Kombu: alles wat je moet weten

Kombu. Nog niet het meest bekende ingrediënt uit het Verre Oosten, maar in Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken. Maar wat is het eigenlijk? En wat kun je er mee? We vertellen je alles over kombu.

Dashi

Wat is kombu?

Kombu is een vorm van eetbaar zeewier, net zoals bijvoorbeeld nori en wakame dat zijn. Kombu is de basis van een van de vaakst voorkomende Aziatische bouillons, namelijk dashi. Dashi is op zijn beurt weer de basis voor talloze gerechten zoals ramen en miso soep. Ook wordt dashi vaak gebruikt om producten in te garen zoals rundvlees, kip of groenten.

Kombu

Hoe gezond is kombu?

Kombu is, net als veel andere soorten eetbaar zeewier, een goede bron van eiwit. Daarnaast bevat dit wier zelfs meer ijzer dan vlees! En wist je dat gedroogd zeewier een van de weinige plantaardige bronnen is van vitamine B12? En dat terwijl B12 eigenlijk lastig te halen is uit plantaardige voeding. Als je weinig vlees eet, is kombu dus een goede vervanger. Ook zijn wieren over het algemeen een goede bron van koolhydraten en vezels.

Kombu eten

Waar smaakt kombu naar?

Zeg je kombu, dan zeg je umami. Letterlijk vertaald betekent umami ‘heerlijke smaak’ in het Japans en het is naast zoet, zuur, zout en bitter de 5e basissmaak die het beste omschreven kan worden als hartig. Umami proef je vooral terug in producten zoals bouillon, paddenstoelen of kaas. Het is dan ook niet gek dat kombu veelal gebruikt wordt om dashi van te maken, een bouillon van kombu en bonitovlokken, dit zijn gefermenteerde tonijnsnippers.

Ramen

Hoe gebruik je kombu?

Je kunt alle kanten op met kombu. Naast de bekende dashi kun je het verwerken in verschillende sauzen, soepen, stoofpotten of groentegerechten. Wist je dat je er zelfs thee van kunt maken? Kombu thee, niet te verwarren met kombucha, maak je door wat kombu en gember te koken voor zo’n 45 minuten. Scheutje agavesiroop erbij en klaar!

Meer lezen

Hotpot: alles wat je moet weten

Gezond, makkelijk èn gezellig. Wij begrijpen wel waarom hotpot zo hot is! Maar waar komt hotpot precies vandaan? En wat kun je allemaal in hotpot bereiden?

Lees meer over hotpot
Verschillende soorten furikake in kommetjes

Furikake: de Japanse smaakmaker

De kans is aanwezig dat furikake je weinig zegt, maar dat je het toch al een keer gegeten hebt! Wat is het dan precies? We vertellen je er graag alles over!

Meer over furikake

Alles wat je moet weten over dashi

Wat ons betreft is dashi de lekkerste smaakmaker uit de Japanse keuken. Warm, krachtig en heerlijk van smaak. Wij vertellen je alles over deze favoriet.

Meer lezen over dashi