Sandwiches
Sandwiches

Sandwiches

Van club sandwich tot een broodje BLT, en van high tea sandwiches tot een rijk belegd broodje kaas: sandwiches kunnen áltijd. Er gaat niks boven een goedgevulde lunchtrommel. Ontdek hier de lekkerste sandwich- en broodvariaties.

Hollandse club sandwich met spek, kip en gebakken ei

Hollandse club sandwich met spek, kip en gebakken ei

Ingrediënten

4 personen

12 sneetjes

waldkorn volkorenbrood

120 g

ontbijtspek

4

tastytomtomaten

½

komkommer

1 el

milde olijfolie

4

middelgrote eieren

5 el

mayonaise

8 blaadjes

kropsla

80 g

gerookte kipfilet

Dit heb je nodig

  • broodrooster

  1. Rooster de sneetjes brood in de broodrooster. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak het ontbijtspek in 5 min. knapperig. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
  2. Snijd ondertussen de tomaten en komkommer in dunne plakken. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak 4 spiegeleieren.
  3. Besmeer ⅔ van de sneetjes brood met de mayonaise. Beleg de helft van de besmeerde sneetjes met de helft van de slablaadjes, kipfilet, komkommer en tomaat. Dek af met de rest van de besmeerde sneetjes met de mayonaise naar boven. Beleg met de rest van de sla, het spek en gebakken ei. Bestrooi met peper en eventueel zout. Dek af met de onbesmeerde sneetjes brood. Snijd doormidden en serveer.
Welk brood voor sandwiches?

Welk brood voor sandwiches?

Je kunt verschillende soorten brood gebruiken om sandwiches te maken. Zo maak je high tea sandwiches en tosti’s het liefst van casinobrood, omdat dit vierkant is en dus mooi gesneden kan worden (en goed in het tostiapparaat past!). Een ontbijt- of lunchsandwich maak je het beste met stevig volkorenbrood, dit is een gezondere keuze. Maar in feite kun je met elke brood- en belegsoort een sandwich maken, afhankelijk van je eigen smaak. Dus: ben jij team volkorenbrood met kaas of team bruine boterham met hummus?

Zijn sandwiches gezond?

Je kunt een sandwich zo gezond maken als dat je zelf wilt. Wil je een gezonde keuze maken, maak hem dan met volkorenbrood – dat veel voedingsvezels bevat – en beleg je brood met beleg dat in de schijf van vijf zit. Kies bijvoorbeeld voor 30+ kaas, zuivelspread, 100% pindakaas of ei, en vul aan met extra groenten en fruit zoals tomaat, avocado, komkommer of appel.

Zijn sandwiches gezond?
Hoe kan ik verse sandwiches bewaren?

Hoe kan ik verse sandwiches bewaren?

Beleg sandwiches pas op de dag dat je ze opeet, want je kunt ze lastig bewaren. Vouw ze tot dat moment in bakpapier of een servet en bind dat dicht met keukentouw, of stop ze in een trommel. Zo blijven ze het langst vers en lekker van smaak. Bewaar ze vervolgens in de koelkast of in een koeltas.

Welke sandwiches zijn lekker om zelf te maken?

Luxe lunch op de planning? Er zijn genoeg sandwiches die in de smaak vallen bij velen. Wat dacht je bijvoorbeeld van zalm-sandwichrepen of mini croque-monsieurs voor een high tea? Voor de stevige trek ga je voor een clubsandwich, reuben sandwich pastrami of een broodje met ei of sticky kip. En natuurlijk een all time favourite: tosti’s! Zo zijn wij gek op een pantosti caprese of een gezonde tosti met geitenkaas.

Welke sandwiches zijn lekker om zelf te maken?