Noedels
Noedels

Noedels

Of je nu gaat voor een rijkgevulde noedelsoep of een vliegensvlug wokgerecht: noedels zijn absoluut onmisbaar in de Aziatische keukens. Van eiernoedels tot udon, van ramen tot mihoen. Elk land, elke streek en elk gerecht heeft z’n eigen kenmerkende noedel. Wat is jouw favoriet?

Noedels recepten

Noedelsoep maken
Noedelsoep maken

Noedelsoep maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 prei
  • 200 g winterpeen
  • 300 g shiitake
  • 5 tenen knoflook
  • 3 el arachideolie
  • 1 el zwartepeperkorrel
  • ½ tl zout
  • 1 liter water
  • 3 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • 20 g gember
  • 2 el sesamzaad
  • 1 bosje salade-ui
  • 2 el misopasta
  • 250 ml sojamelk ongezoet
  • 4 middelgrote eieren
  • 180 g Hakubaku ramen noedels
  • 227 g bamboescheuten
  • 100 g taugé
  • 1 norivel
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • vijzel of kleine keukenmachine
  1. Was de prei en houd deze met een tang direct op een middelhoge vlam van je gasfornuis. Rooster ca. 5 min. totdat de schil wat zwartgeblakerd is. Keer regelmatig en snijd in stukken. Schil de winterpeen en snijd in gelijke stukken. Snijd ⅓ van de shiitake in plakken. Plet de tenen knoflook.
  2. Verhit ⅓ van de olie in een soeppan en fruit de prei, knoflook en winterpeen ca. 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de gesneden shiitake, peperkorrels en het zout toe. Voeg het water, ⅓ van de sojasaus en de mirin toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 1 uur op laag vuur koken. Zeef de bouillon en laat goed uitlekken (je houdt ca. 850 ml bouillon over per 4 personen).
  3. Snijd de gember fijn en stamp de sesamzaadjes fijn in de vijzel. Snijd de salade-ui in dunne ringetjes. Verhit ⅓ van de olie in een pan en bak de gember en het witte gedeelte van de salade-ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de misopasta, geplette sesamzaadjes en de rest van de sojasaus toe en roer goed door. Voeg de sojamelk geleidelijk toe en roer tot de miso is opgelost. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en breng op smaak met peper. Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook daarin de eieren 6 min. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en halveer ze in de lengte.
  4. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de rest van de shiitake in vieren. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de shiitake 4 min. op hoog vuur. Schep regelmatig om. Laat de bamboescheuten uitlekken en spoel af onder koud stromend water. Verdeel de noedels over wijde kommen. Schenk daar de hete bouillon over. Leg het ei, de bamboescheuten, gebakken shiitake, taugé en het groene van de salade-ui erbij. Knip het norivel in brede rechthoekjes en steek aan de zijkant in de soep.
Waar komen noedels vandaan?
Waar komen noedels vandaan?

Waar komen noedels vandaan?

Zowel de Italianen als de Chinezen claimen dat ze de noedel hebben uitgevonden, maar het is lastig te zeggen wie er gelijk heeft. De eerste documentatie van noedels is in elk geval gevonden in China in de derde eeuw na Christus. Dit waren niet de noedelslierten zoals we ze nu kennen, maar bolletjes van brooddeeg die in heet water werden gekookt. Later ontwikkelden die zich tot lange slierten, al worden de deegbolletjes in het noorden van China nog steeds gegeten. Noedels zijn alom vertegenwoordigd in de Chinese keuken, en worden ook in de rest van Azië dagelijks gegeten.

Noedelsoorten

De ene noedel is de andere niet. Elk land en elk gerecht heeft weer z’n eigen noedel. Eiernoedels komen in bijna alle Aziatische landen voor en zijn ook in Nederland het best vertegenwoordigd, maar er zijn veel verschillende soorten. Na eiernoedels zijn rijstnoedels het populairst.

