Foe yong hai
Foe yong hai

Foe yong hai

Foe yong hai is een Chinees eiergerecht dat Nederlanders al vanaf de jaren zestig massaal bij Chinese restaurants afhalen. Ook thuis is het makkelijk én snel te maken.

Foe yong hai maken

Foe yong hai maken

Ingrediënten

4 personen

2 tenen

knoflook

6 tl

sesamolie

350 g

tomato frito

3 el

gembersiroop

1 el

sojasaus

450 g

nasi-bamigroente

425 g

babymais uit blik

200 g

mienestjes

8

middelgrote eieren

3 el

kraanwater

2 el

Saitaku zwart sesamzaad geroosterd in strooier

Dit heb je nodig

  • wok

  1. Snijd de knolook fijn. Verhit 1/6 van de sesamolie in een koekenpan en fruit de knolook 2 min. op laag vuur. Voeg de tomato frito, gembersiroop en sojasaus toe en laat 5 min. zachtjes koken.
  2. Snijd het vruchtvlees van de rode peper uit het groentepakket fijn. Verhit 1/6 van de sesamolie in een wok met antiaanbaklaag en bak de groente, mais en rode peper 8 min. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Kook ondertussen de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de groente met de mie.
  3. Klop ondertussen de eieren los met het water, de helft van het sesamzaad, peper en eventueel zout. Verhit 1/6 van de sesamolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en schenk ¼ van het mengsel erin. Bak de omelet 2 min. tot de bovenkant bijna gestold is. Draai om en bak de andere kant in 1 min. goudbruin. Bak zo alle omeletten. Houd warm op een bord onder een deksel.
  4. Verdeel de bami over de omeletten en klap dubbel. Verdeel de gember-tomatensaus en de rest van het sesamzaad erover
Wat is foeyonghai?

Wat is foeyonghai?

Foeyonghai is een Chinees eiergerecht. In Nederland wordt het vaak als een omelet gebakken en met zoetzure tomatensaus en rijst gegeten. Volgens het traditionele recept wordt foeyonghai met krab gemaakt, hai betekent namelijk krab. In Nederland wordt het gerecht vaker vegetarisch of met garnalen en kip gemaakt. De zoetzure tomatensaus bestaat uit knoflook, ui, gember, tomatenpuree, aardappelzetmeel, suiker en azijn.

Foeyonghai invriezen: kan dat?

Foe yong hai kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Gebakken eieren worden rubberachtig van textuur als je ze invriest, daarom kun je de eieren beter vers bakken als je Foe yong hai wilt eten. De tomatensaus kun je wel van tevoren maken en is maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Warm de tomatensaus weer op door het al roerend op laag vuur aan de kook te brengen in een koekenpan. Serveer bij een gebakken omelet.

Foeyonghai invriezen: kan dat?
Is foeyonghai gezond?

Is foeyonghai gezond?

Foe yong hai is niet gezond, zeker niet als je voor de basis een pakje of zakje gebruikt. In de Foe yong hai saus zit vaak flink wat suiker. Maak voor een gezondere Foe yong hai zelf een saus met weinig of geen suiker en verwerk extra groente in het gerecht.