Croissant recepten
Croissant recepten

Croissant recepten

Franser dan le croissant wordt het niet. Of toch niet? Icoon van de bovenste plank, en berucht onder bakkers vanwege de uitdagende receptuur. De perfecte thuisbakoplossing? Kant-en-klaar croissantdeeg!

Croissant met zoete dips

Croissant met zoete dips

  1. Maak de 3 dips. Verwarm de slagroom en de fudge in een steelpan totdat de fudge is gesmolten. Roer goed door en laat nog 2-3 min. zachtjes koken. Roer de miso erdoor en giet in een kommetje.
  2. Breek ondertussen de chocolade in stukken en verwarm samen met de kokosolie au bain-marie. Giet in een kommetje en bestrooi met het kokosrasp.
  3. Giet de vanillevla in een kommetje en bestrooi met de discospikkels. Serveer de croissants met de verschillende dips.
Hoe maak je croissant-variaties?

Hoe maak je croissant-variaties?

Je kunt eindeloos variëren met croissantdeeg. Rol bijvoorbeeld een blokje pure chocolade in de lapjes deeg voor een supersnelle pain au chocolat, ook al zo'n klassieker.

Echt uitpakken doe je bijvoorbeeld met:

Andere leuke twist is mini croissantjes als 'cornflakes' te gebruiken zoals in deze mini croissantcereal.

Zo rol je croissants

Kort gezegd maak je croissantdeeg door plakken deeg en plakken boter in elkaar te vouwen. In de oven rijst het deeg en ontstaan er knapperige laagjes. Een intensief werkje! Makkelijker en sneller is kant-en-klaar croissantdeeg.

Zo rol je er croissants van:

  1. Leg de driehoekjes van deeg met de lange kant naar je toe op het werkblad. Nu zou je ze kunnen vullen als je dat wilt.
  2. Rol croissants vervolgens altijd van de lange kant richting de punt.

Tip: zorg voor genoeg ruimte tussen de broodjes op de bakplaat, want ze rijzen flink in de oven.

Zo rol je croissants
Oorsprong van croissants

Oorsprong van croissants

In het culinaire standaardwerk Larousse Gastronomique wordt beschreven dat de croissant uit Wenen óf uit Boedapest komt. In beide gevallen was er een belegering van de Turken, waarbij bakkers hielpen om hen buiten de poorten van de stad te houden. Geïnspireerd op het symbool van Turkije – de halve maan – werd de croissant geboren, zo gaat het verhaal.

De latere koningin Marie-Antoinette zou de croissant hebben geïntroduceerd aan het Franse hof, in 1770. Toch is dat verhaal niet waar. De Franse croissant is nooit teruggevonden in bronnen van voor de tweede helft van de 19e eeuw en is hoogstwaarschijnlijk in Parijs bedacht. Onder welke omstandigheden dat precies was, is onduidelijk.