bewaar
Gegratineerde uiensoep
Gegratineerde uiensoep
bewaar

Gegratineerde uiensoep

Het geheim van een goede uiensoep? De uien lekker lang laten karamelliseren op laag vuur.

55 min. bereiden
10 min. oventijd
632waarderingen

Ingrediënten

4 personen

800 g

middelgrote ui

50 g

ongezouten roomboter

1½ liter

kraanwater

2

rundvleesbouillontabletten

2 el

tarwebloem

1 tl

versgemalen peper

4 el

cognac

2 takjes

verse tijm

½

afbakstokbrood

150 g

geraspte Zwitserse gruyère (kaas)

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • vuurvaste schaaltjes

Het geheim van een goede uiensoep? De uien lekker lang laten karamelliseren op laag vuur.

Aan de slag

1

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit de boter in een braad- of soeppan met dikke bodem en karamelliseer de ui in ca. 30 min.

2

Maak ondertussen in een andere pan de runderbouillon.

3

Voeg de bloem en peper toe aan de uien en bak 3 min. mee.

4

Voeg de cognac en de bouillon toe aan de soeppan. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ook toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.

5

Zet de ovengrill aan. Snijd het stokbrood in schuine sneetjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het brood in ca. 5 min. goudbruin.

6

Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en leg in elke kom soep een stokbroodje. Verdeel de geraspte gruyère erover en zet ca. 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is.

tip

bewaartipJe kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden t/m het koken van de soep. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm op laag vuur en ga ondertussen verder met de rest van de stappen.

algemeenVervang voor een vegetarische variant de runderbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies voor een vegetarisch gestremde kaassoort (bijv. belegen kaas van AH Biologisch).

Gegratineerde uiensoep

Instructievideo - 00:36 min.