Aziatische recepten
Aziatische recepten

Aziatische recepten

Azië is een gigantisch werelddeel, met talloze verschillende keukens en smaken. Door deze diversiteit kunnen we niet spreken van Aziatische recepten, maar belichten we een aantal lekkere recepten uit (of geïnspireerd door) verschillende Aziatische landen, zodat je een idee krijgt van de rijke keuze die er is. Waar begint jouw kookreis?

*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet uit specifieke landen in Azië komen, maar hun inspiratie vinden in bepaalde keukens of met gebruik van ingrediënten die in het werelddeel voorkomen.

Misosoep met noedels, spinazie en paddenstoelen

Misosoep met noedels, spinazie en paddenstoelen

  1. Breng een pan water aan de kook en kook de eieren 6-7 min. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze.
  2. Verhit ondertussen de helft van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spinazie 2 min., tot deze is geslonken. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep uit de pan.
  3. Snijd de kastanjechampignons in dunne reepjes. Verhit de rest van de olie in de koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de champignons 6 min. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken.
  4. Doe de misopasta met 6 el bouillon (per 4 personen) in een soeppan en roer los. Zet de pan op middelhoog vuur en schenk er, heel langzaam en al roerend, de rest van de bouillon bij. Laat 3-5 min. op laag vuur koken.
  5. Verdeel de noedels met een tang over kommen en schenk de bouillon erop. Verdeel de spinazie en champignons erover. Snijd de eieren doormidden en leg in elke kom een ½ ei.
Thaise recepten

Thaise recepten

De Thaise keuken kenmerkt zich door de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Palmsuiker voor zoet, tamarinde of limoen voor zuur, vissaus of kapi (garnalenpasta) voor zout en pepers voor pit. Typische Thaise smaken zijn verder laos (galanga), citroengras en verse kruiden zoals koriander en Thaise basilicum. Een paar iconen uit de Thaise keuken: pad thai, viskoekjes, Thaise curry en soep, zoals tom kha kai en tom kha kung.

Indiase recepten

De Indiase keuken heeft een rijke basis van veel verschillende specerijen: van kurkuma tot fenegriek en van koriander tot komijn en kaneel. Groenten en peulvruchten hebben een hoofdrol: er wordt veel vegetarisch en vegan gegeten. De vegetarische/vegan basis kan worden aangevuld met zuivel zoals yoghurt en verse kaas (paneer), lam, vis en kip. Een van de bekendste gerechten uit India is dahl: een stoof op basis van peulvruchten, vaak linzen.

Indiase recepten
Japanse recepten

Japanse recepten

Japans eten heeft vrij neutrale, gebalanceerde smaken. Sojasaus wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten en geserveerd bij sushi. Sushi heeft oorspronkelijk altijd als basis rijst en verse, rauwe vis, hoewel je tegenwoordig ook allerlei verwesterde variaties van het gerecht vindt. Een paar populaire Japanse klassiekers zijn ramen: een rijke bouillon met extra elastische, chewy ramennoedels en verschillende toppings, yakitori: (kip)spiesjes van de houtskoolgrill en onigiri: gevulde rijstballen.

Chinese recepten

Van wontonsoep tot dàndàn noedels en van dimsum tot scallion pancakes, de mogelijkheden in de Chinese keuken zijn eindeloos. De 'Chinese' keuken is ontzettend uitgebreid en divers. Het bestaat grofweg uit de 4 zones (noord, oost, zuid en west) en 8 'stijlen':

  1. Lǔ (Shandong)
  2. Kanton (Guǎngdōng)
  3. Sichuan
  4. Hunan
  5. Jiangsu
  6. Zheijiang
  7. Fujian
  8. Anhui

In Nederland is vooral de Kantonese stijl bekend, dat komt voornamelijk omdat uit deze regio veel immigranten vandaan komen. Een bekend gerecht is bijvoorbeeld koe lo kai. De laatste jaren wordt ook de (pittige) Sichuanese keuken steeds bekender. Een populair gerecht is bijvoorbeeld dàndàn miàn (dandan noedels).

Vietnamese recepten

Vietnamese recepten

Ontdek de diversiteit van Vietnamese gerechten: van pho tot banh mi. Pho, een echt streetfood, is een noedelsoep die zich kenmerkt door smaakmakers als gember, ui, steranijs, kruidnagels en vissaus. In het noorden van Vietnam vind je brede noedels en heldere bouillon, terwijl het zuiden dunne noedels en stevigere bouillon heeft. Ook vind je er spring rolls in Nederland beter bekend als loempia's, die gefrituurd worden. En summer rolls, die ‘vers’ worden gerold. Tot slot het echte Vietnamese banh mi, een pistoletje waarbij de klassieker belegd wordt met pate en dungesneden vlees.

Koreaanse recepten

Koreaanse gerechten : van roerbakgerechten en steamed buns tot bimbimbap en kimchi fried rice. De keuken is ontzettend divers en voor iedereen is er wel iets lekkers. Ook steeds populairder is de Koreaanse BBQ, waar je samen rond de tafelbarbecue zit en zelf allerlei lekkers grilt. Nationale trots en wereldwijd bekend is kimchi. De pittige smaakmaker wordt gemaakt door (Chinese) kool te fermenteren met allerlei kruiden en specerijen.

Koreaanse recepten
Indonesische recepten

Indonesische recepten

In Nederland zijn we misschien wel het meest bekend met de Indonesische, Indische, Chinees-Indische en Javaans-Surinaamse keuken. De Indonesische keuken was voor dat het gekoloniseerd werd door Nederland is altijd al rijk en divers, het land bestaat dan ook uit meer dan 16.000 eilanden! Tijdens het Nederlandse bewind is een samensmelting ontstaan van Indonesische en Europese invloeden: de Indische keuken, waarin Indonesishe tradities en gerechten naar de smaak van Europeanen werd aangepast. De 'rijsttafel' is hier het bekendste voorbeeld van. Andere verschillen:

  • Indonesisch
    Gerechten van de oorspronkelijke bevolking van Indonesië en niet zijn aangepast. Een voorbeeld is de van het eiland Sumatra afkomstige rendang padang.
  • Indisch
    Van oorsprong Indonesische gerecht aangepast aan de Europese smaak. Bijvoorbeeld Indische gehaktballetjes.
  • Chinees-Indisch
    Gerechten als foe yong hai, Chinese tomatensoep en tjap tjoy zijn via Chinese migranten naar Indonesië gebracht, daar aangepast en later weer in Nederland terechtgekomen. Daar zijn ze weer verder aangepast aan de Nederlandse keuken. Deze aanpassingen hebben geleid tot een unieke eetcultuur die nergens anders te vinden is en daarom staat de Chinees-Indische restaurantcultuur dan ook op de lijst van Nederlands Immaterieel erfgoed.
  • Javaans-Surinaams
    Gerechten uit de Surinaamse keuken die mee zijn gekomen met Indonesiche contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij op de plantages kwamen werken. Voorbeeld? Deze Surinaamse bami.