Croissant recepten
Croissant recepten

Croissant recepten

Franser dan le croissant wordt het niet. Icoon van de bovenste plank, en berucht onder bakkers vanwege de uitdagende receptuur. De perfecte thuisbakoplossing? Kant-en-klaar croissantdeeg!

Croissant recepten

Croissant met roerei en zalm maken: zo doe je dat
Croissant met roerei en zalm maken: zo doe je dat

Croissant met roerei en zalm maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 afbak roombotercroissants
  • 4 middelgrote eieren
  • 75 ml halfvolle melk
  • 15 g ongezouten roomboter
  • 100 g gerookte zalmblokjes
  • 30 g veldsla
Zet producten op mijn lijst
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de croissants in ca. 5 min. af.
  2. Klop ondertussen de eieren los met de melk en peper naar smaak. Verhit de boter op laag vuur in een koekenpan, voeg het losgeklopte ei toe en roer rustig met een houten spatel tot het ei net gestold is. Dit duurt ca. 3 min. Roer de zalmblokjes er losjes door.
  3. Snijd de croissants open aan 1 kant, maar niet helemaal door. Vul ze met het roerei en de veldsla.
Croissantjes: wat is de oorsprong?
Croissantjes: wat is de oorsprong?

Croissantjes: wat is de oorsprong?

In het culinaire standaardwerk Larousse Gastronomique wordt beschreven dat de croissant uit Wenen óf uit Boedapest komt. In beide gevallen was er een belegering van de Turken, waarbij bakkers hielpen om hen buiten de poorten van de stad te houden. Geïnspireerd op het symbool van Turkije – de halve maan – werd de croissant geboren, zo gaat het verhaal. De latere koningin Marie-Antoinette zou de croissant hebben geïntroduceerd aan het Franse hof, in 1770. Toch is dat verhaal niet waar. De Franse croissant is nooit teruggevonden in bronnen van voor de tweede helft van de 19e eeuw en is hoogstwaarschijnlijk in Parijs bedacht. Onder welke omstandigheden dat precies was, is onduidelijk.

Croissants rollen: zo doe je dat

Kort gezegd maak je croissantdeeg door plakken deeg en plakken boter in elkaar te vouwen. In de oven rijst het deeg en ontstaan er knapperige laagjes. Een intensief werkje! Makkelijker en sneller is kant-en-klaar croissantdeeg. Zo rol je er croissants van: leg de driehoekjes van deeg met de lange kant naar je toe op het werkblad. Nu zou je ze kunnen vullen als je dat wilt. Rol croissants vervolgens altijd van de lange kant richting de punt. Tip: zorg voor genoeg ruimte tussen de broodjes op de bakplaat, want ze rijzen flink in de oven.

Croissants rollen: zo doe je dat
Croissants rollen: zo doe je dat
Hoe maak je croissant-variaties?
Hoe maak je croissant-variaties?

Hoe maak je croissant-variaties?

Je kunt eindeloos variëren met croissantdeeg. Rol bijvoorbeeld een blokje pure chocolade in de lapjes deeg voor een supersnelle pain au chocolat, besmeer ze met hazelnootpasta of verdeel er wat geraspte kaas en een plakje (gedroogde) ham of salami over voordat je de croissants oprolt. Een lepeltje jam, lemoncurd of een beetje (gezouten) karamel is ook perfect als fancy vulling. Maak kaneelcroissants door rietsuiker te mengen met kaneel en die te verdelen over de croissants, die je hebt bestreken met losgeklopt ei. Croissantdeeg doet het overigens ook heel goed als quichebodem! Of maak deze bosbessenbroodjes. Brunch-succes verzekerd.

Croissant gevuld met roerei, gerookte zalm en veldsla

Met deze vier tips voor gevulde croissants maak je een heerlijk gerecht voor de paasbrunch. Wat dacht je van hartige croissants met zalm en ei, avocado en pancetta, of croissants met brie en honing? Liever een zoet recept? Maak dan de croissants met chocolade en banaan! Croissant sandwich = dé foodtrend van het moment als je ’t ons vraagt!

BRUNCHGERECHT 4 PERS. 10 MIN.

INGREDI&Eu...

00:42