Quiche recepten
Quiche recepten

Quiche recepten

Quiche... Je krijgt er nooit genoeg van! De basis is vaak hetzelfde, de variaties eindeloos. Nog een pluspunt: makkelijk vooraf gemaakt, dus even opwarmen in de oven en je hebt op drukke dagen zo een heerlijke maaltijd. Eens wat varieren? Probeer eens deze vegetarische quiche Lorraine of de vegan quiche. Laat je inspireren door de lekkerste quiche recepten van Allerhande.

Quiche klassieker

Quiche klassieker

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Laat het deeg ontdooien. Vet de taartvorm in en bekleed met de plakjes deeg. Duw de naden van het deeg goed aan, zodat de bodem en randen helemaal bedekt zijn.
  2. Prei goed wassen en snijd de prei in dunne ringen. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 4-5 min. goudbruin. Laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier. Bak de prei in het achtergebleven spekvet 5 min. al omscheppend op hoog vuur.
  3. Klop in een kom de eieren met de slagroom los en meng er de kaas, spekjes, prei en wat peper door. Schenk het eimengsel in de taartvorm. Bak de quiche in 25-30 min. gaar en goudbruin. Haal de quiche uit de oven en laat hem 5-10 min. staan voor je 'm aansnijdt.
Wat is een quiche?

Wat is een quiche?

Quiches bakken hebben we geleerd van de Fransen uit de streek Lorraine (Lotharingen). Vroeger was dit Duits grondgebied. Het woord quiche komt dan ook van het Duitse woord voor koek: 'kuchen'. De streek Lorraine staat bekend om haar eigen quiche Lorraine. Deze is gevuld met eieren, room, spek en kaas. Naast deze klassieker zijn er ook genoeg andere opties. Probeer eens quiches met spinazie of quiches met broccoli. Naast quiches kun je ook eens variëren met onze hartige taart recepten.

Kun je een quiche van te voren maken?

Quiches zijn zelfs heel geschikt om van te voren te maken! Afgekoelde quiche kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm ca. 30 min. afgedekt met aluminiumfolie (anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 °C. Je kunt de quiche tevens op kamertemperatuur serveren. Invriezen kan ook, de quiche is dan 3 maanden te bewaren. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast. Daarna kun je hem weer opwarmen zoals hierboven beschreven.

Kun je een quiche van te voren maken?
Tips voor de lekkerste quiche bodem

Tips voor de lekkerste quiche bodem

Geen soggy bottoms: maak een waterproof laagje. Bestrijk de bodem met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met paneermeel voordat je de vulling erop schept. Het paneermeel neemt het vocht op, wat de kans op een zachte bodem verkleint. Verwarm een bakplaat mee tijdens het voorverwarmen van de oven. Zet daar vervolgens de taartvorm op. De plaat geeft de bodem een hitteboost, waardoor het deeg stevig wordt en het vocht kan opnemen.

Hoe kun je het beste een quiche opwarmen?

Het beste kan je een quiche opwarmen in een voorverwarmde oven op 160 °C. Die doe je ca. 30 min afgedekt met aluminiumfolie. Voor een extra knapperige korst kun je het aluminiumfolie de laatste paar minuten verwijderen. Als je haast hebt kun je ook kiezen voor opwarmen op het fornuis. Snijd de quiche in porties, leg voorzichtig in een koekenpan en laat bedekt met een deksel gedurende 10-15 min. opwarmen. Een snelle optie is de magnetron, hoewel deze niet ideaal is voor het behoud van de textuur. Hiervoor snijd je de quiche in porties en verwarm je het op in korte intervallen van 30 seconden.

Hoe kun je het beste een quiche opwarmen?
Hoe kun je het beste een quiche bewaren?

Hoe kun je het beste een quiche bewaren?

Het beste kun je een quiche afgekoeld 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Je kan een quiche ook invriezen. Deze kan je dan 3 maanden bewaren. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast.