bewaar
Tom kha kai
Tom kha kai
bewaar

Tom kha kai

Tom Kha Kai (of Tom Kha Gai) betekent letterlijk 'kip-laos-soep'. Laos is dus een onmisbaar ingrediënt!

30 min. bereiden
redelijk pittig
1waarderingen

Ingrediënten

4 personen

500 ml

Fundo kippenbouillon

6

diepvries kaffir limoenblaadjes

250 g

kipfilet

50 g

verse laoswortel (galangal)

3 stengels

sereh

2

sjalotten

400 ml

Fairtrade kokosmelk in blik

1½ el

vissaus

2 tl

kokosbloesemsuiker

1

verse rode peper

150 g

oesterzwammen

7½ g

verse koriander

2

limoenen

Tom Kha Kai (of Tom Kha Gai) betekent letterlijk 'kip-laos-soep'. Laos is dus een onmisbaar ingrediënt!

Aan de slag

1

Breng een pan met de bouillon (zonder water) en de limoenblaaadjes aan de kook. Snijd ondertussen de kipfilet in stukjes van 2 à 3 cm en voeg toe aan de bouillon.

2

Verwijder ondertussen de eventuele donkere en harde stukken van de laos en snijd de wortel in plakken van ca. een ½ cm. Je hebt hier een scherp mes voor nodig. Verwijder de harde onderkant en de buitenste blaadjes van de stengels citroengras en snijd in stukken van 4 cm dik. Snijd de sjalot in parten en halveer de parten in de breedte. Voeg de laos, het citroengras en de sjalot toe aan de kippensoep en laat alles met de deksel schuin op de pan 20 min. op laag vuur koken. Schep af en toe het schuim eraf.

3

Voeg na 20 min. de kokosmelk, vissaus en suiker toe aan de soep. Verwijder de steelaanzet van de peper en snijd het vruchtvlees in schuine dunne ringen en scheur de oesterzwammen in stukken. Voeg beide toe aan de soep en verwarm nog 5 min. op laag vuur mee. Snijd ondertussen de koriander heel grof, zodat de blaadjes mooi intact blijven.

4

Pers de limoenen uit en breng de soep op smaak met 2 el limoensap (per 4 personen) en eventueel extra vissaus. Verdeel over kommen en bestrooi met de koriander. Serveer de rest van de limoen in parten ernaast.

tip

combinatietipLekker met (gestoomde) rijst erbij.

achtergrondinfoVariaties op Tom Kha Kai bestaan ook. Zo is Tom Kha Koong dezelfde soep, maar dan met garnalen.

algemeenDe laos, het citroengras en limoenblad eet je niet op, maar laat je volgens traditie in de soep zitten. Vertel het de eters of haal het vlak voor het serveren uit de soep.

combinatietipVoeg voor extra groenten 2 in parten gesneden trostomaten toe. Voeg dit tegelijkertijd met de oesterzwammen toe.