Vietnamese recepten
Vietnamese recepten

Vietnamese recepten

Van ‘pho’ tot ‘banh mi’: van Vietnamese recepten krijgen we nooit genoeg. Bekijk snel al deze recepten die geïnspireerd zijn op bijzondere Vietnamese smaken.

Vietnamese recepten

Vietnamese loempia's maken
Vietnamese loempia's maken

Vietnamese loempia's maken

Ingrediënten

voor 15 porties
  • 2 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 100 g shiitake
  • 50 g vermicelli glass noodles soe-oen
  • 200 g diepvries rauwe gepelde garnalen
  • 1 middelgroot ei
  • 200 g kipgehakt naturel
  • ½ tl zout
  • ¼ tl witte peper
  • ½ tl suiker
  • 1 tl Bio Today yeast free vegetable stock powder in pot
  • 35 ml Koh Thai fish sauce
  • 150 g peen julienne
  • 1 liter arachideolie
  • 15 diepvries loempiavellen
  • 1 babyromainesla
  • 1 limoen
  • 1 rode peper
  • 25 g suiker
  • 50 ml water
  • 15 g verse munt
  • 15 g verse Thaise basilicum
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • vershoudfolie
  1. Snipper de sjalotten. Knijp ze fijn tussen je handen om er zoveel mogelijk vocht aan te onttrekken. Snijd de knoflook fijn. Snijd de shiitake fijn. Laat de glasnoedels weken in heet water. Knijp daarna zo goed mogelijk uit en knip in kleine stukjes van ca. 2 cm.
  2. Snijd de garnalen fijn. Splits het ei. Meng het gehakt met de fijngesneden garnalen, het zout, de witte peper, een ½ tl suiker, de bouillonpoeder, 10 ml vissaus (per 15 porties), de sjalotten, ⅔ van de knoflook en het eiwit. Het eigeel wordt niet gebruikt. Kneed het mengsel met schone handen 3 min. goed door, totdat het gehakt iets lichter van kleur wordt en alles goed gemengd is.
  3. Meng de peen, shiitake en glasnoedels erdoor. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast.
  4. Verhit de olie tot 180 °C. Leg een loempiavel met een punt naar boven op het werkblad. Schep ca. 70 g van het kip- garnalenmengsel op ca. 7 cm van de onderkant in het midden van het loempiavel en maak er een bergje van. Vouw een punt van het vel over de vulling, trek het vel iets naar je toe en vouw de zijkanten van het vel naar binnen. Maak het randje van het loempiavel nat met een beetje water en rol hem dicht. Herhaal dit met de andere loempiavellen.
  5. Haal de blaadjes sla los van de krop baby romaine. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Snijd de rode peper in kleine blokjes. Meng met 25 ml vissaus, 50 ml limoensap, de rest van de knoflook, 25 g suiker (per 15 porties) en het water tot een dip (nuoc cham).
  6. Controleer evt. met een keukenthermometer of de olie heet genoeg is. Bak de loempia’s in delen 5-6 min. in de hete olie, tot ze gaar en knapperig zijn. Bak er niet te veel tegelijk, want dan plakken ze aan elkaar. Laat tussendoor de olie op temperatuur komen. Serveer de loempia’s met de sla, hele takjes munt, Thais basilicum en de nuoc cham (dipsaus). Je kunt een blaadje sla met kruiden naar smaak om de loempia wikkelen en hem zo gemakkelijk in de saus dippen.
Vietnamese pho
Vietnamese pho

Vietnamese pho

Pho (spreek uit als ‘fuh’) is in Vietnam echt street food. Kenmerkend voor de gearomatiseerde (runder)bouillon is de rokerige smaak: de gember en ui worden traditioneel boven vuur geschroeid. Die smaak kun je nabootsen door gember en ui eerst goed aan te bakken voordat je de bouillon toevoegt. Andere smaakmakers in pho zijn steranijs, kruidnagels en vissaus. In het noorden van Vietnam is de pho net anders dan in het zuiden. Typisch voor het noorden zijn wijde noedels en een heldere bouillon. In het zuiden bestaat pho uit dunne noedels en stevigere bouillon.

Summer rolls en spring rolls

Zowel spring rolls als summer rolls zijn Vietnamese loempia’s. Het verschil tussen spring rolls en summer rolls is dat de eerste gefrituurd zijn en de laatste ‘vers’ worden gerold. Deze termen worden soms door elkaar gebruikt, maar officieel is dit het onderscheid. Daarnaast zijn er de ‘imperial rolls’: dat zijn gefrituurde loempia’s met rijstpapier, in plaats van loempiavellen op basis van ei en bloem.

Summer rolls en spring rolls
Summer rolls en spring rolls
Banh mi (Vietnamees broodje)
Banh mi (Vietnamees broodje)

Banh mi (Vietnamees broodje)

Het enige echte Vietnamese broodje is banh mi. De Franse invloed is terug te zien in de baguette die gebruikt wordt voor banh mi, hoewel het hier gaat om de lichte, luchtige baguette en niet om de meer rustieke, chewy soort. Daarop komt altijd mayonaise of boter, dungesneden rode peper, koriander, komkommer, een pickle van wortel en rettich (‘do chua’) en een beetje sojasaus of Maggi. Wat er verder op de banh mi zit verschilt, maar de klassieke versie ‘banh mi thit nguoi’ is belegd met paté en dungesneden vlees, vaak varkensvlees.