Focaccia
Focaccia

Focaccia

Zelf focaccia bakken is makkelijker dan je denkt. Van maar een paar ingrediënten maak je heerlijk luchtig brood.

Focaccia recepten

Focaccia met olijven maken
Focaccia met olijven maken

Focaccia met olijven maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 250 g patent tarwebloem
  • 5 g zout
  • 7 g gedroogde gist
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 180 ml kraanwater
  • 50 g Kalamata-olijven zonder pit
  • ½ tl grof zeezout
  • ½ el gedroogde Italiaanse kruiden
Zet producten op mijn lijst
  1. Meng de bloem, het zout, de gist, 2 el olie en 180 ml handwarm water in een ruime kom.
  2. Besprenkel het werkblad met 1/2 el olie en kneed het deeg hierop in 8 min. tot een licht kleverig en elastisch deeg. Besprenkel je werkblad tussendoor met wat olie als het deeg blijft kleven. Het deeg hoort een beetje nat en plakkerig te zijn.
  3. Vet de ruime kom in en leg het deeg erin. Laat afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek, tot het in volume is verdubbeld.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C. Snijd de olijven in ringetjes.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 1/2 el olie. Neem het deeg uit de kom en leg op de bakplaat. Rek voorzichtig uit tot een lap van 15 x 30 cm en 1½ cm dik.
  6. Prik met je vinger gaatjes in het deeg (bijna tot de bodem). Besprenkel het deeg met de rest van de olie, het zeezout, de Italiaanse kruiden en olijven. Bak de focaccia in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Serveer direct.
Wat is een focaccia?
Wat is een focaccia?

Wat is een focaccia?

Focaccia is een Italiaans platbrood. Het deeg voor focaccia lijkt op dat voor pizza. Oorspronkelijk komt focaccia uit de regio Ligurië, maar het wordt in heel Italië gegeten. De meest klassieke versie heeft alleen rozemarijn en grof zeezout als topping, maar er zijn talloze variaties. Zo kun je focaccia maken met bijvoorbeeld olijven, druiven of tomaatjes.

Waar eet je focaccia bij?

Focaccia is lekker bij een borrel, maar vanwege z’n absorberende vermogen ook juist bij de maaltijd. Want zo verspil je geen druppel saus van bijvoorbeeld je pasta of stoofgerecht. Ideaal! Focaccia kun je ook heel goed eten als lunch. Beleg bijvoorbeeld met geitenkaas en gegrilde paprika of met Parmaham en mozzarella.

Waar eet je focaccia bij?
Waar eet je focaccia bij?
Focaccia: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Focaccia: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Focaccia: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Focaccia is vers het allerlekkerst. Wil je het toch bewaren, doe het dan in een goed afgesloten bak en bewaar het maximaal 3 dagen op kamertemperatuur. Je kunt het de dagen nadat je het gebakken hebt nog even knapperig maken in de oven door het te besprenkelen met water en het ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C op te warmen. In een goed afgesloten bak of zak is focaccia in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal het brood de avond voor gebruik uit de vriezer en warm het eventueel nog even op zoals hierboven beschreven.

Wat is lekker op foccacia?

Je kunt focaccia beleggen met van alles. Het is afhankelijk van wat er is toegevoegd aan het brood zelf, maar over het algemeen is hartig beleg het best passend. Denk aan mozzarella, tomaat en basilicum, Parmaham, rucola en olijfolie of gegrilde groenten en hummus. Avocado, pesto en kropsla is ook een goede combinatie. Verder is focaccia perfect om het allerlaatste beetje pastasaus mee van je bord te krijgen. Serveer het dus net als in Italië eens bij een bordje pasta!

Wat is lekker op foccacia?
Wat is lekker op foccacia?