Tapas hapjes

Spaanse tapas zijn hapjes zijn heerlijke hapjes bij een drankje of als onderdeel van een tafel vol gerechtjes. Of je nou gaat voor de klassieke spaanse tapas, of je houdt meer van makkelijk en snelle recepten.. De keuze is reuze bij Allerhande! Hieronder vind je de lekkerste koude én warme tapashapjes voor een heerlijke borrelavond. Buen provecho!

Tapas recepten

Tapas maken

Ingrediënten

Aantal porties

4 sneetjes wit casinobrood

75 ml halfvolle melk

4 tenen knoflook

15 gram verse platte peterselie

500 gram half-om-halfgehakt

1 wit scharrelei

2 theelepel zoet gerookt paprikapoeder

1 theelepel La Chinata gerookte paprikapoeder hot

1 middelgrote ui

1 rode peper

3 eetlepel olijfolie mild

200 ml rode wijn

400 gram gepelde tomaten

  1. Snijd de korstjes van het brood. Leg de sneetjes in een diep bord en besprenkel met de melk. Hou apart.

  2. Snijd de tenen knoflook en de peterselie fijn. Doe het gehakt in een kom met de helft van de knoflook, de helft van de peterselie, het ei, beide soorten paprikapoeder en het brood. Meng alles goed en breng op smaak met peper en eventueel zout. Vorm er met vochtige handen ca. 30 balletjes van ter grootte van een walnoot.

  3. Snipper de ui. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Hou je van pittig? Dan kun je de pitjes laten zitten.

  4. Verhit de olie in een koekenpan op middel- hoog vuur en bak de balletjes rondom in 7 min. bruin. Schep uit de pan en fruit in dezelfde pan de ui 4 min. Voeg na 2 min. de rest van de knoflook en de peper toe. Blus af met de wijn en laat 5 min. inkoken.

  5. Voeg de tomaten toe en plet ze met de achterkant van een lepel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet het vuur laag en laat de saus 15 min. inkoken.

  6. Leg de gehaktballetjes in de tomatensaus en kook ze 30 min. met de deksel op de pan.

  7. Serveer de albóndigas in een schaal en bestrooi met de rest van de peterselie.

Wat is tapas?

Wat is tapas?

Over het algemeen zijn tapas kleine gerechten die koud of warm en als lunch, tussendoortje of zelfs avondmaaltijd gegeten worden. De tapasgerechten verschillen per Spaanse regio. Een goede Spaanse gewoonte is ‘tapear’. Daarbij ga je van bar naar naar bar en bestel je overal een drankje, waar je iets kleins te eten bij krijgt. Dat kun je thuis ook! Van pimientos de padrón tot een aardappeltortilla en pan con tomate: je stelt gewoon je eigen maaltijd samen.

Waar komt tapas vandaan?

Het woord ‘tapa’ (meervoud ‘tapas’) komt van het Spaanse werkwoord ‘tapar’. Dat betekent bedekken, of afdekken. Je zou ‘tapa’ dan ook kunnen vertalen als ‘deksel’. Het verhaal gaat namelijk dat een drankje vroeger vaak werd afgedekt met een stuk brood of ham, om het te beschermen tegen vliegen. Al heel vroeger werden in Spanje tapas bij drankjes geserveerd om te voorkomen dat men te snel dronken werd.

Waar komt tapas vandaan?
Hoeveel tapas eet je per persoon?

Hoeveel tapas eet je per persoon?

Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes. Hoeveel tapas je per persoon nodig hebt, hangt ook erg af van het soort gerechtjes dat je maakt. Zo vullen bijvoorbeeld champignons veel minder dan iets als deze kroketten met serranoham of tapas gehaktballetjes.