Thaise curry
Thaise curry

Thaise curry

In Thailand worden veel curry’s gegeten, die variëren van licht en pittig tot romig en mild. Grofweg kun je ze indelen op kleur: rood, geel en groen. We lieten ons inspireren door alle kleuren en smaken!

Thaise curry recepten

Thaise gele curry met garnalen en peultjes maken: zo doe je dat
Thaise gele curry met garnalen en peultjes maken: zo doe je dat

Thaise gele curry met garnalen en peultjes maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

2 tenen

knoflook

10 g

gember

2

Spaanse pepers

10 g

galanga (laos)

1 stengel

koelverse sereh citroengras

3

sjalotten

300 g

pandanrijst

½ tl

zout

¼ tl

garnalenpasta in potje

1 tl

gemalen korianderzaad

½ tl

gemalen kurkuma (koenjit)

¼ tl

gemalen komijnzaad (djinten)

800 ml

kokosmelk

4 el

Koh Thai fish sauce

6 el

rietsuiker

2 el

tamarindepasta

250 g

cherrytomaten

4 el

water

370 g

verse roerbakgarnaal naturel

125 g

peultjes

4 el

Conimex gebakken uitjes

Dit heb je nodig

  • vijzel

  1. Pel de knoflook. Schil de gember en snijd in plakjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de hele tenen knoflook en de gember 5 min. op laag vuur. Schud regelmatig om ze rondom te laten kleuren. Snijd de pepers en laos fijn. Haal een ½ cm van de boven- en onderkant van het citroengras en snijd de stengel fijn. Snijd de sjalotten in dunne ringen. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  2. Doe de peper met het zout in de vijzel en stamp tot pulp. Doe het citroengras en de laos erbij en stamp en wrijf fijn. Voeg 1 voor 1 de knoflook, gember, ⅓ van de sjalotten, de garnalenpasta en specerijen toe. Stamp telkens grondig, zodat elk ingrediënt fijn wordt gewreven en er langzaam een mooie, gladde currypasta ontstaat.
  3. Breng ¾ van de kokosmelk aan de kook in een wok op matig vuur. Doe de currypasta erbij en laat 3-4 min. op hoog vuur inkoken en indikken. Voeg de vissaus, suiker, tamarindepasta, tomaten, de rest van de sjalot, het water en de rest van de kokosmelk toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur middelhoog en laat 2-3 min. pruttelen tot de tomaten en sjalot zacht zijn.
  4. Dep de garnalen droog, voeg toe en kook nog ca. 3 min., tot ze gaar zijn. Voeg ook de peultjes toe en kook nog 1 min. Bestrooi met de gebakken uitjes en serveer met de rijst.