Wentelteefjes
Wentelteefjes

Wentelteefjes

Wentelteefjes maken op zondagochtend is misschien wel hét recept voor de perfecte weekendbrunch. Om ze te maken, heb je eigenlijk maar 3 ingrediënten nodig: brood, ei en melk. Easy like a Sunday morning.

Wentelteefjes

Wentelteefjes

Ingrediënten

4 personen

1

middelgroot ei

2 zakjes

vanillesuiker

1 tl

gemalen kaneel

250 ml

halfvolle melk

8 sneetjes

wit casinobrood

40 g

ongezouten roomboter

  1. Klop het ei, de vanillesuiker, kaneel en melk los in een diep bord.
  2. Snijd de korstjes van het brood. Wentel de sneetjes brood 1 voor 1 door het eimengsel en stapel ze op een bord. Schenk de rest van het eimengsel over de broodstapel. Laat intrekken.
  3. Verhit de helft van de boter in een ruime koekenpan en bak de helft van de wentelteefjes in 5 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem ze uit de pan, verhit de rest van de boter en bak de rest van de wentelteefjes goudbruin.
Oorsprong van wentelteefjes

Oorsprong van wentelteefjes

Wentelteefjes. De naam is bijzonder en de oorsprong onbekend. Er zijn een paar theorieën:

  1. Komt de naam van ‘wentelen’ dat je ‘even’ moet doen: wentel ’t eventjes > wentel-t-eefjes > wentelteefjes? Zou kunnen.
  2. Het kan ook komen van de woorden ‘wentelen’ en ‘teef’, een oude naam voor gebak. Ook logisch. Oud is het gerecht in elk geval: in 1717 stond het al te boek als een smakelijk gerecht.

Welk brood voor wentelteefjes?

Échte wentelteefjes maak je met witbrood. Het is ideaal om van restjes oud brood af te komen. Ze noemen het in Frankrijk niet voor niets ‘pain perdu’: verloren brood. Maar niet alleen oud wit- of bruinbrood leent zich ervoor, maak bijv. eens een variant met suikerbrood! Meer brood voor wentelteefjes: brioche, restjes krentenbrood, stokbrood of ciabatta.

Naast brood kun je ook met toppings en smaak variëren. Allerhande’s lievelingsrecepten zijn (naast de klassieker) deze wentelteefjes met kaneelroomkaas en fruit of deze variant met ahornsiroop en spek.

Welk brood voor wentelteefjes?
Wentelteefjes zonder melk?

Wentelteefjes zonder melk?

Ja, maar… first things first: wil je wentelteefjes zonder melk maken omdat je geen melk in huis hebt? Of wil/mag je geen (koe)melk? Dan kan je de melk altijd vervangen door plantaardige varianten. Het kan ook met water of alleen eieren, maar dat beïnvloedt wel de smaak. Voor wentelteefjes zonder lactose kan ‘gewone’ melk vervangen worden door plantaardige varianten als soja-, amandel-, rijst-, of havermelk.

Wentelteefjes zonder ei?

Wentelteefjes zonder ei maken, het kan. Heb je een allergie, of wil je geen eieren eten omdat je een veganistisch dieet volgt? Dan kun je ei achterwege laten en het eventueel met (plantaardige melk) maken. Toch heeft ei wel een functie in het beslag. Door de hitte in de pan stolt het ei, zodat de wentelteefjes krokant vanbuiten en zacht vanbinnen zijn. Zonder ei zijn ze dus slapper en zullen ze ook anders smaken.

Wentelteefjes zonder ei?