bewaar
Bún thit nuong (noedelsalade met gegrilde gemarineerde kip)
Bún thit nuong (noedelsalade met gegrilde gemarineerde kip)
bewaar

Bún thit nuong (noedelsalade met gegrilde gemarineerde kip)

In deze bún thit nuong (noedelsalade) vind de Vietnamees kenmerkende smaakbalans van zoet (suiker), zuur (limoensap), zout (vissaus) en umami terug.

35 min. bereiden
1 uur 10 min. wachten
pittig
3waarderingen

Ingrediënten

4 personen

4 stengels

koelverse sereh citroengras

5 tenen

knoflook

2

sjalotten

5 el

lichtbruine basterdsuiker

90 ml

vissaus

3 el

sojasaus

2 el

arachideolie

390 g

scharrelkipdijfilets

250 g

mihoen

½

komkommer

150 g

peen julienne

125 ml

natuurazijn

125 ml

koud water

½ krop

ijsbergsla

15 g

verse koriander

15 g

verse munt

50 g

ongezouten pinda's

½

rode peper

1

limoen

200 ml

warm water

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • grillpan

In deze bún thit nuong (noedelsalade) vind de Vietnamees kenmerkende smaakbalans van zoet (suiker), zuur (limoensap), zout (vissaus) en umami terug.

Aan de slag

1

Halveer de sereh in de lengte. Verwijder de buitenste harde delen en hou apart. Snijd het zachte deel heel fijn. Snijd de tenen knoflook fijn en snipper de sjalotten. Meng de gesneden sereh, ⅔ van de gesneden knoflook en de sjalot samen met ⅕ van de suiker, 20 ml vissaus (per 4 personen), de sojasaus, de olie en peper in een ruime kom. Meng de ongesneden kipfilet erdoor, dek af met vershoudfolie en laat minimaal 1 uur marineren.

2

Bereid ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de harde delen van de sereh mee voor extra smaak. Verwijder de sereh en giet de noedels af. Laat afkoelen onder koud water. Laat goed uitlekken en hou apart in een afgedekte kom, zodat ze niet uitdrogen.

3

Halveer de halve komkommer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd de komkommerhelften in de lengte in dunne reepjes. Meng met de peen, azijn, het koude water en ⅖ van de suiker en laat minimaal 10 min. afgedekt met vershoudfolie marineren. Snijd de sla in kwarten en daarna in dunne repen. Pluk de blaadjes van de koriander en de munt. Hak de pinda’s grof. Hou alle ingrediënten apart.

4

Verhit de grillpan zonder olie of boter, haal de kip uit de marinade en gril de kip in 12 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig en bak de laatste 2 min. de marinade mee. Haal de kip uit de pan en snijd in brede repen.

5

Verwijder de zaadlijsten van de halve peper en snijd het vruchtvlees fijn. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Maak de dressing door de rest van de vissaus, het sap van de limoen, de rest van de suiker, het warme water, de rode peper en de rest van de knoflook te mengen.

6

Serveer de salade door te beginnen met de koude noedels. Verdeel de groenten en kruiden er in groepjes omheen. Leg als laatste de kip erop en besprenkel met de dressing. Garneer met de gehakte pinda’s.

achtergrondinfo"Zoet, zuur, zout en de hartige basissmaak umami: wat veel Vietnamese gerechten en ook deze noedelsalade de specifieke smaak geeft, is de balans van smaken. Daarom vind je in dit gerecht suiker, limoensap, vissaus en kip. Bún thit nuong – ofwel noedels met gegrild vlees – kan afhankelijk van de regio en de kok op verschillende manieren geserveerd worden"
bereidingstipWeinig tijd? Je kunt kip al een dag van tevoren marineren.
vegatipVervang de kip door tofu, voeg wat extra sojasaus toe in plaats van de vissaus.

Bún thit nuong (noedelsalade met gegrilde gemarineerde kip)

In deze bún thit nuong (noedelsalade) vind de Vietnamees kenmerkende smaakbalans van zoet (suiker), zuur (limoensap), zout (vissaus) en umami terug.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig