Spaanse recepten
¡Viva España! Ben je dol op Spaanse gerechten zoals paella en heerlijke tapas? Met deze recepten en instructiefilmpjes breng je je huis in Spaanse sferen. Daar hoort natuurlijk ook een glas zelfgemaakte sangria bij. ¡Salud!

Tortilla española (Spaanse tortilla)
Ingrediënten
10 porties
450 g
vastkokende aardappelen
2
middelgrote uien
200 ml
olijfolie extra vierge
6
witte scharreleieren
½ tl
zout
Dit heb je nodig
zeef
- Schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes. Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de aardappelen 15 min. Schep af en toe om, hou de aardappelen heel. Voeg na 8 min. de uien toe.
- Zeef de aardappelen en uien boven een kom en vang de olie op.
- Klop de eieren los in een ruime kom en breng op smaak met peper en het zout. Schep het aardappelmengsel erdoor en laat 10 min. rusten.
- Verhit 2 el opgevangen olie (per tortilla) in een koekenpan op middelhoog vuur en schenk het tortilla mengsel in de pan. Ga na 1 min. met een spatel langs de rand van de pan om de tortilla los te maken. Keer de tortilla na 4 min. om met behulp van een bord: schuif de tortilla uit de pan op een groot bord, met de ongebakken kant naar boven. Leg de pan ondersteboven op de tortilla en keer alles vlug om, nu ligt de ongebakken kant onderop. Duw de randjes nog een beetje aan met de spatel. Gaar nog 1 min.
- Schuif de tortilla op een bord en laat 5 min. rusten voor het aansnijden. Snijd in ca. 10 puntjes.

Hoe ziet de Spaanse keuken eruit?
De Spaanse keuken is heel veelzijdig en bestaat eigenlijk vooral uit regionale keukens, zoals de Catalaanse, Galicische en Baskische. Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Wat is paella?
Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, vaak aangevuld met kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten. Het gerecht krijgt zijn Spaanse temperament door de toevoeging van cayennepeper. Om paella te maken, gebruik je een paellapan (hier dankt het gerecht haar naam aan: paella betekent ‘pan’ in het Valenciaans). Dit is een platte, brede pan zonder steel met twee tegenover elkaar liggende oren. Heb je die niet, dan gebruik je een hapjespan.


Wat zijn tapas?
Over het algemeen zijn tapas kleine gerechten die koud of warm en als lunch, tussendoortje of zelfs avondmaaltijd gegeten worden. De tapasgerechten verschillen per Spaanse regio. Een goede Spaanse gewoonte is ‘tapear’. Daarbij ga je van bar naar bar en bestel je overal een drankje, waar je iets kleins te eten bij krijgt. Dat kun je thuis ook! Van pimientos de padrón tot een aardappeltortilla en pan con tomate: je stelt gewoon je eigen maaltijd samen.