Paella Valenciana
Paella Valenciana
bewaar
bewaar

Paella Valenciana

Paella (oorspronkelijk de naam van de pan, niet van het gerecht) is ontstaan in Valencia. In de meest traditionele versies zitten geen garnalen, maar kip en konijn. Belangrijke smaakmakers zijn paprikapoeder en saffraan, voor de mooie gele kleur.

40 min. bereiden
5 min. wachten
66waarderingen

Aan de slag

1

Doe de saffraan in een kleine, hitte­bestendige kom en giet er het kokende water bij. Snijd de kipdijfilet in stukken van ca. 3 cm.

2

Verhit de olie in de paellapan op middelhoog vuur. Bak de kip in 15 min. goudbruin. Keer regelmatig.

3

Snijd ondertussen het harde stukje van de snijbonen, maar laat het sierlijke puntje zitten, en snijd ze in stukken van ca. 4 cm. Zet een blokrasp in een kom en rasp op de grove kant de tomaten. Snijd de tenen knoflook fijn. Giet de witte bonen af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snipper de ui fijn.

4

Leg de kip in een cirkel aan de rand van de paellapan. Bak de ui in het midden van de pan ca. 8 min. Voeg na 2 min. de knoflook en de snijbonen toe en bak mee.

5

Voeg de tomaten, paprikapoeder en saffraan met aanhangend water toe en roer alles door elkaar, ook de kip.

6

Voeg de witte bonen en de rijst toe, breng op smaak met peper en het zout en bak al roerend 2 min. mee. Verdeel alles in een gelijke laag over de bodem van de pan en schenk er voorzichtig het koude water bij. Laat de paella zonder te roeren 10 min. koken op middelhoog vuur. Het water verdampt en de bovenkant ziet er droog uit. De onderkant van de paella bakt een beetje krokant aan.

7

Als de paellapan iets te groot is voor je gaspit, roer dan alles door elkaar en spreid weer uit over de bodem van de pan. Leg de garnalen in de rijst en draai het vuur laag. Laat de garnalen 10 min. meegaren. Keer halverwege. Draai de laatste minuut het vuur hoog zodat de bodem krokant wordt.

8

Boen de citroen schoon, snijd in parten en verdeel over de paella. Leg een theedoek over de pan en laat de paella nog 5 min. rusten voor het serveren.

algemeenOfficieel mag er absoluut niet geroerd worden in de paella. Dan wordt de bodem minder knapperig. Maar omdat de meeste mensen geen gasbrander hebben maar gewoon een fornuis roeren wij 1 keer de rijst door. Anders worden de korrels aan de rand niet helemaal gaar. Kook je op een gasbrander of een open vuur? Laat de korrels dan vooral met rust.
variatietipAndere stukken kip, bijvoorbeeld drumsticks, zijn ook lekker door de paella.
vegatipVervang voor een vegetarische paella de kip en garnalen door artisjokken en extra bonen.
achtergrondinfoPaella is ontstaan in de provincie Valencia, een gebied in Spanje waar veel rijst wordt verbouwd. Het werd vroeger voornamelijk door boeren en arbeiders als lunch gegeten. Het was makkelijk op het land te bereiden, je had er alleen een pan en vuur voor nodig. Iedereen at met een eigen lepel direct uit de pan. Paella is nog steeds een gerecht dat in Spanje door grote groepen samen wordt gegeten, op een feest bijvoorbeeld.
achtergrondinfoPaella Valenciana is in 2021 officieel benoemd tot cultureel erfgoed van Spanje. Het wereldberoemde gerecht staat voor ‘de kunst van het samenzijn en het delen’ en wordt dankzij de specifieke bereiding en de culturele relevantie omschreven als het hart van de Valenciaanse gastronomie.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Paella Valenciana

Paella (oorspronkelijk de naam van de pan, niet van het gerecht) is ontstaan in Valencia. In de meest traditionele versies zitten geen garnalen, maar kip en konijn. Belangrijke smaakmakers zijn paprikapoeder en saffraan, voor de mooie gele kleur.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig