Scones

Scones

Lekker voor bij de brunch of als ontbijt met een kop thee: scones! Zoet met lemon curd of jam, of hartig voor de afwisseling. Een lik clotted cream (ingedikte room) maakt de Engelse broodjes compleet.

Scones maken

Scones maken

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de boter in blokjes. Meng het bakmeel, de bakpoeder, poedersuiker en zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf met je vingertoppen door het mengsel tot er grove deegkorrels ontstaan. Voeg de karnemelk toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog een extra eetlepel karnemelk toe als het deeg nog iets te droog is.
  2. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met behulp van het uitsteekvormpje of glas cirkels uit. Vorm van het overgebleven deeg steeds weer een plak van 1 cm en herhaal het uitsteken tot het deeg op is.
  3. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met de bakkwast met wat karnemelk. Bak in de oven in ca. 12 min. goudbruin en gaar.
Wat zijn scones?

Wat zijn scones?

Scones zijn van origine Schotse broodjes, in vroeger tijden 'scons' genoemd. In het Schots betekent het werkwoord 'to scon' zoveel als (iets) plat slaan en dat is ook precies wat men deed met de eerste scones. Het waren platte broodjes van havermeel die op een hete plaat gebakken werden. Tegenwoordig zijn scones iets kleiner en kunnen ze allerlei vormen aannemen. De stevige lichtzoete broodjes rijzen in de oven door het gebruik van bakpoeder in plaats van gist. Vaak wordt er nog een ingrediënt aan het beslag toegevoegd, zoals rozijnen of fruit.

Welke jam voor scones?

Naar goed Engels gebruik eet je scones warm met clotted cream, een stevige ongezoete room en vruchtenjam. Welke vruchtenjam je kiest is aan jou. Liever traditioneel? Kies dan een jam van rood fruit dat in Engeland groeit, zoals aardbeien of bosvruchten.

Welke jam voor scones?
Hoe bak je vegan scones?

Hoe bak je vegan scones?

Zeker. Om vegan scones te bakken, vervang je in het basisrecept de boter door plantaardige boter, de melk door plantaardige melk (zoals sojamelk, havermelk, amandelmelk of cashewnotenmelk) en laat je het ei in het deeg achterwege. Bestrijk de scones met plantaardige melk in plaats van ei. Serveer bijvoorbeeld met vegan crème en/of jam.

Scones: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Scones zijn vers het lekkerst; bewaar ze maximaal 2 dagen in een goed afgesloten bak op kamertemperatuur. Invriezen kan ook: in de vriezer zijn scones 3 maanden houdbaar. Doe ze in een diepvriesbak, eventueel met een laagje bakpapier ertussen als je ze gaat stapelen. Weer zin in scones? Haal ze 3 uur voor gebruik uit de vriezer. Omdat koude scones niet lekker zijn, kun je ze het beste opwarmen tot lauwwarm in ca. 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C of in 10 tot 15 seconden op 850 watt in de magnetron.

Scones: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?