bewaar
Hartige omgekeerde preitaart met spekjes (tarte tatin)
Hartige omgekeerde preitaart met spekjes (tarte tatin)
bewaar

Hartige omgekeerde preitaart met spekjes (tarte tatin)

Een tar­te ta­tin, maar dan har­ti­g met prei­ en spek­jes!

15 min. bereiden
30 min. oventijd
5 min. wachten
45waarderingen

Ingrediënten

4 personen

500 g

prei

1 el

cremaceto classico

100 g

AH Biologisch gerookte spekreepjes

100 g

geraspte Goudse oude kaas 48+

270 g

vers bladerdeeg

2 el

mosterd

Dit heb je nodig

  • quichevorm (Ø 28 cm, ingevet)

  • bakkwastje

Een tar­te ta­tin, maar dan har­ti­g met prei­ en spek­jes!

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in ringen van een ½ cm. Was in een vergiet onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Verdeel over een schone theedoek en dep droog.

2

Verdeel de cremaceto met het kwastje over de bodem van de quichevorm. Verdeel de preiringen vanaf de randen over de vorm en zorg dat ze strak tegen elkaar liggen. Leg eventuele overgebleven prei op de eerste laag. Verdeel de spekjes en de kaas over de prei.

3

Rol het verse bladerdeeg uit. Maak met de bolle kant van een lepel met de mosterd een cirkel ter grootte van de quichevorm op het bladerdeeg. Leg het deeg met de mosterdkant naar beneden over de quichevorm en duw aan de randen van de vorm aan, zodat het overtollige deeg eraf valt en het deeg een mooi kartelrandje krijgt. Duw het deeg rondom in de binnenkant van de vorm tegen de bodem alsof je de prei 'instopt'. Prik met een vork op ca.15 plekken gaatjes in het deeg. Bak de tarte tatin ca. 30 min. net onder het midden van de oven.

4

Neem de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. rusten. Leg een groot bord op de springvorm en keer om.

tip

vegatipJe kunt de spekjes ook vervangen door vegetarische spekjes (schaal 160 g).

algemeenDeeg over? Snijd het in smalle repen. Doe er een beetje mosterd en geraspte kaas over. Vouw dicht en draai er spiralen van. Bak de kaasstengels lekker knapperig in 15 min. op 200 °C in de oven.

combinatietipLekker met een gemengde salade.