Rendang

Rendang

De Indonesische runderstoof rendang is wereldberoemd, ook in Nederland! Een goede rendang zit ramvol pit, kruiden én is een tikkie smeuïg. Zelf zo’n stoofgerecht maken is echt iets voor op je to-do list.

Rendang maken

Rendang maken

  1. Verhit de oven voor op 100 °C. Pel de sjalotjes, snijd ze in stukken en doe ze in de keukenmachine. Pel de tenen knoflook en voeg ook toe samen met de sambal. Schil de gember, snijd in stukjes en doe ook in de keukenmachine samen met de cashewnoten, kurkuma, komijn en koriander. Maal tot een gladde boemboe. Dit duurt 2-3 min.
  2. Snijd de runderriblappen in stukken van 3 x 3 cm. Bestrooi met (versgemalen) peper en wat zout. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in 3 min. aan. Voeg de boemboe toe en bak 4 min. mee. Voeg de kokosmelk en kokoscrème toe. Verkruimel de bouillontabletten erboven. Zet het vuur laag en roer tot de kokoscrème is opgelost. Snijd de stengels sereh een paar keer in de lengte in en leg tussen het vlees. Snijd met een dunschiller of scherp mesje zo dun mogelijk een paar grote stukken van de groene schil van de limoen en leg ook tussen het vlees. Doe de deksel op de pan en zet de pan in het midden van de oven. Laat het gerecht 7 uur stoven.
  3. Neem na 5 uur de deksel van de pan zodat de saus rustig kan inkoken. De rendang is klaar als het vlees zacht en mals is. Haal de limoenschillen en de sereh uit de pan. Snijd de geschilde limoen in partjes en serveer bij de rendang.
Wat is rendang?

Wat is rendang?

Rendang is een Indonesisch stoofgerecht van rundvlees in kokossaus afkomstig uit Padang (West-Sumatra). Je maakt rendang door bumbu (een fijngewreven of fijngemalen kruidenmengsel) en kokosmelk op hoog vuur te verhitten, waarna je vlees, eventueel extra specerijen laat karamelliseren. Het kookproces bestaat uit drie fasen. De eerste fase, heb je meer 'gulai'. De kokosroom is dan nog niet verdampt. In fase 2 is de kokos deels verdampt, maar nog wel sauzig. In Nederland is dit de meest herkenbare vorm van rendang, maar officieel heet dit 'kali'. In de laatste fase wanneer de kokos is verdampt en alleen nog het vet en de suiker achterblijven, gaat het geheel karamelliseren en krijg je donkerbruine rendang.

Welk vlees gebruik je voor rendang?

Je kunt rendang maken met allerlei soorten vlees, maar de meest voorkomende variant is die met rundvlees. Met name de delen van het rund die veel bewogen hebben (zoals runderlappen, sukadelappen en riblappen) en daardoor wat taaier zijn, worden door het lange stoven lekker mals en zacht. Je kunt rendang ook maken met gevogelte, zoals kip of eend. Wil je rendang maken zonder vlees? Maak dan deze vegan rendang met jackfruit!

Welk vlees gebruik je voor rendang?
Rendang: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Rendang: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Rendang kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Na het afkoelen kun je rendang ook invriezen: in de vriezer is het maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus van de rendang bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Ontdooi rendang door het een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Warm het weer op door het al roerend op laag vuur aan de kook te brengen.