Franse recepten
Franse recepten

Franse recepten

Bij de Franse keuken denk je misschien aan bekende gerechten als coq-au-vin of quiche lorraine. Die zijn ook goddelijk, maar er is zoveel meer lekkers te vinden. En: vergeet de heerlijke wijn daarbij niet. Met deze recepten hoef je niet de hele Route du Soleil af te rijden om je aan tafel als God in Frankrijk te voelen.

Salade niçoise

Salade niçoise

  1. Kook de krieltjes in 15 min. gaar. Giet af en laat afkoelen. Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, maar laat het puntje zitten. Kook in ruim water met zout in 7 min. beetgaar. Spoel af en droog met de schone theedoek.
  2. Breng een pan water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook in 6 min. net hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze. Laat de tonijn op kamertemperatuur komen.
  3. Snijd ondertussen de tomaten in partjes. Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika, snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de uien in dunne halve ringen.
  4. Klop ¾ van de olie, de azijn en mosterd met peper tot een gladde dressing.
  5. Verhit de grillpan of koekenpan zonder olie of boter. Dep de tonijn droog en bestrijk met de rest van de olie. Bak de tonijn op middelhoog vuur 3-4 min. tot gaar aan de buitenste randen en nog rauw aan de binnenkant, keer halverwege. Snijd de tonijn in reepjes van 1 cm.
  6. Snijd ondertussen de eieren in parten en de peterselie grof.
  7. Verdeel de krieltjes en de groenten over een grote schaal. Meng de dressing erdoor. Verdeel de eieren, olijven en tonijn erover. Bestrooi met de peterselie en verdeel de ansjovis erover.