Paella
Paella

Paella

Eén hap paella en je waant je spontaan aan de Costa Brava! Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op risotto. Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon en een portie geduld: que aproveche!

Paella maken

Paella maken

  1. Doe de saffraan in een kleine, hitte­bestendige kom en giet er het kokende water bij. Snijd de kipdijfilet in stukken van ca. 3 cm.
  2. Verhit de olie in de paellapan op middelhoog vuur. Bak de kip in 15 min. goudbruin. Keer regelmatig.
  3. Snijd ondertussen het harde stukje van de snijbonen, maar laat het sierlijke puntje zitten, en snijd ze in stukken van ca. 4 cm. Zet een blokrasp in een kom en rasp op de grove kant de tomaten. Snijd de tenen knoflook fijn. Giet de witte bonen af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snipper de ui fijn.
  4. Leg de kip in een cirkel aan de rand van de paellapan. Bak de ui in het midden van de pan ca. 8 min. Voeg na 2 min. de knoflook en de snijbonen toe en bak mee.
  5. Voeg de tomaten, paprikapoeder en saffraan met aanhangend water toe en roer alles door elkaar, ook de kip.
  6. Voeg de witte bonen en de rijst toe, breng op smaak met peper en het zout en bak al roerend 2 min. mee. Verdeel alles in een gelijke laag over de bodem van de pan en schenk er voorzichtig het koude water bij. Laat de paella zonder te roeren 10 min. koken op middelhoog vuur. Het water verdampt en de bovenkant ziet er droog uit. De onderkant van de paella bakt een beetje krokant aan.
  7. Als de paellapan iets te groot is voor je gaspit, roer dan alles door elkaar en spreid weer uit over de bodem van de pan. Leg de garnalen in de rijst en draai het vuur laag. Laat de garnalen 10 min. meegaren. Keer halverwege. Draai de laatste minuut het vuur hoog zodat de bodem krokant wordt.
  8. Boen de citroen schoon, snijd in parten en verdeel over de paella. Leg een theedoek over de pan en laat de paella nog 5 min. rusten voor het serveren.
Wat is paella?

Wat is paella?

Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, aangevuld met verschillende ingrediënten, die per streek verschillen. Vaak zit in paella kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten. Het gerecht krijgt zijn Spaanse temperament door de toevoeging van cayennepeper.

Wat voor pan gebruik je voor paella?

Om paella te maken, gebruik je een paellapan (hier dankt het gerecht haar naam aan: paella betekent ‘pan’ in het Valenciaans). Dit is een platte, brede pan zonder steel, maar met twee tegenover elkaar liggende oren. Als je geen paellapan hebt, kun je ook een hapjespan of wok gebruiken. Bij de traditionele manier van bereiden stopt men op een gegeven moment met het omscheppen van de rijst. De krokante korst die dan ontstaat, heet ‘socarrat’. Thuis is dit, zeker zonder traditionele paellapan, lastiger te bereiken.

Wat voor pan gebruik je voor paella?
Met welke rijst maak je paella?

Met welke rijst maak je paella?

Voor paella kun je het best dikke, kortkorrelige rijst gebruiken. Echte paellarijst is het lekkerst. Deze rijst neemt veel bouillon en dus smaak op en heeft na het koken een zachte en romige structuur. Je kunt ook risottorijst of gele rijst gebruiken.