Gado gado

De romige pindasaus, de crispy groenten… Dit Indonesische gerecht doet menig hart sneller kloppen. Gado gado-fan? Ontdek de lekkerste variaties én hoe gado gado traditioneel wordt bereid: koud, warm, met gekookt of gebakken ei!

Gado gado recepten

Gado gado maken: zo doe je dat

Ingrediënten

Aantal personen

375 gram tofu naturel

4 theelepel zout

3 rawit pepers

2 tenen knoflook

250 gram gezouten dry roasted pinda's

5 eetlepel zonnebloemolie

200 ml kokosmelk

2 eetlepel ketjap manis

2 eetlepel kokosbloesemsuiker

1.5 eetlepel tamarindepasta

60 ml water

4 middelgrote scharreleieren

200 gram verse sperziebonen

600 gram spitskool

6 snoepgroente komkommers

100 gram taugé

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  1. Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Vul een kom met het water en voeg ¾ van het zout toe. Laat de tofu hier 1 uur in weken.

  2. Verwijder de steeltjes van de rawit-pepers en snijd ze in ringen. Snijd de knoflook in plakjes.

  3. Maal in de keukenmachine de rawit-pepers, knoflook en ¾ van de pinda’s met de rest van het zout tot een fijne pasta (boemboe). Meng de rest van de pinda’s erdoor. Pulseer een aantal keer, zodat je kleine stukjes pinda in de boemboe krijgt.

  4. Verhit ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe 5 min. terwijl je ’m regelmatig omschept. Doe de boemboe in een steelpan en voeg de kokosmelk, ketjap manis, kokosbloesemsuiker, tamarindepasta en de rest van het water (4 el per 4 personen) toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus 5-8 min. zachtjes koken. De saus moet nog ‘lopend’ zijn, ongeveer zo dik als karnemelk.

  5. Kook ondertussen de eieren 8 min. hard. Giet af en laat schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.

  6. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Halveer de spitskool en snijd de helften in reepjes van 1½ cm breed. Snijd de komkommers in plakjes van een ½ cm breed. Kook de sperziebonen in 6 min. beetgaar. Schep met een schuimspaan uit het water, doe in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Kook de kool en taugé 30 sec., giet af en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.

  7. Haal ondertussen de tofu uit het gezouten water en dep goed droog met keukenpapier. Verhit de rest van de olie in de wok en bak de blokjes tofu op middelhoog vuur in 6-8 min. goudbruin. Meng in een grote kom de sperziebonen, taugé, spitskool en komkommer. Giet de pindasaus erover en meng alles door elkaar. Leg de eieren en gebakken tofu erop.

Wat is gado gado?

Wat is gado gado?

Gado gado is een Indonesisch gerecht op basis van geblancheerde en vervolgens afgekoelde groenten, zoals sperziebonen, witte kool, wortel en taugé. Daarbij wordt rijst opgediend – in Nederland vaak basmatirijst, en in Indonesië lontong (blokjes kleefrijst) of ketupat (rijstpakketjes). Ten slotte worden een gekookt ei en pittige pindasaus bij of door de groenten geserveerd. Elke Indonesische streek kent een eigen sausvariant; de basis bestaat uit gemalen pinda’s, ketjap, chilipepers, trassi (garnalenpasta) en in sommige gevallen santen (kokos).

Gado gado, is dat gezond?

Gado gado kun je met gemak een gezonde of minder gezonde draai geven. De basis van geblancheerde groenten is gezond en kun je aanpassen naar smaak en seizoen. De variant met witte kleef- of basmatirijst en veel (kant-en-klare) pindasaus is niet zo gezond. Maar vervang je de witte rijst door zilvervliesrijst en maak je zelf pindasaus op basis van ongezouten pinda’s, kokosmelk-light, wat sambal en een flinke scheut water, dan krijg je een veel lichtere variant.

Gado gado, is dat gezond?
Gado gado variaties maken?

Gado gado variaties maken?

Eens wat anders maken dan de traditionele gado gado? Geef ‘m een nieuw jasje in de vorm van een wrap of broodje! Superhandig om mee te nemen als lunch of bij een picknick. En wie zin heeft in een niet-vega gado gado, maakt eens gado gado met kip, gehaktballetjes of saté. Varieer erop los!

Gado gado groe(n)ten uit indonesië

Indisch koken? Maak deze heerlijke gado gado  een groentegerecht uit Indonesië. Lekker met pindasaus en ei.

Gado gado groe(n)ten uit Indonesië maken:
Boen 3 aardappelen schoon en kook ze in de schil 20 minuten in water met wat zout. Kook ondertussen 4 eieren 6 tot 8 minuten. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en snijd ze in parten.

Boontjes koken...

03:19

Direct aan de slag

Meer groente