Ge­gra­ti­neer­de ui­en­soep

Het geheim van een goede uiensoep? De uien lekker lang laten karamelliseren op laag vuur.

(609) waardeer
frans voorgerecht Het geheim van een goede uiensoep? De uien lekker lang laten karamelliseren op laag vuur. 4 personen
3 609

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier
  • 4 vuurvaste schaaltjes

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit de boter in een braad- of soeppan met dikke bodem en karamelliseer de ui in ca. 30 min.
  2. Maak ondertussen in een andere pan de runderbouillon.
  3. Voeg de bloem en peper toe aan de uien en bak 3 min. mee.
  4. Voeg de cognac en de bouillon toe aan de soeppan. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ook toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.
  5. Zet de ovengrill aan. Snijd het stokbrood in schuine sneetjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het brood in ca. 5 min. goudbruin.
  6. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en leg in elke kom soep een stokbroodje. Verdeel de geraspte gruyère erover en zet ca. 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is.

Tip:

Vervang voor een vegetarische variant de runderbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies voor een vegetarisch gestremde kaassoort (bijv. belegen kaas van AH Biologisch).

bewaartip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden t/m het koken van de soep. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm op laag vuur en ga ondertussen verder met de rest van de stappen.

video

Ge­gra­ti­neer­de ui­en­soep

recipevideo - 00:36 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 475 kcal
  • eiwit 17 g
  • koolhydraten 42 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 1.440 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Gegratineerde uiensoep

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­gra­ti­neer­de ui­en­soep

1
1
  • 800 g middelgrote uien

Pel de uien en snijd ze in halve ringen.

2
2
  • 50 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in een braad- of soeppan met dikke bodem en karamelliseer de ui in ca. 30 min.

3
3
  • 1½ liter kraanwater
  • 2 rundvleesbouillontabletten

Maak ondertussen in een andere pan de runderbouillon.

4
4
  • 2 el tarwebloem
  • 1 tl versgemalen peper

Voeg de bloem en peper toe aan de uien en bak 3 min. mee.

5
5
  • 4 el cognac
  • 2 takjes verse tijm

Voeg de cognac en de bouillon toe aan de soeppan. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ook toe.

6
6

Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.

7
7

Zet de ovengrill aan.

8
8
  • ½ afbakstokbrood

Snijd het stokbrood in schuine sneetjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het brood in ca. 5 min. goudbruin.

9
9

Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en leg in elke kom soep een stokbroodje.

10
10
  • 150 g geraspte Zwitserse gruyère (kaas)

Verdeel de geraspte gruyère erover en zet ca. 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is.

bewaartip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden t/m het koken van de soep. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm op laag vuur en ga ondertussen verder met de rest van de stappen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.