Mosselen
Mosselen

Mosselen

In Nederland eten we zo’n 10 miljoen kilo mosselen per jaar. Niets zo gezellig als samen een pannetje delen! Naast lekker en gezond zijn de schelpjes makkelijk te bereiden en supersnel klaar.

Mossel recepten

Mosselen koken
Mosselen koken

Mosselen koken

Ingrediënten

voor 2 personen
 • 2 kg verse mosselen
 • 1 middelgrote ui
 • 1 winterpeen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 15 g verse peterselie
 • 1½ el milde olijfolie
 • 1 gedroogd laurierblaadje
 • 250 ml droge witte wijn
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • mossel- of soeppan
 1. Was de mosselen onder koud stromend water. Verwijder de kapotte en geopende schelpen.
 2. Snijd de ui in halve ringen. Schrap de wortel en snijd in plakken van een ½ cm. Snijd de bleekselderij in boogjes. Snijd de peterselie fijn. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de groente, peterselie en laurier toe en fruit 3 min.
 3. Blus af met de witte wijn en voeg de mosselen toe. Kook de mosselen met de deksel op de pan in 5-8 min. op hoog vuur gaar. Schud de pan regelmatig om, zodat de mosselen die onderop liggen boven komen en andersom.
Hoe kook je mosselen?
Hoe kook je mosselen?

Hoe kook je mosselen?

Spoel de mosselen onder koud stromend water. Verwijder schelpjes die kapot zijn of open blijven staan als je ermee op het aanrecht tikt. Verhit wat boter of olie in een mossel- of soeppan en voeg de mosselen toe, samen met wat groente en/of verse kruiden en eventueel een scheutje witte wijn. Mosselen kook je in 5 tot 8 minuten gaar, of totdat alle schelpen openstaan. Gooi mosselen die dicht blijven weg.

Hoeveel mosselen reken je per persoon?
Hoeveel mosselen reken je per persoon?

Hoeveel mosselen reken je per persoon?

Als hoofdgerecht reken je 1 kg mosselen per persoon. Je kunt mosselen ook gegratineerd eten of verwerken in gerechten als soep, salade of pasta. Volg dan de aangegeven hoeveelheid in het recept.

Wanneer zijn mosselen in het seizoen?
Wanneer zijn mosselen in het seizoen?

Wanneer zijn mosselen in het seizoen?

Het seizoen van mosselen loopt tegenwoordig jaarrond. Van mei tot en met augustus zijn er hangcultuur-mosselen en van juli tot en met maart zijn er bodemcultuur-mosselen. De regel dat je mosselen alleen kunt eten als de ‘r’ in de maand zit, is inmiddels dus achterhaald. Toch zijn dit nog steeds de maanden waarin de meeste mosselen worden gegeten. Eigenlijk valt alleen april buiten het seizoen. Er is nagenoeg geen smaakverschil tussen hang- en bodemcultuur-mosselen, ze zijn alleen anders gekweekt.

Mosselen koken

Mosselen koken een big deal? Nee, hoor. In deze video zie je hoe makkelijk je in 4 stappen al zelf een pan mosselen op tafel zet.  En met deze basis kun je eindeloos variëren. 

Ingrediënten voor mosselen koken
2 kilo verse mosselen
1 middelgrote ui
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
15 g peterselie
1½ el milde olijfolie

00:38