Lasagne recepten
Lasagne recepten

Lasagne recepten

Laagjes saus + pasta = lasagne! Hét lasagnerecept? Heb je even? Deze ovenpasta uit Italië is er namelijk in een scala aan smaken. Je vindt er hier in elk geval genoeg om uit proberen.

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en wortel in blokjes van een ½ cm. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook, groente en spekreepjes 5 min. op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak op middelhoog vuur in 5 min. rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg 200 ml melk (per 4 personen) toe en laat al roerend op hoog vuur bijna helemaal inkoken, dit duurt ca. 5 min.
  2. Voeg de passata toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met de deksel half op de pan 45 min. zachtjes koken.
  3. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt op laag vuur de boter in een steelpan met dikke bodem. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. gaar worden. Voeg al roerend met een garde de rest van de melk in delen toe. Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen. Breng aan de kook. Laat de saus op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Maak laagjes in de ovenschaal van achtereenvolgens de tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus, bechamelsaus en ¼ van de geraspte kaas. Herhaal 2 keer en eindig met een laagje bechamelsaus en de rest van de geraspte kaas.
  5. Bak de lasagne 25-35 min. in het midden van de oven.
Lasagne: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Lasagne: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Afgekoelde lasagne (max. 2 uur buiten de koelkast) kun je afgedekt ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Ingevroren is het 3 maanden houdbaar. Handig: snijd de lasagne voor het invriezen in porties. Ontdooien doe je het beste 24 uur van tevoren in de koelkast. Ook kun je lasagne 1 dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm 20 min. in de oven op 180 °C. Wordt de bovenkant te bruin? Dek dan af met folie.

Lasagne of lasagna?

Het is lasagne. Tenminste, als je het gerecht bedoelt. Lasagna is namelijk de naam van het pastablad (dus enkelvoud) waar het gerecht mee gemaakt wordt. De meeste pastagerechten hebben in het Italiaans een naam in meervoudsvorm, simpelweg omdat de gerechten uit meerdere pastastukjes bestaan. Het is dus 1 blad lasagna en meerdere bladen lasagne, en 1 sliert spaghetto en meerdere slierten spaghetti. Mind-blowing, toch? Lasagnebladen kun je trouwens ook gebruiken voor lasagnette, open lasagne of opgerold als canneloni.

Lasagne of lasagna?
Variëren met lasagne

Variëren met lasagne

Lasagne maken kan op veel verschillende manieren. In Italië heeft elke regio wel een eigen variant. Het bekendst is natuurlijk de lasagne bolognese, maar er zijn ook varianten met spinazie, een heerlijke vislasagne of een volledige vegetarische lasagne. Onze favorieten? Bijvoorbeeld deze lasagne met paddenstoelen, en ook van de lasagne met zalm van Restaurant Mario krijgen we geen genoeg. We hebben ons zelfs aan een vegan lasagne bolognese gewaagd. Wat is jouw favoriet?