Thaise recepten
Thaise recepten

Thaise recepten

Van soep tot curry en weer terug: met het enorme palet aan smaken uit de Thaise keuken kun je los. We lieten ons inspireren door verschillende Thaise recepten. Bekijk ze snel!

Thaise recepten

Thaise curry maken: zo doe je dat
Thaise curry maken: zo doe je dat

Thaise curry maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 tenen knoflook
  • 10 g gember
  • 2 Spaanse pepers
  • 10 g galanga (laos)
  • 1 stengel koelverse sereh citroengras
  • 3 sjalotten
  • 300 g pandanrijst
  • ½ tl zout
  • ¼ tl garnalenpasta in potje
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • ½ tl gemalen kurkuma (koenjit)
  • ¼ tl gemalen komijnzaad (djinten)
  • 800 ml kokosmelk
  • 4 el Koh Thai fish sauce
  • 6 el rietsuiker
  • 2 el tamarindepasta
  • 250 g cherrytomaten
  • 4 el water
  • 370 g verse roerbakgarnaal naturel
  • 125 g peultjes
  • 4 el Conimex gebakken uitjes
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • vijzel
  1. Pel de knoflook. Schil de gember en snijd in plakjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de hele tenen knoflook en de gember 5 min. op laag vuur. Schud regelmatig om ze rondom te laten kleuren. Snijd de pepers en laos fijn. Haal een ½ cm van de boven- en onderkant van het citroengras en snijd de stengel fijn. Snijd de sjalotten in dunne ringen. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  2. Doe de peper met het zout in de vijzel en stamp tot pulp. Doe het citroengras en de laos erbij en stamp en wrijf fijn. Voeg 1 voor 1 de knoflook, gember, ⅓ van de sjalotten, de garnalenpasta en specerijen toe. Stamp telkens grondig, zodat elk ingrediënt fijn wordt gewreven en er langzaam een mooie, gladde currypasta ontstaat.
  3. Breng ¾ van de kokosmelk aan de kook in een wok op matig vuur. Doe de currypasta erbij en laat 3-4 min. op hoog vuur inkoken en indikken. Voeg de vissaus, suiker, tamarindepasta, tomaten, de rest van de sjalot, het water en de rest van de kokosmelk toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur middelhoog en laat 2-3 min. pruttelen tot de tomaten en sjalot zacht zijn.
  4. Dep de garnalen droog, voeg toe en kook nog ca. 3 min., tot ze gaar zijn. Voeg ook de peultjes toe en kook nog 1 min. Bestrooi met de gebakken uitjes en serveer met de rijst.