Aziatische recepten
Azië is een gigantisch werelddeel, met talloze verschillende keukens en smaken. Door deze diversiteit kunnen we niet spreken van Aziatische recepten, maar belichten we een aantal lekkere recepten uit (of geïnspireerd door) verschillende Aziatische landen, zodat je een idee krijgt van de rijke keuze die er is. Waar begint jouw kookreis?
*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet uit specifieke landen in Azië komen, maar hun inspiratie vinden in bepaalde keukens of met gebruik van ingrediënten die in het werelddeel voorkomen.

Bibimbap met kimchi
Ingrediënten
4 personen
1
peer
30 g
verse gember
1
middelgrote ui
6 tenen
knoflook
5 el
sojasaus
1 el
bruine basterdsuiker
300 g
biefstukken
1
komkommer
3 el
rijstazijn
2 el
kristalsuiker
250 g
jasmijnrijst
600 g
verse spinazie
100 g
peen julienne
100 g
taugé
3
bosuitjes
3 tl
sesamolie
1 tl
chilivlokken
3 tl
sesamzaad
5 el
milde olijfolie
100 g
kimchi in blik
4
witte scharreleieren
Dit heb je nodig
keukenmachine
fijne rasp
- Snijd de ongeschilde peer in de lengte doormidden en verwijder de steel en het klokhuis. Schil de gember en snijd de ui in stukken. Doe de peer, gember, ui, 5 tenen knoflook, 2 el sojasaus en de basterdsuiker in de keukenmachine en pureer dit tot een gladde pasta. Schep de marinade in de grote mengkom en breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Snijd de biefstuk tegen de draad van het vlees in in dunne plakjes. Voeg toe aan de marinade, schep goed door en laat dit ca. 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.
- Halveer de komkommer in de lengte en verwijder van 1 helft met een theelepel de zaadlijsten. De andere helft gebruik je niet. Snijd het vruchtvlees in plakjes van ca. 1 cm. Doe de plakjes in een mengkom en voeg hier de rijstazijn, kristalsuiker, peper en eventueel zout aan toe. Masseer de komkommerstukjes 2 min. met je handen, zodat ze wat zachter worden. Zet afgedekt weg in de koelkast tot gebruik.
- Was de rijst tot het water helder is. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
- Breng ondertussen een grote pan met water en eventueel zout aan de kook. Kook de spinazie in delen ca. 1 min. Schep met de schuimspaan uit het water en laat uitlekken in een vergiet. Herhaal dit met de peen julienne en taugé.
- Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Rasp de laatste teen knoflook met de fijne rasp.
- Doe de geblancheerde peen julienne in een mengkom en voeg daar 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, ½ tl chilivlokken en ⅓ van de dungesneden bosui aan toe. Meng goed.
- Doe de geblancheerde taugé in de tweede mengkom en voeg daar 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, een ½ teen geraspte knoflook en 1 tl sesamzaadjes aan toe. Meng goed.
- Knijp het overtollige water uit de spinazie en doe in de derde mengkom. Voeg daar ⅓ dungesneden bosui, 1 tl sesamolie, 1 el sojasaus, ½ tl chilivlokken, een ½ teen geraspte knoflook en 1 tl sesamzaadjes aan toe. Meng goed.
- Verhit 3 el olie in een wok op hoog vuur. Bak de gemarineerde biefstuk in ca. 4 min. gaar.
- Schep de rijst in diepe borden. Verdeel hierover de biefstuk, peen julienne, taugé, spinazie, kimchi en komkommer in een cirkel.
- Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin 4 spiegeleieren. Leg er 1 in het midden van elk bord. Bestrooi met de rest van de bosui en de rest van de sesamzaadjes. Meng alles door elkaar voor je een hap neemt.

Thaise recepten
De Thaise keuken kenmerkt zich door de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Palmsuiker voor zoet, tamarinde of limoen voor zuur, vissaus of kapi (garnalenpasta) voor zout en pepers voor pit. Typische Thaise smaken zijn verder laos (galanga), citroengras en verse kruiden zoals koriander en Thaise basilicum. Een paar iconen uit de Thaise keuken: pad thai, viskoekjes, Thaise curry en soep, zoals tom kha kai en tom kha kung.
Indiase recepten
De Indiase keuken heeft een rijke basis van veel verschillende specerijen: van kurkuma tot fenegriek en van koriander tot komijn en kaneel. Groenten en peulvruchten hebben een hoofdrol: er wordt veel vegetarisch en vegan gegeten. De vegetarische/vegan basis kan worden aangevuld met zuivel zoals yoghurt en verse kaas (paneer), lam, vis en kip. Een van de bekendste gerechten uit India is dahl: een stoof op basis van peulvruchten, vaak linzen.


Japans eten
Japans eten heeft vrij neutrale, gebalanceerde smaken. Sojasaus wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten en geserveerd bij sushi. Sushi heeft oorspronkelijk altijd als basis rijst en verse, rauwe vis, hoewel je tegenwoordig ook allerlei verwesterde variaties van het gerecht vindt. Een paar populaire Japanse klassiekers zijn ramen: een rijke bouillon met extra elastische, chewy ramennoedels en verschillende toppings, yakitori: (kip)spiesjes van de houtskoolgrill en onigiri: gevulde rijstballen.