Pad thai
Pad thai

Pad thai

Pad thai is een van de geweldige soorten streetfood die je vooral in Thailand tegenkomt. Hoewel het van oorsprong niet écht Thais is, maar meer Chinees. Maar ook zonder het vliegtuig te pakken, kun je kennismaken met dit populaire eenpansgerecht.

Pad thai met garnalen

Pad thai met garnalen

Ingrediënten

4 personen

2 el

vissaus

2 el

tamarindepasta

4 el

kokosbloesemsuiker

2 el

water

225 g

Thaise witte rijstnoedels

1 l

kokend water

100 g

ongezouten pinda's

150 g

tofu

3 el

zonnebloemolie

4

bosuitjes

4

sjalotten

3 tenen

knoflook

1

rode peper

185 g

verse roerbakgarnalen naturel

2

witte scharreleieren

250 g

taugé

2

limoenen

  1. Meng in een steelpan de vissaus, tamarindepasta en kokosbloesemsuiker met het koude water en breng aan de kook. Laat 2 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout en zet apart.
  2. Doe de noedels in een hittebestendige kom. Schenk het kokende water over de noedels en laat 2 min. weken. Giet de noedels af en spoel onder koud stromend water.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pinda’s 2 min. op middelhoog vuur. Haal uit de pan, laat iets afkoelen, hak grof en zet apart.
  4. Snijd de tofu in plakken van 1 cm. Snijd die plakken in repen van 1 cm. Verhit ⅔ van de olie in dezelfde koekenpan op hoog vuur en bak de tofu in 4 min. goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
  5. Verwijder de uiteinden van de bosuitjes en snijd 2 bosuitjes in stukken van ca. 3 cm. Snijd de rest van de bosui fijn. Snipper de sjalotten en snijd de tenen knoflook fijn. Snijd het steeltje van de rode peper. Rol de peper tussen je handen, zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes. Hou je van pittig? Dan kun je de pitjes laten zitten.
  6. Verhit de rest van de olie in een grote wok op hoog vuur en roerbak hierin de garnalen met de grote stukken bosui en sjalot 5 min. Voeg na 3 min. de knoflook toe.
  7. Schuif alles in de pan naar één kant en breek de eitjes boven de lege kant van de wok. Maak de dooiers kapot en roer na 30 sec. alles door elkaar.
  8. Voeg de helft van de taugé toe en bak 1 min. mee. Voeg dan de noedels, saus en tofu toe, roer alles voorzichtig door elkaar en haal de pan van het vuur.
  9. Schep de noedels op 4 borden en verdeel de overgebleven taugé en fijngesneden bosui erover. Bestrooi met de pinda’s en rode peper. Boen de limoenen schoon, snijd in partjes, verdeel over de borden en serveer.
Pad thai maken: hoe doe je dat?

Pad thai maken: hoe doe je dat?

Begin met het weken van de rijstnoedels: dat duurt een minuut of 10. Maak ondertussen de saus voor de pad thai. Belangrijk is vooral dat er een goede balans is tussen zout (vissaus), zoet (tamarinde en suiker), zuur (limoen) en pittig (chili). De beste volgorde om te wokken is als volgt: begin met het vlees, de garnalen of tofu in een hete wok in wat arachideolie en voeg een paar eetlepels van de saus toe. Voeg knoflook toe en losgeklopte eieren. Bak de groenten mee, giet de rest van de saus erover, doe de noedels erbij en bak nog even mee. Serveer met pinda’s, een partje limoen en verse kruiden zoals koriander.

Welke noedels voor pad thai?

De noedels die je gebruikt voor pad thai, zijn rijstnoedels. Die zijn gemaakt van rijstmeel en hoef je alleen even te laten wellen. Lekker makkelijk dus! Er zijn tegenwoordig ook rijstnoedels gemaakt van zilvervliesrijst. Daarmee kun je jouw pad thai een gezonde upgrade geven.

Welke noedels voor pad thai?
Hoe varieer je met pad thai?

Hoe varieer je met pad thai?

De basis van pad thai zijn in een wok gebakken rijstnoedels, dus die moeten hoe dan ook in je boodschappenmandje liggen. Vanaf daar kun je het helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Qua groenten zijn paprika, wortel, peultjes, witte kool of spitskool, paksoi en taugé goede opties, hoewel de oorspronkelijke versie vaak met minder groente is: meestal alleen taugé en bosui. Lekker is om tofu, kip of garnalen mee te wokken, en een paar losgeklopte eitjes. Je kunt het ei weglaten en alleen tofu toevoegen voor een vegan versie. Vervang de vissaus dan door wat sojasaus.