Gnocchi
Gnocchi

Gnocchi

Gnocchi maken? Of je het nu helemaal zelf doet of uit de winkel met een zalige saus serveert… Wij schuiven maar wat graag aan. Wist je trouwens dat je ‘gnocchi’ uitspreekt als ‘njokki’? En is het eigenlijk pasta?

Gnocchi di patate maken

Gnocchi di patate maken

Ingrediënten

4 personen

1 kg

kruimige aardappelen

15 g

verse salie

3

witte scharreleieren

150 g

tarwebloem

100 g

ongezouten roomboter

80 g

Parmigiano Reggiano

Dit heb je nodig

 • pureestamper

 • schuimspaan

 • fijne rasp

 1. Breng een pan met ruim water aan de kook. Boen ondertussen de aardappelen schoon en prik ze rondom in met een vork. Kook in ca. 25 min. gaar. De aardappelen worden in de schil gekookt, omdat ze anders te veel water opnemen.
 2. Haal de salieblaadjes van de steeltjes. Giet de aardappelen af en laat ze 10 min. uitdampen in de pan. Pel met een mesje de schil eraf en stamp tot een gladde puree.
 3. Splits de eieren en klop de eidooiers. Het eiwit gebruik je niet. Bestuif je werkblad met bloem en schep de puree erop.
 4. Verdeel het eigeel over de puree, zo zorg je dat je niet te veel hoeft te kneden om het eigeel er goed door te krijgen.
 5. Bestuif de puree vervolgens met de rest van de bloem en voeg eventueel zout toe. Schep het geheel met een spatel om tot er een soepel deeg ontstaat.
 6. Duw het soepele deeg met je handen voorzichtig samen tot een bal en kneed ca. 2 min. tot je geen ei en bloem meer ziet. Het deeg moet er zacht en luchtig uitzien.
 7. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een rol van ca. 1½ cm dik. Snijd de rollen vervolgens in stukjes van ca. 2 cm.
 8. Breng een pan met ruim water en eventueel zout aan de kook. Laat de gnocchi in delen met de schuimspaan, voorzichtig in het kokende water zakken. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven, dit duurt ca. 2 min. Schep ze met de schuimspaan uit het water op een schaal.
 9. Doe de gnocchi bij de gesmolten boter en schep door, zodat de gnocchi goed met de botersaus bedekt zijn.
 10. Verdeel de gnocchi over diepe borden, rasp de Parmezaanse kaas erover en bestrooi met de knapperige salieblaadjes. Serveer direct.
Wat is gnocchi?

Wat is gnocchi?

Gnocchi zijn deegbolletjes die aan pasta doen denken. Het wordt dan ook vaak net zoals pasta klaargemaakt. Bijvoorbeeld gnocchi met tomatensaus of simpele gnocchi met boter en salie. De bekendste gnocchi (gnocchi di patate) is gemaakt van kruimige aardappelen, voor een luchtige textuur. Een andere bekende variant is gnocchi alla romana, gemaakt met semolina (griesmeel). Deze gnocchisoort bestond zelfs al voordat aardappelen in Europa werden geïntroduceerd. Onze favorieten? Deze gnocchi alla romana met truffel, gnocchi met spinazie en ricotta gnocchi.

Gnocchi: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gnocchi – zowel zelfgemaakt als uit de winkel – kun je eenmaal bereid en afgekoeld 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ingevroren is gnocchi ongeveer 3 maanden houdbaar. Leg de deegbolletjes los van elkaar op een bord in de vriezer om plakken te voorkomen. Na 1 uur kun je ze overzetten naar een afgesloten bakje. Opwarmen? Laat 3 uur van tevoren ontdooien en bereid verder volgens de instructies van het recept.

Gnocchi: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?