Mirin

Mirin

We raken steeds bekender met de Japanse keuken en dat is maar goed ook, want er is genoeg te ontdekken. Zo ook mirin. Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen, maar wat is mirin nou eigenlijk, en wat kun je er allemaal mee?

Wat is de smaak van mirin?

Wat is de smaak van mirin?

Mirin is net als sake een rijstwijn maar je zult van een koude kermis thuiskomen als je een glaasje mirin probeert te bestellen tijdens het eten. Mirin is namelijk en zoete smaakmaker en niet bedoeld om te drinken. Mirin is wat hoger in suiker gehalte en lager in alcohol ten opzichte van sake. Daarnaast verdampt het grootste gedeelte van de alcohol tijdens het koken. Grote kans dat je mirin al eens geproefd hebt aangezien het veel voorkomt in Japanse recepten. Je kunt het terugvinden in de marinade van de teriyaki spiesjes, ponzu of ramen.

Is rijstazijn hetzelfde als mirin?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, nee mirin en rijstazijn zijn niet hetzelfde. Wel zijn er een aantal overeenkomsten tussen de twee. Beide zijn namelijk onmisbaar in de Japanse keuken. Mirin kun je eigenlijk het beste vergelijken met het een erg zoete sake en wordt veel gebruikt om te marineren. Aan gangbare rijstazijnen is doorgaans wat suiker toegevoegd maar ten opzichte van mirin zijn ze meer zuur dan zoet. Wel zijn ze net zo veelzijdig in gebruik. Rijstazijn wordt bijvoorbeeld vaak voor het bereiden van sushirijst gebruikt. Je kunt mirin en rijstazijn overigens goed combineren met elkaar om een heerlijke zoetzuur balans te creëren, zoals in teriyaki saus bijvoorbeeld.

Is rijstazijn hetzelfde als mirin?
Waar kun je mirin voor gebruiken?

Waar kun je mirin voor gebruiken?

Mirin wordt vaak gebruikt voor het Oosters marineren van rood vlees, vis, gevogelte en verschillende soorten groenten. Ook is het een goede toevoeging aan marinades,sauzen of dressing. Vanwege het hoge suikergehalte zorgt het voor een wat stroperige structuur. Mirin is daarnaast ook goed als glacé te gebruiken.

Wat is een alternatief voor mirin?

Ben je al druk aan het koken en kom je er tot je grootte schrik achter dat je geen mirin in huis hebt? Geen paniek! Je kunt een aantal dingen doen. Je kunt mirin vervangen voor een droge sherry of als je sake tot je beschikking hebt kun je hier suiker aan toevoegen.

Wat is een alternatief voor mirin?
Teriyakisaus

Teriyakisaus

  1. Schil de gember en snijd in dunne reepjes.
  2. Doe de gember, sojasaus, mirin, sake en de suiker in een pan en breng aan de kook. Laat de saus op middelhoog vuur tot laag vuur tot de helft in koken. Dit duurt ca. 15 min. Zet het vuur iets lager als de saus te veel schuimt en dreigt over te koken.
  3. Zet het vuur uit, doe in een weckpot en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar in de koelkast.