Vegetarische recepten
Vegetarische recepten

Vegetarische recepten

Eet jij wel eens een dagje geen vlees en noem jij jezelf flexitariër? Of eet je juist altijd vegetarisch? Voor iedereen die op zoek is naar de lekkerste vegetarische recepten of wel eens wil ontdekken wat het nou eigenlijk inhoudt om vegetariër te zijn: je vindt het hier! P.S. we hebben ook een scala aan vegan recepten.

Tomatenrisotto met gegrilde tomaatjes, amandelen en basilicum

Tomatenrisotto met gegrilde tomaatjes, amandelen en basilicum

Ingrediënten

4 personen

2

middelgrote uien

2 el

milde olijfolie

300 g

risottorijst

350 ml

krachtbouillon tomaat

750 ml

water

500 g

cherrytomaten aan de tak

50 g

geroosterde amandelen

125 g

zachte geitenkaas 55+

15 g

verse basilicum

  1. Snipper de uien. Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit 3 min. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de krachtbouillon tomaat en het water toe en breng aan de kook. Laat zonder deksel op de pan 25 min. zachtjes koken tot de rijst gaar is. Schep af en toe om.
  2. Verhit de grillpan zonder olie of boter. Knip de tak tomaten in kleine trosjes en gril deze 3 min. tot er grillstreepjes op de tomaten ontstaan. Hak de amandelen grof.
  3. Neem de risotto van het vuur. Roer ⅔ van de geitenkaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal de blaadjes van het basilicum. Verdeel de risotto over diepe borden. Verdeel de cherrytomaten, amandelen, de rest van de geitenkaas en de basilicumblaadjes erover.
Wat is vegetarisch?

Wat is vegetarisch?

Iemand die een streng vegetarisch dieet volgt, eet geen producten met ingrediënten of additieven die afkomstig zijn van dieren die daarvoor gedood moesten worden. Natuurlijk kan iedereen daar zijn eigen invulling aan geven. Eten als flexitariër bijvoorbeeld, waarbij je af en toe een dagje vegetarisch eet. Of geen vlees, vis en gevogelte eten, maar wel alle kazen. Misschien het juist verder doortrekken tot een veganistisch dieet, waarbij je niets dierlijks meer eet. Waar je ook voor kiest, lekker eten is nooit uitgesloten!

Is vegetarisch eten gezonder?

Een volledig vegetarisch eetpatroon heeft gezondheidsvoordelen. Het eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, of een vegetarisch voedingspatroon, verlaagt de bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen, maar deze kun je ook uit andere producten halen. Bijvoorbeeld uit eieren, peulvruchten, sojaproducten, noten, pitten, groenten, brood en andere graanproducten. Zo houd je jouw eiwit-, ijzer-, vitamine B1- en vitamine B12-gehaltes op peil.

Is vegetarisch eten gezonder?
Vleesvervangers (vegetarisch vlees), hoe worden die gemaakt?

Vleesvervangers (vegetarisch vlees), hoe worden die gemaakt?

De meeste vleesvervangers worden gemaakt van plantaardige eiwitten uit rijst, soja, peulvruchten en tarwe. In sommige producten wordt ook kippenei-eiwit verwerkt, of er wordt vegetarische kaas aan toegevoegd. Daarnaast komen er steeds meer innovaties in het schap, denk aan vleesvervangers op basis van mycoproteïne – een eiwit afkomstig uit schimmels, gisten of zwammen. Klinkt onsmakelijk, maar je kunt er fantastische vleesvervangers van maken. En wat dacht je van jackfruit? Een vrucht met een vlezige structuur en neutrale smaak die je met gemak in hartige gerechten verwerkt. De keuze is reuze!