Gado gado
Gadogado betekent 'gemengd'. Het traditionele gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java, maar wordt tegenwoordig in heel Indonesië gegeten. Met tofu, tempeh, sperziebonen, winterpeen, spitskool en komkommer. En natuurlijk die heerlijke pindasaus.
1020 kcal
1 uur bereiden
Ingrediënten
Aantal personen
325 g
250 g
2 tl
500 g
3
2 tenen
250 g
250 ml
200 ml
2 el
2 el
1½ el
100 ml
3
300 g
600 g
230 g
200 g
250 g
Dit heb je nodig
keukenmachine
Ontdek meer van dit soort gerechten
Ook te zien in
2025 nr. 02 - Laat Azië je smaken
2021 nr. 04 - Wereldsmaken
december 2025 - december 2025
Snijd de tofu en tempeh in blokjes van 2 cm en meng elk met ¼ van het zout. Laat staan tot gebruik.
Boen de aardappelen schoon en kook ongeschild in 20-30 min. gaar. Ze zijn gaar wanneer je een mes zonder weerstand in het midden van een aardappel kan steken. Giet af en laat staan tot gebruik.
Snijd de rawit pepers in ringen en de knoflook grof.
Maal de pepers, knoflook, ¾ van de pinda’s en de rest van het zout tot een korrelig mengsel (boemboe) in de keukenmachine. Meng de rest van de pinda’s erdoor. Pulseer een aantal keer, zodat je kleine stukjes pinda in de boemboe krijgt.
Verhit 30 ml olie (per 6 personen) in een pan op laag vuur, voeg de boemboe toe en fruit al roerend 2-3 min. Voeg de kokosmelk, ketjap, suiker, tamarinde en de helft van het water toe en breng tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat de saus 4-6 min. zachtjes koken. Voeg al roerend beetje bij beetje de rest van het water toe tot het de gewenste dikte heeft. Je kan wat water overhouden. Breng eventueel op smaak met extra kokosbloesemsuiker en zout.
Kook de eieren 8 min. en laat schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.
Schil de winterpeen en snijd in plakken van 1 cm. Snijd de spitskool in reepjes van 1.5 cm breed en de komkommers in plakjes van een 0.5 cm breed.
Breng een grote pan met ruim water en eventueel zout aan de kook. Kook de sperziebonen en winterpeen apart van elkaar in 5-6 min. beetgaar. Schep telkens met een schuimspaan uit het water, doe in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Blancheer de kool en vervolgens de taugé, elk 30 sec., giet af en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Verhit de rest van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de blokjes tofu en tempeh apart van elkaar op middelhoog vuur in 6-8 min. lichtbruin en knapperig. Keer af en toe.
Schil de afgekoelde aardappelen en snijd in blokjes van 2 cm. Verdeel de groente, aardappel, tempeh en tofu naast elkaar over borden. Leg de eieren erop en schep de pindasaus erover.
- combinatietipLekker met kroepoek en gebakken uitjes.
- variatietipVerwijder eventueel de zaadlijsten van de rawit pepers voor een mildere pindasaus.
- variatietipWil je alleen de saus maken? Kijk dan bij dit recept voor gado gadosaus.
- achtergrondinfoTraditioneel serveert men gadogado met lontong; blokjes kleefrijst.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gado gado
Gadogado betekent 'gemengd'. Het traditionele gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java, maar wordt tegenwoordig in heel Indonesië gegeten. Met tofu, tempeh, sperziebonen, winterpeen, spitskool en komkommer. En natuurlijk die heerlijke pindasaus.

hoofdgerecht
6 personen
1020 kcal
1 uur bereiden
Aan de slag
Snijd de tofu en tempeh in blokjes van 2 cm en meng elk met ¼ van het zout. Laat staan tot gebruik.
Boen de aardappelen schoon en kook ongeschild in 20-30 min. gaar. Ze zijn gaar wanneer je een mes zonder weerstand in het midden van een aardappel kan steken. Giet af en laat staan tot gebruik.
Snijd de rawit pepers in ringen en de knoflook grof.
Maal de pepers, knoflook, ¾ van de pinda’s en de rest van het zout tot een korrelig mengsel (boemboe) in de keukenmachine. Meng de rest van de pinda’s erdoor. Pulseer een aantal keer, zodat je kleine stukjes pinda in de boemboe krijgt.
Verhit 30 ml olie (per 6 personen) in een pan op laag vuur, voeg de boemboe toe en fruit al roerend 2-3 min. Voeg de kokosmelk, ketjap, suiker, tamarinde en de helft van het water toe en breng tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat de saus 4-6 min. zachtjes koken. Voeg al roerend beetje bij beetje de rest van het water toe tot het de gewenste dikte heeft. Je kan wat water overhouden. Breng eventueel op smaak met extra kokosbloesemsuiker en zout.
Kook de eieren 8 min. en laat schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.
Schil de winterpeen en snijd in plakken van 1 cm. Snijd de spitskool in reepjes van 1.5 cm breed en de komkommers in plakjes van een 0.5 cm breed.
Breng een grote pan met ruim water en eventueel zout aan de kook. Kook de sperziebonen en winterpeen apart van elkaar in 5-6 min. beetgaar. Schep telkens met een schuimspaan uit het water, doe in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Blancheer de kool en vervolgens de taugé, elk 30 sec., giet af en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Verhit de rest van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de blokjes tofu en tempeh apart van elkaar op middelhoog vuur in 6-8 min. lichtbruin en knapperig. Keer af en toe.
Schil de afgekoelde aardappelen en snijd in blokjes van 2 cm. Verdeel de groente, aardappel, tempeh en tofu naast elkaar over borden. Leg de eieren erop en schep de pindasaus erover.
combinatietip:Lekker met kroepoek en gebakken uitjes.
variatietip:Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rawit pepers voor een mildere pindasaus.
variatietip:Wil je alleen de saus maken? Kijk dan bij dit recept voor gado gadosaus (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1201889).
achtergrondinfo:Traditioneel serveert men gadogado met lontong; blokjes kleefrijst.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
325 g tofu naturel
250 g tempeh
2 tl zout
500 g iets kruimige aardappelen
3 rawit pepers
2 tenen knoflook
250 g gezouten dry roasted pinda's
250 ml zonnebloemolie
200 ml kokosmelk
2 el ketjap manis
2 el kokosbloesemsuiker
1½ el tamarindepasta
100 ml water
3 middelgrote scharreleieren
300 g winterpeen
600 g spitskool
230 g snoepgroente komkommers
200 g gebroken sperziebonen
250 g taugé
Dit heb je nodig
keukenmachine




