Eieren
Eieren

Eieren

Lekker veelzijdig zeg die eieren! Hoe maak jij deze alleskunner het liefst klaar? Je kan 'm koken, pocheren of bakken en ook nog eens in elke maaltijd kwijt. Met een eitje zit je sowieso gebakken.

Roerei met romaatjes op toast

Roerei met romaatjes op toast

  1. Halveer de romaatjes. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de romaatjes 4 min. op de snijkant. Bestrooi met peper en eventueel zout en doe in een kommetje. Rasp de kaas. Roer in een kom de eieren los met de melk en kaas. Breng op smaak met peper. Snijd de bieslook fijn en houd apart. Snijd het brood in 8 sneetjes.
  2. Rooster het brood in de broodrooster. Verhit ondertussen de rest van de boter in de koekenpan en schenk het eimengsel erin. Roer rustig met een spatel en laat in 4 min. stollen tot een smeuïge massa. Verdeel de romaatjes en het roerei over de toast en bestrooi met de bieslook.
Zijn eieren gezond?

Zijn eieren gezond?

Het eten van 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten. Eieren zijn rijk aan vitamine B12, vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Daarnaast vormen ze ook een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur en mineralen zoals ijzer en zink. Maar eieren zijn ook rijk aan cholesterol en kunnen een verhogend effect op je cholesterolgehalte hebben. Een hoog cholesterolgehalte vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Hoe bewaar je eieren?

Eieren kun je het beste in een afgesloten doos in de koelkast bewaren op 4 °C. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën en houdt de eieren langer vers. Door de eieren in een doosje te bewaren drogen ze niet uit. Tip: leg eieren met de punt naar beneden. Hierdoor blijven de dooier en het luchtzakje het beste op hun plaats. Eieren blijven tot zo’n 28 tot 35 dagen na de verpakdatum goed, mits je ze goed bewaard.

Hoe bewaar je eieren?