Qui­che lor­rai­ne

Deze Franse quiche met spek en kaas is niet voor niets beroemd.

  • hoofdgerecht
  • 8 personen
  • 545 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 40 min. oventijd
(1.150) waardeer
frans hoofdgerecht Deze Franse quiche met spek en kaas is niet voor niets beroemd. 8 personen
3 1.150

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • quichevorm (Ø 26 cm)
  • deegroller

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem. Kneed met 1 ei (per quiche), zout en water zo kort mogelijk tot soepel deeg. Laat het in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast. Vet de vorm in en bestuif met bloem.
  2. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm. Veeg de overtollige bloem eraf. Bekleed de vorm met het deeg. Druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.
  4. Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat. Verdeel de spekjes over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm. Zet eerst de quichevorm in de oven en schenk dan de vulling erin. Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt bij het verplaatsen van de quiche naar de oven. Bak de quiche ca. 40 min. in het midden van de oven.

bereidingstip:

Je kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Verwarm voor het serveren ca. 15 min. in de oven op 160 °C of serveer koud.

video

Qui­che lor­rai­ne ma­ken

kookles - 07:57 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 545 kcal
  • eiwit 18 g
  • koolhydraten 25 g
  • vet 41 g
    waarvan verzadigd 24 g
  • natrium 760 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Quiche lorraine

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Qui­che lor­rai­ne

1
  • 125 g koude boter
  • 250 g tarwebloem

Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem.

2
  • 1 middelgroot ei
  • 1 tl zout
  • 1 tl ijskoud water
  • 2 g koude boter
  • 2 g tarwebloem

Kneed met het ei, zout en water zo kort mogelijk tot soepel deeg. Laat het in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast. Vet de vorm in en bestuif met bloem.

Tip: Zo wordt de korst bros.

3

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm. Veeg de overtollige bloem eraf.

Tip: Zorg ervoor dat de deeglap overal even dik is.

4

Bekleed de vorm met het deeg. Druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf.

5

Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.

6

Verwarm de oven voor op 200 °C.

7
  • 200 g gerookt ontbijtspek
  • ½ tl traditionele olijfolie

Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.

8
  • 4 middelgrote eieren
  • 150 ml halfvolle melk
  • 250 g crème fraîche
  • 120 g geraspte Franse gruyère kaas 47+
  • 1 mespunt gedroogde nootmuskaat

Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat.

9

Verdeel de spekjes over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm. Bak de quiche ca. 40 min. in het midden van de oven.

Tip: Zet eerst de quichevorm in de oven en schenk dan de vulling erin. Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt bij het verplaatsen van de quiche naar de oven.

10

Bon appétit!

Tip: Dek de quiche af met aluminiumfolie als hij te donker wordt.

bereidingstip:

Je kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Verwarm voor het serveren ca. 15 min. in de oven op 160 °C of serveer koud.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.