Hartige taart recepten
Zin in een hartige taart? Je kunt eindeloos combineren met hartige taarten. Ga bijvoorbeeld voor een hartige taart met broccoli, spinazie of prei of maak een vegetarische plaattaart. Hieronder vind je de lekkerste recepten!

Hartige taart met broccoli
Ingrediënten
4 personen
5 plakjes
diepvries bladerdeeg
500 g
broccoli
250 g
hamblokjes
3
middelgrote eieren
200 g
zuivelspread
½ tl
4-seizoenenpeper
75 g
geraspte belegen kaas
150 g
gemengde sla
3 el
vinaigrette citroen
Dit heb je nodig
springvorm (Ø 24 cm, ingevet)
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het bladerdeeg los van elkaar ontdooien.
- Snijd de stronk van de broccoli, schil met een dunschiller en snijd in stukjes. Snijd de rest in roosjes. Kook de broccoli in 5 min. beetgaar en laat goed uitlekken.
- Bekleed de taartvorm met bladerdeeg en prik de bodem in met een vork. Verdeel de broccoli en hamblokjes over de bodem. Klop de eieren met de zuivelspread, seizoenenpeper en eventueel zout los en schenk over het broccolimengsel. Strooi de kaas over de taart. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar.
- Meng de sla met de vinaigrette. Serveer de taart met de salade.

Wat is het verschil tussen een quiche en hartige taart?
Quiche of hartige taart: weet jij het verschil? Een quiche is over het algemeen een open taart, gemaakt van zanddeegbodem. De luchtige vulling maak je van eieren en room. Een hartige taart kun je ook zonder deze ingrediënten bereiden. Daarnaast kan de bodem ook van bladerdeeg worden gemaakt en is de bovenkant veelal ook dicht. De vulling van een quiche of hartige taart kun je naar smaak bepalen. Ga bijvoorbeeld voor een quiche lorraine of een hartige taart met broccoli.
Hartige taart: bewaren, invriezen en opwarmen
Een afgekoelde hartige taart kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm ca. 30 min. afgedekt met aluminiumfolie (anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 °C. Je kunt de hartige taart op kamertemperatuur serveren. Invriezen kan ook, dan is de taart 3 maanden houdbaar. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast. Daarna kun je ’m weer opwarmen zoals hierboven beschreven. Een hartige taart is dus prima vooraf te maken!


Hoe voorkom je een natte bodem bij hartige taart?
Heeft je hartige taart een natte bodem? Balen, maar dit kun je gelukkig heel makkelijk voorkomen. Bak de bodem eerst blind voor. Dit is een proces waarbij je de bodem zonder vulling voorbakt in de oven. Na het blind bakken bestrijk je de bodem met een losgeklopt eitje. Tijdens het bakken stolt het ei: dit voorkomt dat vocht in de bodem trekt. Werkt dit niet? Bestrooi de bodem dan met paneermeel of panko, zodat het vocht goed opgenomen wordt. Bak de quiche daarnaast op een lage temperatuur in de oven, zodat-ie van onderen wordt verhit.