Pasta pesto
Pasta pesto

Pasta pesto

Het is kruidig , groen en smeuïg: pasta pesto! Zelf maken met verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie is het allerlekkerst, en in de tussentijd kun je de pasta koken. Verrukkelijk makkelijk dus. Waar wacht je nog op?

Spaghetti al pesto Genovese

Spaghetti al pesto Genovese

Ingrediënten

4 personen

150 g

krieltjes

300 g

sperziebonen

30 g

pijnboompitten

60 g

verse basilicum

1 teen

knoflook

1½ tl

zout

75 ml

olijfolie extra vierge

300 g

spaghetti

40 g

Parmezaanse kaas

15 g

Pecorino Romano

30 g

ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • vijzel of staafmixer

  1. Breng een pan water aan de kook en kook de ongeschilde krieltjes ca. 10 min. Maak ondertussen de sperziebonen schoon, verwijder de steelaanzet en de puntjes en halveer ze. Giet de aardappelen af en spoel onder koud stromend water. Pel met een scherp mesje en snijd in dunne plakken.
  2. Maak ondertussen de pesto: verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten 3-4 min. op middelhoog vuur lichtbruin. Laat afkoelen op een bord. Haal de blaadjes van de takjes basilicum. Snijd de knoflook fijn. Maal de pijnboompitten, het basilicum, de knoflook en een ⅓ van het zout in een vijzel of de hoge beker van een staafmixer. Schenk alle olijfolie erbij en pureer tot een pesto.
  3. Breng een pan met ruim water en de rest van het zout aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Kook de sperziebonen de laatste 6 min. mee.
  4. Schep de pesto in een kom. Rasp de kazen. Meng met de boter door de pesto.
  5. Giet de pasta en de sperziebonen af, bewaar 2-3 el van het kookvocht en meng door de pesto. Meng de pesto, aardappelplakjes en sperziebonen door de pasta. Breng verder op smaak met peper en eventueel zout. Serveer met extra Parmezaanse kaas.
Echte pesto alla Genovese

Echte pesto alla Genovese

Pesto alla genovese wordt over het algemeen gezien als dé pesto der pesto’s. Zoals de naam al weggeeft, vindt het zijn oorsprong in Genova, Italië. Pesto maak je met verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaan (en evt. pecorino) en olijfolie. Het woord pesto is afgeleid van het werkwoord ‘pestare’: stampen/malen. Tegenwoordig gebruiken we voor het gemak een keukenmachine of staafmixer. Maar eigenlijk hoor je pesto in een vijzel te maken, zoals bij deze pasta pesto met ovengedroogde tomaatjes. De pesto is dan aromatischer. Wist je dat er zelfs een wereldkampioenschap pesto maken is?

De ideale saus

Pesto is de ideale saus waarmee je in een handomdraai een heerlijke pasta op tafel zet. Je hebt dan eigenlijk geen andere ingrediënten meer nodig: minder is meer! Pesto is misschien wel de allerbekendste saus uit de Italiaanse keuken. Verrukkelijk door de pasta maar ook lekker als dip bij rauwkost of soepstengels.

De ideale saus
Hoe varieer je met pasta pesto?

Hoe varieer je met pasta pesto?

Pasta pesto maken, maar net even anders? Probeer het eens met gnocchi of verwerk het in een lasagne. Helemaal bijzonder: deze pesto-pennetaart.Je kan de pesto ook met andere ingrediënten maken. Wij zijn bijvoorbeeld gek op deze pasta courgettepesto met munt en amandelen. Ook lekker: spaghetti met boerenkoolpesto. Verse boerenkool vervangt dan het basilicum… Pesto meets Holland!

Pasta pesto: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Pasta pesto kun je, eenmaal afgekoeld, in een afgesloten bakje in de koelkast 2 dagen bewaren. Invriezen? Niet aan te raden: de pasta is daarna minder lekker. Mocht je toch de pasta pesto willen invriezen, dan is het 3 maanden houdbaar. Pesto zelf kun je overigens wél goed invriezen. Tip: maak een grote voorraad verse pesto en vries met behulp van een ijsblokjesvorm geportioneerd in. Zo heb je altijd een voorraadje voorhanden. Je kan dan het pestoblokje op laag vuur door de pas gekookte pasta roeren.

Pasta pesto: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Lekker al dente

Lekker al dente

Grand’Italia salade pasta is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten voor de perfecte pastasalade. Deze pasta is gemaakt van durum tarwe, wat een heerlijk stevige bite geeft. De kortere penne vormpjes mengen perfect met verse ingrediënten. Door de ribbels wordt de smaak van dressings extra goed opgenomen. Dankzij de verschillende kleuren ziet je pastasalade er extra lekker uit. Naast de Casarecce is er ook Salade Pasta Penne. Meer van Grand’Italia