Risotto

Risotto

Eindeloos roeren en regelmatig bouillon bijschenken: dat doe je als je smeuïgste rijstgerecht uit de Italiaanse keuken maakt. Ontdek het geheim van risotto en varieer met al jouw favoriete smaakmakers.

Risotto maken

Risotto maken

  1. Breng de bouillon op hoog vuur aan de kook, draai het vuur laag en laat de bouillon op het fornuis staan. Snipper ondertussen de ui. Verhit de helft van de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de ui toe en fruit 3 min. tot hij glazig is. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg een scheut kippenbouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 min.
  2. Het kan zijn dat je wat bouillon overhoudt. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Neem de pan van het vuur en voeg de kaas en de rest van de boter toe. Laat met de deksel op de pan 3 min. staan. Neem de deksel van de pan, roer de risotto door en breng op smaak met peper en eventueel zout. Garneer met wat extra Parmezaanse kaas en peper en serveer direct.
Wat is risotto?

Wat is risotto?

Risotto is een rijstgerecht uit Noord-Italië. Al sinds 1400 wordt er in de provincie Piemonte risottorijst – de basis – verbouwd. De Italianen zweren bij vijf bereidingsstappen die leiden tot de perfecte risotto. De eerste is de soffrito, het fruiten van een ui of sjalot (daar zijn ze het per dorp nog niet over eens). Daarna wordt de rijst 3 minuten meegebakken. Pas dan volgen het gefaseerd toevoegen van de bouillon, het roeren (niet te veel) en ten slotte het mengen met boter en parmezaan, als de risotto al van het vuur af is.

Wat is risottorijst?

Risottorijst is een rondkorrelige rijstsoort. Arborio-rijst is de meestgebruikte rijst voor het maken van risotto en heeft een lange, ronde korrel. Er zijn ook andere rijstkorrels die geschikt zijn voor het maken van risotto, de carnaroli of vialone nano bijvoorbeeld. Risottorijst is een rijstsoort met heel veel dorst! Wist je dat deze tot wel vier keer zijn eigen gewicht opneemt in vocht? Om 300 gram risottorijst te garen, heb je dus meer dan een liter bouillon nodig!

Wat is risottorijst?
Is risotto gezond?

Is risotto gezond?

Risotto is geen gezonde keuze, omdat de rijst weinig vezels. Gezonde alternatieven zijn zilvervliesrijst of boekweit, hoewel je daarmee geen ‘echte’ risotto kunt maken. Het eindresultaat zal minder smeuïg zijn.

Andere opties? Kies ervoor om risottorijst traditioneel te bereiden, maar aan het einde geen kaas en boter toe te voegen. Precies zoals de Italianen dat in de 20e eeuw deden, toen die producten voor veel gezinnen te duur waren. Meng er in plaats daarvan extra groenten door, voor een lichtere risottovariant!

Risotto bewaren, invriezen en opwarmen

Risotto kun je, eenmaal afgekoeld, 2 dagen bewaren in de koelkast. Ook kun je het gerecht invriezen, het is dan 3 maanden houdbaar. In beide gevallen zal echter de smeuïge, romige structuur – die risotto zo lekker maakt – verloren gaan. Serveer risotto dus liefst meteen of, als je hem van tevoren maakt, voeg pas bij het opnieuw opwarmen de boter, kaas en eventueel wat extra bouillon, verse groenten en kruiden toe.

Risotto bewaren, invriezen en opwarmen