Alles wat je wil weten over dashi

Wat ons betreft is dashi de lekkerste smaakmaker uit de Japanse keuken. Warm, krachtig en heerlijk van smaak. Wij vertellen je alles over deze favoriet.

Wat is dashi? 

Dashi is een Japanse smaakmaker die gemaakt wordt van kombu (zeewier) en bonito flakes (gedroogd, gerookte en gefermenteerde tonijn). Daarnaast verschilt het per variant wat er nog meer in zit, dit kan miso, sojasaus, sake of suiker zijn. Wat jij het lekkerste vindt! Maar wat maakt dashi nou zo ontzettend lekker? Dat is de smaak umami. Deze aanduiding is pas sinds 1908 naast zout, zoet, zuur en bitter opgenomen in ons smakenpallet. Umami betekent in het Japans ‘heerlijke smaak’ en het is het best te omschrijven als hartig. Dashi wordt gemaakt van alleen maar umami ingrediënten.

Waar komt dashi vandaan? 

Dashi komt uit Japan en is al eeuwenoud. Dashi wordt in veel streken in Japan op verschillende manieren gebruikt maar voornamelijk in de Kansai-regio. Je ziet dashi dan vaak terugkomen in een miso bouillon of in groente- of rijstgerechten.

Hoe maak ik dashi? 

Ingrediënten:

  • 5 liter water

  • 60 gram Kombu bladen

  • 100 gram bonito flakes

Bereiding:

Stap 1. Leg de kombu bladen in koud water en breng op een laag vuur langzaam bijna aan de kook. Wanneer het water kookt, haal je de kombu bladen er uit

Stap 2. Voeg de bonito flakes bij het kombu water en laat het koken totdat de bonito flakes naar de bodem zinken.

Stap 3. Zeef de bouillion, zodat alle bonito flakes worden verwijderd, en tadaaa je hebt je eigen dashi gemaakt!

Stap 4. Je kan de dashi nog op smaak bregen met Japanse sojasaus, miso, wasabi of mirin. Lekker voor je soepje of bouillon. Deze dashi kan je het beste binnen een paar uur gebruiken.

Meer lezen

Hotpot: alles wat je moet weten

Gezond, makkelijk èn gezellig. Wij begrijpen wel waarom hotpot zo hot is! Maar waar komt hotpot precies vandaan? En wat kun je allemaal in hotpot bereiden?

Lees meer over hotpot
Matchapoeder

Zo maak jij je eigen matcha thee

Deze Japanse groene thee smaakt overal bij.

Lees meer over matcha thee

Kombu: alles wat je moet weten

Nog niet het meest bekende ingrediënt uit het Verre Oosten, maar in Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken.

Meer over kombu