Eiernoedels worden gemaakt op basis van tarwebloem en eieren, rijstnoedels worden gemaakt van rijstmeel en water en zijn dus glutenvrij en vegan. Er zijn verschillende soorten rijstnoedels: van dikke platte tot de flinterdunne mihoen . Beide zijn lekker in zowel soep als een wokgerecht of noedelsalade. De brede, platte rijstnoedels zijn iets glibberiger en zachter en mihoen heeft iets meer bite. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat, al hebben sommige gerechten wel hun eigen specifieke noedel.

In Japan vind je veel udon: een dikke tarwenoedel die in soepen wordt verwerkt, maar ook ramen zijn volop aanwezig. Ramennoedels zijn dunner en hebben iets meer bite. Ramennoedels worden vooral gebruikt in de populaire noedelsoep ramen, maar zijn ook lekker in een roerbakgerecht. Udonnoedels worden vaak gegeten in een lichtere bouillon met daarop een zachtgekookt ei en bosui, maar zijn ook geschikt om te roerbakken.

Noedelsoorten
Noedelsoorten
Welke noedels voor welk gerecht?
Welke noedels voor welk gerecht?

Welke noedels voor welk gerecht?

Voor een snel wokgerecht zijn de meeste noedels wel geschikt, maar sommige gerechten vragen echt om een specifieke soort. Dit heeft vooral te maken met traditie en welke noedel waar vandaan komt. Zo worden platte rijstnoedels vooral gegeten in Zuid-Oost Azië, pad Thai en Vietnamese pho worden daarom bijvoorbeeld altijd daarmee gemaakt. Voor de Japanse ramen heb je speciale ramennoedels nodig , deze hebben meer bite dan bijvoorbeeld een rijstnoedel en gaan daarom goed samen met de vaak volle en vette smaak van ramenbouillon.

Indonesische bami wordt gemaakt met eiernoedels (eiermie), maar voor Surinaamse bami wordt spaghetti gebruikt. Beide noedels hebben een basis van eieren en tarwebloem en zijn daarmee iets steviger en smaakvoller dan een rijstnoedel, waardoor ze beter bestand zijn tegen de vrij sterke smaakmakers die vaak door bami gaan.

Houd ongeveer 100 gram noedels per persoon aan. De meeste soorten noedels kook je in een pan ruim water (eventueel met zout), volgens de aanwijzingen op de verpakking. Glasnoedels en instant noedels zijn een uitzondering: op beide giet je kokend water, waarin je de noedels een aantal minuten laat weken. Glasnoedels zijn zo dun dat ze geen lange kooktijd nodig hebben en instant noedels zijn al voorgekookt, die hoef je dus alleen nog even op te warmen.

Noedels: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Gedroogde noedels zijn luchtdicht bewaard op een koele en droge plek 2 jaar houdbaar. Gekookte noedels kun je in de koelkast 2 dagen bewaren. In de vriezer zijn gekookte noedels 6 maanden houdbaar. Kook de noedels bij voorkeur 1 tot 2 minuten korter dan je normaal zou doen en laat ze voordat je ze invriest eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Om te voorkomen dat de noedels aan elkaar plakken, kun je ze het beste in eenpersoonsporties invriezen. Verwarm de noedels direct uit de vriezer in de saus of in kokend water, ongeveer 1 à 2 minuten. Je kunt ze ook eerst laten ontdooien en dan iets korter opwarmen.

Noedels: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?
Noedels: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?
De perfecte noedels
De perfecte noedels

De perfecte noedels

De noedels bepalen voor een groot gedeelte het succes van je Aziatische maaltijd. De Nissin Soba Noodles zijn heerlijke, authentieke Japanse noodles met yakisoba saus. Voeg 1 van de diverse smaken toe aan jouw aziatische gerecht en zet in een handomdraai een smakelijke maaltijd op tafel. (Advertentie)