Goedkoop gezond eten
Goedkoop gezond eten

Goedkoop gezond eten

Gezond eten hoeft echt niet altijd duur te zijn. Als je weet waar je op moet letten tijdens het boodschappen doen, zet je met een klein budget een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel. Kijk ook eens bij AH Gezond Vooruit en probeer het zelf!

Hoe maak je een kikkererwtenbowl?

Hoe maak je een kikkererwtenbowl?

Ingrediënten

4 personen

400 g

kikkererwten in blik

500 g

zoete aardappelen

1 el

garam masala

4 el

milde olijfolie

300 g

driekleurenquinoa

100 g

babyspinazie

7.5 g

verse munt

½

rode peper

150 g

Griekse yoghurt 0%

Dit heb je nodig

  • schone theedoek

  • bakpapier

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. Spreid ze uit op een schone theedoek en dep droog. Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van 1 cm.
  2. Meng de kikkererwten en aardappelblokjes met de garam masala en de helft van de olie. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 25 min. in het midden van de oven. Schep na 10 min. om.
  3. Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de spinazie en de rest van de olie door de nog warme quinoa.
  4. Snijd de blaadjes van de munt fijn. Snijd het steeltje van de halve peper. Halveer de halve peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees van de halve peper fijn. Meng samen met de munt door de yoghurt. Verdeel de quinoa over de kommen.
  5. Verdeel de kikkererwten en aardappelblokjes erover en schep er een lepel yoghurtsaus op.
Gezond en goedkoop eten: hoe doe je dat?

Gezond en goedkoop eten: hoe doe je dat?

Voor goedkoop en gezond eten kun je het beste onze Prijsfavorieten in de gaten houden en goed kijken naar wat er in de Bonus is. Kijk dan vooral bij de groenten en fruit, maar ook bij de houdbare producten. Haal bijvoorbeeld een extra voorraadje bonen, linzen en kikkererwten in blik, als deze scherp geprijsd zijn. Gezond, voedzaam en betaalbaar!

Wat zijn Prijsfavorieten?

De Prijsfavorieten van Albert Heijn zijn producten van topkwaliteit voor een lage prijs. Je herkent ze aan het blauwe duimpje. In de categorie groente en fruit heb je meer dan genoeg keuze, van spinazie tot geschrapte worteltjes. Maar ook in de andere categorieën is veel gezonds te vinden. Wat dacht je van ongebrande walnoten, magere zuivelproducten, volkorenbrood en tofu? Kijk hier voor meer informatie over Prijsfavorieten.

Wat zijn Prijsfavorieten?
Hoe kan ik het beste (week)boodschappen doen?

Hoe kan ik het beste (week)boodschappen doen?

Controleer eerst je koelkast, vriezer en voorraadkast. Zo weet je wat je in huis hebt en hoef je niets dubbel te kopen. Probeer een weekmenu te maken en schrijf op wat en hoeveel je nodig hebt van alles. Handig om daarbij producten te gebruiken die je in meerdere gerechten kunt verwerken. Maak bijvoorbeeld een dag deze bulgur met bloemkool en eet de volgende dag zelfgemaakte bloemkoolrijst. Als je een boodschappenlijstje maakt koop je eenmaal veel gerichter en gooi je minder weg. Een geschreven briefje werkt prima, maar een digitale lijst in je AH app is nog handiger. Je kunt ‘m gemakkelijk aanvullen en je raakt ‘m nooit kwijt. Download de app in de App Store of Google Play.

Wat kost het ongeveer per dag om gezond te eten?

Onderzoekscentrum Nibud heeft in samenwerking met het Voedingscentrum berekend wat gezond eten per persoon, per dag kost. Ze hebben hierbij rekening gehouden de grootte van jouw huishouden. Hoe meer personen in een huishouden, hoe meer een maaltijd kost, maar daar staat tegenover dat inkopen doen en koken voor meer personen vaak goedkoper is. Daarom zijn de kosten voor een groot huishouden gemiddeld lager. Heb je maar een klein huishouden? Je kunt ook één keer koken, voor twee avonden. Dan kun je groot (en dus vaak goedkoper) inkopen doen! Kijk wat de kosten voor jouw huishouden zijn in de verschillende tabellen op de website van het Nibud.

Wat kost het ongeveer per dag om gezond te eten?