Frittata

Frittata

Frittata is een soort omelet, maar dan met lekker veel vulling. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt van het frittata’s maken, kun je los. Freestyle met wat je nog in de koelkast hebt: bijna alles kan!

Hoe maak je een frittata?

Hoe maak je een frittata?

  1. Verhit de olie in een ruime koekenpan. Bak de roerbakgroente al omscheppend 4 min. op middelhoog vuur. Klop de eieren los met de melk, ⅖ van de ricotta, peper en het zout. Schenk het eimengsel op de groenten. Laat met de deksel op de pan op heel laag vuur in ca. 10 min. stollen.
  2. Leg een groot bord op de pan, keer de frittata om op het bord en laat hem weer in de pan glijden. Bak de frittata nog 2 min. goudbruin en knapperig op middelhoog vuur.
  3. Meng ondertussen de sla met de sladressing. Verdeel de rest van de ricotta in kleine bergjes over de salade. Snijd de frittata in punten en serveer met de salade.
Wat is een frittata?

Wat is een frittata?

Je kunt een frittata het beste omschrijven als een goedgevulde omelet. Aan het losgeklopte ei kun je groenten toevoegen, maar ook vis, vlees of kaas. Ga bijvoorbeeld voor deze frittata met groene aspergetips. Of voor deze prei frittata met zalm. Het is oorspronkelijk een Italiaans gerecht, bedacht om restjes mee op te maken. In Italië verwerken ze dan ook graag restjes pasta in een frittata. Doe je koelkast open, kijk wat je overhebt en ga los.

Hoe maak je frittata?

Je kunt een frittata maken in een koekenpan op het fornuis of in een schaal in de oven. Je kunt ook het eerste deel in een koekenpan doen en de frittata dan verder laten garen in de oven. Zorg dan wel voor een ovenbestendige koekenpan.

Hoe maak je frittata?
Frittata: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Frittata: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Heb je een heerlijke frittata gemaakt en wil je ervoor zorgen dat je er nog een keer van kunt genieten? Hier zijn enkele tips:

  • Koelkast: bewaar je frittata in een goed afgesloten bak in de koelkast. Zo blijft hij maximaal 2 dagen vers.
  • Koud eten: koud is frittata ook lekker. Je kunt hem uit de koelkast dus direct serveren. Wil je hem liever even opwarmen? Doe dit dan in een met aluminiumfolie afgedekte schaal, ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
  • Invriezen: liever niet! Het invriezen van frittata is geen aanrader: het ei wordt dan rubber- en waterachtig.