Curry

Curry = jummie! En… veelzijdig. Er zijn veel soorten curry, van met of zonder vlees of vis tot verschillende kruidenmengsels en bereidingswijzen. Wist je dat je voor curry niet altijd kerriepoeder nodig hebt? Plus: de volgende dag is de curry vaak nog lekkerder. Extra portie maken dus!

Ingrediënten

Bereiding

Wat is curry en waar komt het vandaan?

Wij gebruiken het woord ‘curry’ eigenlijk voor vrijwel elk gekruid, sausachtig gerecht in een Aziatische stijl. Dat is overgenomen van de Britten, die namen tijdens en na de kolonisatie veel Indiase culinaire gebruiken mee naar huis en hadden hun eigen definitie van het woord curry, namelijk een Indiaas gerecht (of gerecht in Indiase stijl) met een saus. Veel gerechten, zoals curry madras, zijn Indiaas geïnspireerd, maar worden voornamelijk in Engeland gegeten, niet in India.

Curry’s worden over de hele wereld gegeten. Van Thailand tot Trinidad en van Japan tot Kenia - overal zijn curry’s geliefde onderdelen van traditionele keukens. Aan de basis van deze curry’s staat voor een groot deel het gebied dat we nu kennen als India en Pakistan. In de 19e eeuw waaierden mensen uit dit gebied onder koloniale bewinden uit over de hele wereld om te werken. Volgens de verhalen misten zij hun lunches van thuis en mengden traditionele technieken zich met lokale gebruiken en ingrediënten. Zo ontstonden er talloze nieuwe varianten.

Hoe maak je currypasta?

De basis van Thaise curry is een currypasta. Er zijn talloze versies maar de basis is vrijwel altijd: pepers, koriander, zout, knoflook, sjalot en garnalenpasta. Ze worden ingedeeld naar kleur: groen (met verse groene pepers), rood (met gewelde, gedroogde rode pepers) en geel (met kurkuma).

Hoe maak je vegetarische of vegan curry?

Je kunt tofu, tempeh, peulvruchten of een vleesvervanger aan de curry toevoegen om hem extra voedzaam te maken zonder dierlijke producten te gebruiken. De Indiase kaas ‘paneer’ is een goede toevoeging wanneer je een vegetarische curry maakt. De curry is dan natuurlijk niet meer vegan.

Curry: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt curry na het afkoelen 2 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. In de vriezer is curry 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in de bak, zodat de curry bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbak barst. Haal de curry de avond voor gebruik uit de vriezer en zet in de koelkast. Warm al roerend op laag vuur in een steelpan op in ongeveer 5 minuten.

Is curry hetzelfde als kerrie?

Nee, curry en kerrie zijn niet hetzelfde. Curry is een gerecht (met doorgaans een oorsprong in Azië) en kerrie is een Westers kruidenmengsel in poedervorm, geïnspireerd op Indiase smaken. Het bevat meestal kurkuma (voor de gele kleur), komijn en koriander, en wordt vaak gebruikt in Nederlandse gerechten zoals kerriesoep. Wist je dat men in India de term curry niet gebruikt, maar gerechten gewoon bij de naam noemt? De Britten namen tijdens en na de bezetting veel Indiase culinaire gebruiken mee terug naar huis en hadden hun eigen definitie van het woord curry, namelijk een Indiaas gerecht (of gerecht in Indiase stijl) met een saus.

Welke curry is mild en welk het pittigst?

De mildste curry is de gele curry, terwijl de rode curry tot de pittigste behoort.

  • Gele curry wordt gemaakt met gele chilipepers en krijgt zijn kleur van kurkuma. De Thaise gele curry variant is lichtzoet en dankt zijn rijke smaak aan onder andere kerriepoeder, korianderzaad, komijn.
  • Groene curry is pittiger door de toevoeging van verse groene chilipepers en smaakmakers zoals koriander, limoenblad.
  • Voor rode curry worden flink wat rijpe chilipepers gebruikt, tegenwoordig vaak aangevuld met gedroogde pepers of chilipoeder voor een nog intensere smaak.

Wil je de pittigheid wat temperen? Voeg extra kokosmelk of yoghurt toe – dit maakt de curry romiger en milder van smaak.

Thaise gele curry met garnalen en peultjes

Thaise gele curry maak je op basis van pepers, koriander, zout, peper, knoflook, sjalot en garnalenpasta (kapi). Per gezin, maar ook per regio verschilt de samenstelling van curry’s erg. Gele curry's zijn geliefd in heel Thailand, maar specifiek in de moslimcommunity's in Bangkok en in Zuid-Thailand, tegen de Maleise grens aan. Meestal worden ze geserveerd met rijst, maar als de saus dun genoeg is, worden er ook rijstnoedel...

01:59