Quiche recepten
Quiche... Je krijgt er nooit genoeg van! De basis is vaak hetzelfde, de variaties eindeloos. Nog een pluspunt: makkelijk vooraf gemaakt, dus even opwarmen in de oven en je hebt op drukke dagen zo een heerlijke maaltijd. Eens wat varieren? Probeer eens deze vegetarische quiche Lorraine of de vegan quiche. Laat je inspireren door de lekkerste quiche recepten van Allerhande.
Courgettequiche met kaas en bieslook
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd met een kaasschaaf de courgettes in lange, brede linten. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn. Snijd de bieslook in dunne ringetjes.
- Vet de springvorm in met ⅓ van de olie. Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een ronde lap van ca. Ø 30 cm. Bekleed de springvorm ermee en zorg voor een opstaande rand van ca. 3 cm. Snijd het overtollige bladerdeeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met het paneermeel.
- Rasp de knoflook en snipper de rode ui. Klop de eieren los met de yoghurt. Voeg de knoflook, ui, de helft van de rozemarijn, de helft van de bieslook en de kaas toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de vulling over de bodem en leg de courgettelinten er in een spiraalvorm op. Werk van het midden naar de rand toe om de vorm van een roos te creëren. Besprenkel met de rest van de olie en breng op smaak met peper.
- Bak de taart in 45-50 min. iets onder het midden van de oven lichtbruin en gaar. Neem uit de oven, strooi de rest van de rozemarijn en bieslook erover en laat de quiche 10 min. afkoelen in de vorm.
Wat is een quiche?
Quiches bakken hebben we geleerd van de Fransen uit de streek Lorraine (Lotharingen). Vroeger was dit Duits grondgebied. Het woord quiche komt dan ook van het Duitse woord voor koek: 'kuchen'. De streek Lorraine staat bekend om haar eigen quiche Lorraine. Deze is gevuld met eieren, room, spek en kaas. Naast deze klassieker zijn er ook genoeg andere opties. Probeer eens quiches met spinazie of quiches met broccoli. Naast quiches kun je ook eens variëren met onze hartige taart recepten.
Kun je een quiche van te voren maken?
Quiches zijn zelfs heel geschikt om van te voren te maken! Afgekoelde quiche kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm ca. 30 min. afgedekt met aluminiumfolie (anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 °C. Je kunt de quiche tevens op kamertemperatuur serveren. Invriezen kan ook, de quiche is dan 3 maanden te bewaren. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast. Daarna kun je hem weer opwarmen zoals hierboven beschreven.
Tips voor de lekkerste quiche bodem
Geen soggy bottoms: maak een waterproof laagje. Bestrijk de bodem met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met paneermeel voordat je de vulling erop schept. Het paneermeel neemt het vocht op, wat de kans op een zachte bodem verkleint. Verwarm een bakplaat mee tijdens het voorverwarmen van de oven. Zet daar vervolgens de taartvorm op. De plaat geeft de bodem een hitteboost, waardoor het deeg stevig wordt en het vocht kan opnemen.
Hoe kun je het beste een quiche opwarmen?
Het beste kan je een quiche opwarmen in een voorverwarmde oven op 160 °C. Die doe je ca. 30 min afgedekt met aluminiumfolie. Voor een extra knapperige korst kun je het aluminiumfolie de laatste paar minuten verwijderen. Als je haast hebt kun je ook kiezen voor opwarmen op het fornuis. Snijd de quiche in porties, leg voorzichtig in een koekenpan en laat bedekt met een deksel gedurende 10-15 min. opwarmen. Een snelle optie is de magnetron, hoewel deze niet ideaal is voor het behoud van de textuur. Hiervoor snijd je de quiche in porties en verwarm je het op in korte intervallen van 30 seconden.
Hoe kun je het beste een quiche bewaren?
Het beste kun je een quiche afgekoeld 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Je kan een quiche ook invriezen. Deze kan je dan 3 maanden bewaren. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast.
Meer zoals quiches