Gezonde recepten
Gezonde recepten

Gezonde recepten

Gezond eten, dat willen we allemaal! Hier vind je recepten volgens de richtlijnen* van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze bieden variatie en veel voedingsstoffen die je nodig hebt. Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Gezonde recepten

Gezonde gazpacho maken
Gezonde gazpacho maken

Gezonde gazpacho maken

Ingrediënten

4 personen

15 g

verse peterselie

2 tenen

knoflook

4 el

milde olijfolie

8 sneetjes

volkorenbrood

1 zak

paprikamix

½

rode ui

1

komkommer

500 g

trostomaat

2 el

rodewijnazijn

Dit heb je nodig

  • bakkwastje

  • blender

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de peterselie zeer fijn. Pers de helft van de knoflook en meng met de peterselie en ¾ van de olie. Smeer het brood met behulp van het bakkwastje in met wat peterselie-knoflookolie en rooster in het midden van de oven in ca. 8 min. knapperig. Houd de rest van de peterselie-knoflookolie achter.
  2. Snijd ondertussen de paprika’s in kwarten, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in repen. Snijd de rest van de knoflook, de rode ui, komkommer en tomaten in grove stukken.
  3. Maal de knoflook, ui en tomaat in de blender fijn. Voeg de komkommer toe en maal nog een keer. Voeg de paprika toe en meng tot een gladde soep. Breng op smaak met de rest van de olie, de rode wijnazijn en versgemalen peper en zout.
  4. Snijd de toast schuin doormidden. Besprenkel de gazpacho met de achtergehouden peterselie-knoflookolie en serveer met de toast.
Wat is gezond eten?
Wat is gezond eten?

Wat is gezond eten?

Er zijn ontzettend veel studies en theorieën over gezonde voeding. Allerhande houdt voor gezond eten en gezonde recepten* de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aan. Deze gaat uit van vijf categorieën: groente en fruit, eiwitten (ga voor vis, onbewerkt vlees, peulvruchten en eieren), koolhydraten (bijv. brood, graanproducten en aardappelen), smeer- en bereidingsvetten (bijv. zachte margarine of halvarine) en drinken (water, koffie en thee). Voor een gezonde maaltijd kies je een product uit elke categorie, eventueel i.c.m. 2 dagkeuzes**. Dat zijn ingrediënten of producten die buiten de schijf van vijf-categorieën vallen, waar je toch een aantal keer per dag voor kunt kiezen.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Gezond eten: wat zijn dag- en weekkeuzes?

Dag- of weekkeuzes zijn ingrediënten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, dan is er af en toe ruimte voor iets daar buiten. Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf (dagkeuze) en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters (weekkeuze). Gezonde recepten bestaan uit Schijf van Vijf producten met eventueel max. twee dagkeuzes en soms als het niet anders kan een weekkeuze. Dit staat dan aangegeven bij het recept.

*Recepten van voor 2019 voldoen mogelijk niet meer aan de huidige gezondheidscriteria van het Voedingscentrum. Het jaartal van een recept is rechts onder de kookstappen te vinden.

**Dag- en weekkeuzes worden alleen bij recepten uit 2019 aangegeven.

Gezond eten: wat zijn dag- en weekkeuzes?
Gezond eten: wat zijn dag- en weekkeuzes?
Gezonde tussendoortjes en gezonde snacks
Gezonde tussendoortjes en gezonde snacks

Gezonde tussendoortjes en gezonde snacks

Als gezond tussendoortje of snack kun je altijd kiezen voor snoepgroenten of fruit. Iets anders dan fruit of groente kan natuurlijk ook. Voor de zoetekauwen en de hartige snackers zijn er genoeg opties voor verantwoorde snacks. Bijvoorbeeld een handje muesli met noten of gepofte granenblokjes. Onze favoriet? Frozen yoghurtbars! En nooit meer een koekje? Welnee. Vuistregel: neem met mate. Bij het Voedingscentrum zijn koekjes trouwens een weekkeuze.

Hoe kom je aan 250 gram groente?   

Verdeel je dagelijkse dosis groente over je ontbijt, tussendoortjes, lunch en avondeten. De meeste Nederlanders eten vrijwel alleen groente bij de avondmaaltijd, zo blijkt uit onderzoek. En dan kan die 250 gram best als een berg gaan voelen. Als je door de dag heen groente eet, valt die 250 gram heel erg mee. Begin eens door groente toe te voegen aan wat je normaal eet. Een plakje komkommer en tomaat op je boterham met kaas. Een paar tomaatjes of mini-paprika’s als tussendoortje. En in het weekend wat champignons door de omelet. Het zijn kleine stappen met een groot effect! 

Hoe kom je aan 250 gram groente?   
Hoe kom je aan 250 gram groente?