilijker te verwijderen. Doe je het meteen na de BBQ als het rooster nog een beetje warm is, dan kan je etensresten bijvoorbeeld makkelijk weghalen met een staalborstel. Kan je de volgende keer sneller weer aan het grillen slaan!

Meer lezen?

7 x tips om een lowbudget-BBQ te organiseren

Zeg nou zelf, wat is er gezelliger dan barbecueën met vrienden en familie? Met deze tips hoeft dat gelukkig niet duur te zijn en organiseer je een low budget BBQ in een handomdraai. Lees snel verder!

Bekijk de 7 tips

Tips om ovenschalen en bakvormen schoon te maken

Ovenschaal, bakvorm, gietijzeren pan of je keukentools schoonmaken? Dat is heel gemakkelijk. Wij delen alle tips met je om je keukentools weer als nieuw te krijgen.

Lees alle tips
Ovenschalen en bakvormen schoonmaken

De BBQ aansteken: hoe doe je dat?

De barbecue aansteken is makkelijker dan je denkt! Ontdek wat het beste bij jou past en je hebt je barbecue binnen mum van tijd aan.

Bekijk tips om de BBQ aan te steken
Hoe steek ik mijn BBQ aan?