Chinese recepten

Chinese recepten

De Chinese keuken is ontzettend uitgebreid en veelzijdig. Logisch, want het is een van de grootste landen ter wereld. De bijna ontelbare regio's hebben elk hun eigen specialiteiten en variaties, die ook weer meegenomen worden door migranten en ter plekke worden aangepast aan de lokaal verkrijgbare ingrediënten.

*Op deze pagina staan ook veel recepten die hun inspiratie vinden in bepaalde Chinese keukens of met gebruik van ingrediënten die in het land voorkomen.

Yang chow fan (Chinese gebakken rijst)

Yang chow fan (Chinese gebakken rijst)

  1. Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water, totdat het water minder troebel is. Zo voorkom je papperige rijst. Doe de rijst met water in een pan. Het water moet een vingertoplengte boven de rijst staan. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt zacht koken tot het vocht is geabsorbeerd. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst nog 7-10 min. nagaren. Schep nogmaals om. Spreid de rijst uit op een grote schaal en laat minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.
  2. Schil ondertussen de peen met de dunschiller en snijd in blokjes van een ½ cm. Snipper de ui. Verhit ⅓ van de olie in een wok en roerbak de peen met de ui en ham 6 min. op middelhoog vuur. Voeg na 3 min. de erwten toe. Schep uit de pan.
  3. Verhit ⅓ van de olie in de wok op hoog vuur en roerbak de garnalen in 2 min. roze en gaar. Schep uit de pan.
  4. Roer de eieren los in een kom. Snijd de bosuitjes fijn. Verhit de rest van de olie in de wok op hoog vuur. Schenk de eieren erin en roer na 30 sec. los met een houten lepel. Voeg na 1 min. de koude rijst en bosui toe en roerbak 3 min.
  5. Schep de ham met de groenten, garnalen, sojasaus en rijstwijn door de rijst en serveer in kommen.
Wat zijn bekende Chinese gerechten?

Wat zijn bekende Chinese gerechten?

Pekingeend is misschien wel het bekendste Chinese gerecht. Maar: de Chinese keuken bestaat uit verschillende regio’s. Het land is immers enorm en dus heel gevarieerd. In grove lijnen heb je in het noorden o.a. de Jing- en de Mongoolse keuken waar veel met schapenvlees gewerkt wordt. In de oostelijke keuken, waarvan de Shanghai-keuken het bekendst is, wordt veel gebruikgemaakt van vis en zeevruchten. Het zuiden kenmerkt zich door de zoetzure accenten in gerechten en is ook bekend als de Kantonese keuken. Wontonsoep, koe loe kai (kip in zoetzure saus) en de dimsumtraditie komen hier onder andere vandaan. In het westen is de Sichuanese keuken een van de bekendste. Een veelgebruikt ingrediënt is szechuanpeper, een verdovend, pittig peperkorreltje met een citrusaccent. Bekende gerechten uit de regio zijn bijvoorbeeld hotpot, dàndàn noedels, mapo tofu en kip kung pao. Dus… Ga je Chinees koken, dan kun je alle kanten op!

Wat is Chinees-Indisch?

Misschien denk je bij Chinese recepten meteen aan babi pangang, tjap tjoy of Chinese tomatensoep, allemaal gerechten die bij veel Chinese restaurants in Nederland op het (afhaal)menu staan. Deze gerechten zijn via Chinese migranten naar Indonesië gebracht, daar aangepast en later in Nederland terechtgekomen. Daar zijn ze ‘vernederlandst’: aangepast aan de Nederlandse keuken. Zeker lekker, maar niet traditioneel. Desondanks staat de Chinees-Indische restaurantcultuur op de lijst van Nederlands Immaterieel erfgoed.

Wat is Chinees-Indisch?
Chinees Nieuwjaar vieren: wat zet je op tafel?

Chinees Nieuwjaar vieren: wat zet je op tafel?

Chinees Nieuwjaar, ook het Lentefeest genoemd, is de belangrijkste Chinese feestdag. Het begint altijd op de tweede nieuwe maan na de kortste winterdag (21 december). Twee weken lang zijn er verschillende feestdagen met als afsluiter een lampionnenfestival, zodra er weer een volle maan is. Bij al die festiviteiten hoort natuurlijk ook lekker eten! Chinezen zetten dan graag dumplings, loempia’s, een hele kip of (Peking)eend, gestoomde vis, lange noedels, rijstcake (zowel zoet als hartig) en lo han jai op tafel.